Kom op Neelie!

Het is jammer dat de VVD de kiezer geen duidelijkheid biedt over wie er nou premier zal worden als de VVD de grootste gaat worden

Eindelijk gaat het weer goed met de VVD. Sinds het partijprogramma is vrijgegeven krabbelt de VVD weer uit het dal en is zij nu de grootste partij in de meeste peilingen. Twee PvdA-prominenten riepen het VVD-verkiezingsprogramma al uit tot het beste voor de economische groei waarna de PvdA haar reputatie als draaikontpartij hoog hield door haar verkiezingsprogramma te veranderen.

Alsof het niet op kon maakte Neelie Kroes deze week bekend dat zij het premierschap niet uitsluit. Prachtig allemaal, zij het niet dat men in het midden laat wie nou premier gaat worden als de VVD de grootste partij is.

Premier

Met de VVD als grootste in de peilingen, ziet het er naar uit dat eindelijk na een eeuw de liberalen weer de premier zullen gaan leveren. Iets wat een land in een economische crisis goed kan gebruiken en iets wat ik als VVD'er natuurlijk ook van harte toejuich. Toch is het jammer dat de VVD de kiezer geen duidelijkheid biedt over wie er nou premier zal worden als de VVD de grootste gaat worden. Het ontwijkende gedrag van Balkenende betreffende zijn ambitie om premier van Europa te worden was behoorlijk tenenkrommend omdat het al een publiek geheim was. Nu doet de VVD precies hetzelfde.

Welke premierskandidaten heeft de VVD eigenlijk in haar gelederen? Ondanks zijn nogal sullige imago heeft Mark Rutte tot dusver steeds gezegd dat hij de premierskandidaat voor zijn partij is. Toch lijkt het nu er meer op dat Rutte een andere kandidaat naar voren zal schuiven. Wat moet je ook anders met een partij die bruist van de grote leiders zoals Wiegel, Kroes en Bolkestein?

Oude rotten
Het verbaast mij overigens dat de twee mannenlijke oude rotten in het vak zich nog niet hebben aangemeld als kandidaat voor het premierschap. Wiegel wilde in 2002 al premier worden en een man als Bolkestein – de geestelijk vader van een strenger asielbeleid – zou een land in een economische crisis weer uit het dal kunnen halen. Dit in tegenstelling tot Job Cohen die in zijn optreden bij NOVA al liet blijken nagenoeg niets van economie te weten. Er moet echter wel waardering worden uitgesproken voor de PvdA. Zij is duidelijk over wie de volgende premier gaat worden als de PvdA de grootste partij wordt.

Het wordt eens tijd dat politici, dus ook VVD-politici er zich er niet voor schamen om hun ambitie duidelijk te maken. Al jaren is het zo dat men in de Nederlandse politiek geen enkele ambitie mag formuleren zonder dat men wordt uitgemaakt voor een arrogante kwal of iemand die graag hoog van de toren blaast. Wat wij zien is dat als betrokkene wordt gevraagd wat hij of zij precies wilt het standaardantwoord luidt 'Mijn huidige functe is zó geweldig, daar hebben we het nu maar niet over, maar na de verkiezingen.'

Dit gebeurde destijds bij de PvdA toen Wouter Bos werd gevraagd of hij Ad Melkert zou opvolgen, dat gebeurde bij Balkenende en zijn ambities om premier van Europa te worden en nu gebeurt dat bij Neelie Kroes die haar functie als Eurocommissaris een 'droombaan' noemt.

Stem op Kroes
Nee, laat politici zich maar trots willen presenteren als dé premierskandidaat voor Nederland. Dan weet de kiezer tenminste of een stem op de VVD een stem op bijvoorbeeld Neelie Kroes als premier is. Dat is wel het minste wat de politiek kan doen. Daarnaast zou een grote naam als Kroes alleen maar meer stemmen trekken voor de VVD. Het verbaast mij daarom dat de partij nog geen duidelijkheid heeft gegeven in wie zij als premierskandidaat naar voren schuift.

Het is nu maar te hopen dat de VVD haar kans schoon ziet. Rutte die met zijn saaie imago de kiezer toch een gevoel van zekerheid geeft en leiders als Wiegel, Bolkestein en Kroes die het land als premier mogen leiden. Dan gaat het met dit land weer de goede kant op gaat.
Mijn persoonlijke voorkeur gaat in ieder geval uit naar Neelie Kroes. Kom op Neelie, laat zien dat je de meest geschikte kandidaat voor het premierschap bent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden