OpinieKlimaatoplossing

Kom Groenen, laat dat taboe op kernenergie los

En kijk of het mógelijk helpt bij de oplossing van het klimaatprobleem, betogen Roel Niessen, Niels Dekker en Bram Borst.

Roel NiessenNiels Dekker en Bram Borst
Verzet van onder meer GroenLinks Maastricht tegen verouderde kerncentrales in België, 2016. Beeld Hollandse Hoogte
Verzet van onder meer GroenLinks Maastricht tegen verouderde kerncentrales in België, 2016.Beeld Hollandse Hoogte

De groene partijen zijn glashelder: ze waren, zijn en blijven tegen kernenergie. Tegelijk willen ze meeregeren en alles uit de kast halen om de klimaatcrisis te bezweren. Die twee identiteiten botsen nu. In hun verkiezingsprogramma’s gaat het over ‘een nieuw begin’ en ‘nieuw realisme’.

Schuttersputjes

Daarom is het des te opvallender dat het kernenergiestandpunt nog uit de vorige eeuw stamt. Aankomende zaterdag stemt het partijcongres van GroenLinks over een amendement dat het kernenergiestandpunt broodnodig nuanceert. Wij hopen dat de groenen niet in hun schuttersputjes blijven zitten en dit amendement volmondig steunen.

Het is goed voor te stellen dat dit zal voelen als verraad, aan henzelf en aan de komende generaties. Veel Nederlanders waren in de jaren ’80 immers faliekant tegen het gebruik van nucleaire energie. Maar de strijd van veertig jaar geleden is niet meer de strijd van nu. Ook in het kernenergiedebat is namelijk sprake van ‘nieuw realisme’ en wel op drie terreinen.

Niks buitenspel

Ten eerste op klimatologisch gebied. Greta Thunberg beschrijft de klimaatcrisis als ons huis dat in vlammen opgaat. De veiligheid en gezondheid van onze kinderen en kleinkinderen staan serieus op het spel. Het laatste wat we dan moeten doen, is mogelijke oplossingen uitsluiten. Vergelijk het met de aanpak van de coronacrisis: Nederland gokt niet op één of twee maar op zeker zes verschillende vaccins. De klimaatcrisis vraagt om een systeemaanpak, een totaalpakket, dus laten we geen gokje wagen en oplossingen op voorhand buitenspel zetten.

Kernenergie zou de CO2 -arme verzekering kunnen zijn als waterstof zijn belofte niet volledig waarmaakt of als de introductie van duurzame bronnen achterblijft bij de verwachtingen.

Veiliger reactoren

Ten tweede heeft de technologie zich ontwikkeld. De huidige kernreactoren zijn veiliger, gaan langer mee en zijn sneller op en af te schakelen, wat bijdraagt aan het nodige regelbaar vermogen van de energievoorziening.

Ook voor de winning van nucleaire grondstoffen zijn er nieuwe mogelijkheden: in zeewater zit een enorme hoeveelheid uranium en inmiddels hebben we de technieken om dit eruit te halen. Daardoor hoeven we niet meer afhankelijk te zijn van landen ver buiten Europa. Het radioactief afval blijft wel een serieuze last, maar de realiteit is dat we al een flinke hoeveelheid afval op de plank hebben liggen – een oplossing zal er dus hoe dan ook moeten komen.

Dan is er nog het economisch perspectief. Vaak wordt gezegd dat geen enkel bedrijf een kerncentrale in Nederland wil bouwen omdat dat niet rendabel is. De werkelijkheid is dat vorig jaar meerdere energiebedrijven hun interesse kenbaar hebben gemaakt.

Gelijk speelveld

Momenteel creëert de overheid echter geen gelijk speelveld op de energiemarkt doordat er voor kernenergie geen garantstelling, financiële steun of stabiel ondersteunend beleid is. Daarbij zou het eerlijker zijn als álle relevante kosten worden meegeteld bij de vergelijking van energiebronnen. Laat dus de exploitant van kernenergie óók betalen voor grondstoffen, ontmanteling en eindberging van afval en laat de exploitant van wind- of zonne-energie óók betalen voor netaansluiting, netverzwaringen en ruimtegebruik.

Kortom, laten we een rationele discussie voeren op basis van wetenschappelijke waarheden. Wij vragen groene partijen niet om vóór kernenergie te zijn, maar wél om zonder dogma’s te denken aan de generaties van de toekomst.

Roel Niessen is bestuurslid GroenLinks in Diemen; Niels Dekker is bestuurslid GroenLinks in Den Haag; Bram Borst is voorzitter van de Klimaat- en Energiekoepel (KEK)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden