Opinie

Knoops schendt gedragscode door Wildersproces een 'politiek proces' te noemen

Door de strafzaak tegen Wilders te betitelen als een 'politiek proces' hebben de advocaten van Wilders, Geert-Jan Knoops en de zijnen, Regel 1 van de Gedragsregels voor advocaten geschonden.

Geert-Jan Knoops, de advocaat van Geert Wilders komt aan bij de rechtbank op Schiphol.Beeld anp

Zij hebben daarmee immers niet alleen het vertrouwen in hun eigen beroepsuitoefening, maar ook dat van de Nederlandse advocatuur geschaad.

Blijkens het verslag in NRC van 18 november stelde Knoops in zijn eerste pleidooi dat er zeker geen strafzaak was geweest als Wilders niet tot minder, maar juist tot meer Marokkanen had opgeroepen.

Zie daar de politieke motivatie van het OM, dat gewoon de mening van het kabinet en de regeringspartijen vertolkt, aldus Knoops. Hij waarschuwde de rechtbank om hierin niet mee te gaan, want een (veroordelend) vonnis zou onvermijdelijk een 'politiek oordeel' betekenen.

Nog los van de vraag of de regering inderdaad voor meer Marokkanen zou willen oproepen, deugt de redenering van Knoops van geen kant.

Uiteraard liggen publieke uitlatingen over migratie en minderheden in dit land politiek gevoelig. Indien de rechter meent dat hiermee de grenzen van het strafrecht zijn overschreden, is dat dus ook een politiek gevoelig vonnis.

Dat enkele feit maakt het echter nog niet tot een politiek gemotiveerd vonnis. Dat wil zeggen, een waarbij louter de politieke voorkeur van OM en rechtbank beslissend zijn geweest voor zowel aanvang als uitkomst van dit proces.

Maar dat is wel degelijk wat Knoops suggereert met de term 'politiek proces'. Hij zingt daarmee immers (uiteraard bewust) mee in het koor van PVV-aanhangers. De strekking van hun lied is dat, indien Wilders wordt veroordeeld, die uitkomst op voorhand vaststond vanwege de politieke bevooroordeeldheid van justitie.

Ik vind het kwalijk dat Knoops op zijn minst de schijn wekt het hiermee eens te zijn. Natuurlijk, als advocaat mag en moet je alles uit de kast halen voor je cliënt, maar altijd op basis van vertrouwen in een onafhankelijke en onpartijdige rechtspraak. Geen blind vertrouwen, maar wel een welwillende houding tegenover het justitieel apparaat. Dat is ook wat je als advocaat dient uit te dragen.

Ongefundeerde wrakingsverzoeken en het op voorhand in een verdacht daglicht stellen van de uitkomst van een procedure zijn daarmee in strijd.

Het is bovendien een beetje domme strategie. Grof geschut is meestal mis en slechts één keer inzetbaar. Door de betrouwbaarheid van het rechtssysteem op voorhand in twijfel te trekken, tast Knoops bovendien die van de Nederlandse advocatuur als zodanig aan. Deze is immers onlosmakelijk met dat systeem verbonden.

Vandaar dat ik mij ook persoonlijk aangesproken voel.

Steef M. Bartman is advocaat te Baambrugge en hoogleraar ondernemingsrecht aan de Universiteit Leiden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden