OpinieBrieven

Kom op Nederland, laat zien hoe liberaal je bent!

De ingezonden lezersbrieven van vrijdag 15 november.

Presentator en programmamaker Tim Hofman. Beeld ANP Kippa
Presentator en programmamaker Tim Hofman.Beeld ANP Kippa

Brief van de dag: Tim, presenteer alsjeblieft in een jurk

In het recente nummer van Volkskrant Magazine vertelt Tim Hofman openhartig over zijn vrouwelijke kanten. Hij zou zelfs weleens in een jurk willen presenteren, maar denkt dat zoiets nog te veel afleidt. Wellicht heb je gelijk Tim, maar het zou eindelijk ook eens iets doorbreken.

Waarom zou Ellie Lust als stoere, mannelijk gestylede vrouw wel een programma kunnen leiden, maar zou een mannelijke presentator in een jurk nog een stap te ver zijn? Kom op Nederland, laat zien hoe liberaal je bent!

Ik denk ook aan het BBC-programma British Bake Off waarin jurylid Noel Fielding een duidelijk androgyne uitstraling heeft. Decennialang zijn vrouwen nu bezig de ‘mannenwereld’ te verkennen; dit heeft invloed gehad op de damesmode. Het is nu tijd om mannen de ruimte te geven de ‘vrouwenwereld’ te onderzoeken. Want als we onze dochters zonder problemen tomboy laten zijn, kunnen we onze zonen niet langer tegenhouden jurkjes te dragen.

Tim, je zou in dit maatschappelijk proces een prima rol­model zijn.

Roland van der Klooster, Almelo

Onwettig

Nu de plannen voor de grootschalige snelheidsbeperking min of meer vaststaan, blijkt de overheid aan één aspect voorbij te willen gaan: de beperking tot 100 km/u kan wettelijk niet worden opgelegd aan volledig elektrisch rijdende auto’s / motoren. De Wegenverkeerswet 1994 is daarin onveranderd helder, met de doelstellingen dat ingrepen enerzijds terughoudend en anderzijds evenredig moeten zijn. Vertaald naar de situatie van nu betekent dit dat de elektrische voertuigen niet aan enige beperking onderworpen mogen worden, omdat ze geen stikstof uitstoten. En alleen dát is basis voor de zogenoemde noodmaatregel.

Om dezelfde reden zouden ook snelheidsbeperkingen, gebaseerd op geluidsoverlast van de conventionele voertuigen, uitgezonderd moeten zijn/worden voor de elektrische, nagenoeg stille voertuigen.

Dat wegbeheerders al langere tijd geheel of gedeeltelijk langs wettelijke vereisten opereren is al beschamend; gedekt door passieve politie en justitie. Daar mag de landelijke overheid niet nog eens een schep ­bovenop doen. Het 100-bord op de snelwegen zal dus met nóg een onderbord uitgerust moeten worden.

Jac De Bruijn, voormalig politieambtenaar, Vlijmen

Controle

Als eerste milieumaatregel wordt de snelheid beperkt tot 100 kilometer per uur. Gaan we die maatregel ook controleren? Volgens de VVD zijn de snelheidscontroles voor de verkeersveiligheid en niet om milieudoelstellingen te halen. Dus automobilist, ga gerust uw gang. De boeren mogen ook zelf bepalen of ze het voer aanpassen.

Wel maatregelen, geen controles. Neoliberaler kunnen we het niet hebben. De ernst van de situatie is kennelijk toch nog niet tot iedereen doorgedrongen.

André Oud, Maarheeze

Nep-crisis

Mark Rutte zegt over stikstof dat hij in zijn negen jaar premierschap geen crisis van deze omvang en complexiteit heeft meegemaakt, zelfs onvergelijkbaar met de vluchtelingencrisis in 2015. Het is ongeloofwaardig en onnodige paniekzaaierij. Want de stikstofuitstoot neemt al jaren af. Er is geen ‘stikstofcrisis’, maar een juridisch probleem. Voeren we de Duitse stikstofregels in, dan kunnen we gewoon doorbouwen, boeren de ruimte geven, onze banen beschermen én met 130 blijven doorrijden. Bovendien is stikstof helemaal niet slecht voor de natuur, maar zorgt het slechts voor wat andere natuur. Het zijn belachelijk strenge regels die we onszelf opleggen, terwijl het buitenland gewoon doorgaat met hun bedrijvigheid. Nederland maakt zichzelf kapot met een uitgevonden nep-crisis.

Paul Schermers, Apeldoorn

Van God los

Martien Schreurs, docent aan de Universiteit voor Humanistiek, stelt vast dat het een ‘feit is dat de rector (van het Cornelius Haga Lyceum) dag en nacht met de school bezig is’. Schreurs meent ook dat hij het ‘zelfs begrijpelijk zou vinden als hij (de rector dus) zichzelf een extraatje zou laten geven’.

Je zult maar zo’n docent voor een groep leerlingen hebben staan, want vrij vertaald: iedereen waarvan het een feit is dat die dag en nacht met zijn werk bezig is, mag zichzelf extra laten belonen. Indachtig artikel 23 van de Grondwet zou ik zeggen: dit is van God los.

Rob Metz, Zaltbommel

Privacy

De Algemene Rekenkamer stelt in een rapport vast dat ‘duizenden ouderen onnodig in armoede leven’. Het gaat hier om een groep ouderen die recht heeft op aanvulling van de AOW, maar die om hiervoor in aanmerking te komen afhankelijk is van gegevensuitwisseling door de Belastingdienst en het UWV met de SVB. Volgens minister Koolmees is dit vanwege de privacywetgeving niet mogelijk. Dit is toch weer van de gekke en tenenkrommend.

Het zou minister Koolmees sieren als er een aanvullend zinnetje had gestaan met ‘maar we zullen er alles aan doen dit probleem op te lossen’. Er zijn meer wegen die naar Rome leiden en ik begin zo langzamerhand te denken dat die privacywetgeving meer kwaad dan goed doet.

Rinse Lammerts, Heerhugowaard

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden