Koester die legerimam!

Ali Eddaoudi is nieuwe zondebok in Marokkanendrama.

Another one bites the dust om Freddy Mercury te citeren. En deze keer is het Ali Eddaoudi.

In de week dat een soldaat met een Marokkaanse achtergrond sterft voor de wederopbouw van een narco-staat, is er al snel een andere Marokkaan gevonden om als zondebok plaats te nemen in het alsmaar durende Marokkanendrama.

Van Ali Eddaoudi weten we eigenlijk al teveel. Zo zijn veel persoonlijke details over hem openbaar bekend.

Christen
Zijn vrouw draagt een nikab en hij noemde Balkenende een christen, iets waar Balkenende het zelf moeilijk mee oneens zou kunnen zijn. De paar keer dat ik hem op televisie zag, vond ik hem een typische islamitische idealist die met Riffijnse stijfkoppigheid door vastgeroeste opinies en andersoortige barrières probeert te breken.

Hij leek de hele tijd te willen uitstralen: het is moeilijk om een moslim te zijn in Nederland, daar heeft u, o powerfull white man, voor een deel schuld aan en ik ben hier om het recht
te zetten. To be a muslim or not to be a muslim, thats the question.

Verongelijktheid
De verongelijktheid als wapen, je zag er Edaoudi mee zwaaien. Je gepeperde meningen een prachtige bumper om in het dal er opiniemakers wat mensen mee op de kast te jagen. Het was vooral die ongelijktheid die me interesseerde omdat ik begreep dat hij voor het open en bloot ventileren van die stugge, weinig media-genieke emotie op veel krediet kon rekenen
onder zijn achterban.

Geen slijmbal
Die verongelijktheid zou je kunnen zeggen maakte hem aanvaardbaar. Hier eens geen vanille-moslim, geen praatjesmaker, geen slijmbal. Een echte. En die gaat uitgerekend werken voor Defensie.

Je zegt dan: meteen omarmen die man. Het intergratieproject is meer dan geslaagd. Deze samenleving toont haar vitaliteit aan, haar wezenlijke kern: er is altijd een kans voor je, ook als je eerst niet bij wilde horen.

Wonderen
Van spijtoptanten hebben we er nooit genoeg. Eerst tegen de invasie zijn, er nu een steentje aan bijdragen. De wonderen zijn de wereld nog niet uit. De politieke oppositie echter lijkt hier geen trek in te hebben. Ze willen geen collaborateur met de vijand in het hart van Kamp Holland en zetten hun favoriete familiespel, moslim pesten, onverdroten voort.

Ali Eddaoudi heeft rare dingen gezegd maar je moet je afvragen in hoeverre dat zijn beoefening van het ambt zal beïnvloeden. Ik denk weinig of niet. Een legerimam is uiteindelijk een geestelijke die de noden van de gelovige bijstaat.

Wie denkt dat hij gaat oproepen tot de jihad, zou zelf eens een bezoek aan een seculiere geestelijke moeten overwegen.

Het gaat om zijn functioneren binnen een organisatie, Defensie, dat veel meer te verantwoorden heeft dan een legerimam die van tijd tot tijd het gebed zal uitspreken over een dode.Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden