Lezersbrieven woensdag 4 september

Kom op Mo, kies voor Oranje

De ingezonden lezersbrieven van woensdag 4 september.

Mohammed Ihattaren (17) rent weg nadat hij namens PSV tegen RKC Waalwijk heeft gescoord. Beeld BSR Agency

Brief van de dag: kom op Mo, kies voor Oranje

Beste Mo Ihattaren,

De afgelopen weken hebben volgers van het Nederlands voetbal de ontwikkelingen rondom jouw mogelijke keuze voor Nederland of Marokko kunnen volgen. Zelf heb je je afgemeld voor Jong Oranje om in alle rust de juiste keuze voor jouw interlandcarrière te kunnen maken.

Wat jij al een tijdje laat zien op het voetbalveld, op jouw leeftijd, is van grote klasse. Een voetballer zoals jij hoort uiteraard uit te komen voor zijn nationale elftal. En dan lijkt mij de keuze niet moeilijk. Het land waar jij geboren bent, waar je vanaf je geboorte de nationaliteit van draagt, waar jij je thuis voelt, waar alle kansen en mogelijkheden aanwezig zijn om het optimale uit jezelf te halen, dat is Nederland.

Persoonlijk kan ik het steeds minder goed begrijpen dat Nederlandse jongens de keuze maken om voor Marokko of Turkije uit te komen. Eerder zagen we dat al bij Hakim Ziyech, Noussair Mazraoui en Orkun Kökçü.

Laten we eerlijk zijn, ik begrijp ook wel dat voetballers met een dubbel paspoort die niet beschikken over exceptionele kwaliteiten de kans grijpen voor een interlandcarrière elders. Even goede vrienden. Niemand neemt hen dat kwalijk.

Maar jij Mo, kom op. Zet Oranje op één!

Faissal Boulakjar, Breda 

Marktwerking

Het is opvallend dat praktisch alles wat fout gaat in deze wereld zijn oorsprong in marktwerking vindt. Moedwillig, voor geld. Pijnstillerverslaafden dankzij farmaceuten, enorme aantallen kankerslachtoffers dankzij tabaksfabrikanten, enorme uitstoot dankzij sjoemelende autofabrikanten, waanzinnige aantallen financieel gedupeerden door banken en ga zo maar door. De verantwoordelijkheid bij de individuele burger leggen als consument, is niet reëel. Een betrouwbare overheid en volksvertegenwoordiging die hun verantwoordelijkheid pakken, is dat veel meer.

Politiek en overheid, laat je oren niet hangen naar de (economische) dreigementen van het kapitaal, maar neem oprecht goede keuzes. Dat is geen betutteling, dat is je werk doen.

Mark Molenaar, Utrecht

Zomeravonden

Forum voor Democratie is voor het behoud van de Nederlandse cultuur, de leden willen hun ‘trots op Nederland’ uitdragen (Ten eerste, 3 september). Men is blijkbaar minder trots op de Nederlandse taal, want het evenement waarop dit maandagavond onder meer werd betoogd, heette ‘FVD Summer Nights’. Is ‘zomeravonden’ niet goed genoeg voor Forum?

René Appel, Amsterdam

Het echte leven

Veel jongeren zijn terechtgekomen in een situatie van ‘uitgesteld leven’ (Commentaar, 2 september). Zij krijgen minder snel een vaste baan, kunnen zich geen koophuis veroorloven en wachten met kinderen krijgen. Ik schrik ervan. Ik ben 42 jaar. Met veel plezier werk ik op een tijdelijk contract en betaal ik mijn huurwoning. Kinderen heb ik niet. Kennelijk heb ik nog steeds geen echt leven.

Ik heb er te veel gezien: mensen die elke dag ongelukkig zijn met hun vaste baan, maar blijven zitten uit angst voor het verlies van zekerheden. Of mensen die zichzelf opknopen aan een te hoge hypotheek in een onhoudbare woningmarkt.

We moeten ophouden om jongeren te doen geloven dat ‘het echte leven’ draait om wat onze ouders vanzelfsprekend vonden. De toekomst gaat niet meer over het vergaren van zekerheden en bezit. Het leven anno 2019 vraagt om flexibiliteit, innovativiteit en duurzame keuzes, met verandering als enige constante. Daar valt helemaal niets aan uit te stellen.

Hanneke Klaaijsen, Gouda

Contant geld

Nog niet zo heel lang geleden was er een overheidscampagne om Nederland voor te bereiden op een ramp. We moesten voldoende kaarsen, lucifers, een knijpkat, een transistorradio, blikken erwtensoep, enzovoort, in huis hebben om de eerste dagen na de ramp te kunnen overleven. Als nu blijkt dat personeel van de inlichtingendiensten zich voorbereidt op een eventuele hack van ons elektronisch betalingssysteem door voldoende contant geld in huis te hebben om de eerste dagen na het plat leggen van het digitale geldverkeer boodschappen te kunnen doen en benzine te tanken, zou dat niet voor de overheid aanleiding moeten zijn om alle Nederlanders aan te raden hetzelfde te doen?

Me dunkt dat de voortreffelijke artikelen van Huib Modderkolk (Zaterdag, 31 augustus en Ten eerste, 3 september) over de digitale bedreiging van Nederland daar alle aanleiding toe geeft. De chaos is anders niet te overzien, laat staan te beheersen.

Willem Heijster, Breda

Dieren eten

Lang heb ik gedacht dat de aanbeveling om één keer per week geen vlees of een vleesvervanger te genieten maar een druppel is. En ging toen eens rekenen. Stel dat in Nederland acht miljoen mensen één dag vaker geen vlees zouden eten en dat dit 100 gram zou zijn. Dat er per dag evenveel rund, varken en kip gegeten wordt. En dat gemiddeld een geslacht rund 700 kilo vlees levert, een geslacht varken 100 kilo en een geslachte kip 1,5 kilo. Dat zou per jaar neerkomen op minder consumeren van 20 duizend runderen, 140 duizend varkens en 9 miljoen kippen. Dus zeker geen druppel en naar ik denk op basis van te bescheiden inschattingen. Deze aantallen schokken mij en komen, zeker voor mij, onvoldoende voor het voetlicht.

André Wortel, Den Haag

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden