ColumnJoost Zaat

Knarsetandend zullen we BN’ers en ‘vrije geesten’ behandelen

Joost Zaat artikel column Beeld .
Joost Zaat artikel columnBeeld .
Joost Zaat

Vorige week, op de dag dat er een relletje was over influencers die eerst centjes opstreken voor steun aan de covid-maatregelen en daarna ‘free the people’ riepen, op de dag dat een mislukte wetenschapper in de politiek in de Kamer orakelde dat sterven bij het leven hoort, dat covid-19 slechts een venijnig griepje is en dat je alleen maar naar beademingscapaciteit hoeft te kijken, op de dag dat de hele politiek elkaar de schuld geeft van het uit de klauwen lopen van de covid-epidemie maar niks constructiefs bedenkt, op de dag dat er in verpleeghuizen weer een verdubbeling van het aantal covid-19-patiënten is, op de dag dat ziekenhuizen de gewone zorg weer afschalen, zie ik voor de zoveelste keer een berichtje van een huisartsenpraktijk uit de buurt die vreselijk omhoog zit: de partner van de waarnemer is covid-positief getest, de praktijkhoudende huisarts viert nog vakantie en morgen is er dus geen huisdokter. Ik app dat ik eigenlijk een ingewikkelde column wil schrijven over de vaccinatieproeven op mensen maar dat ik kom.

Niet alleen ziekenhuizen of verpleeghuizen lopen op hun tenen. Ik doe ‘s avonds een oproep en heb binnen een paar uur een flink aantal verhalen. Plotselinge snotneuzen en hoestbuien bij huisdokters en assistentes verstoren steeds vaker de dagelijkse gang van zaken. Dokters met kleine kinderen vallen uit omdat snotterende kindjes tot nu toe niet naar school mochten of omdat leerkrachten uitvallen. Praktijkhoudende huisartsen komen fluks terug van vakantie, vaste teams rommelen met dagen, zieke dokters doen telefonische spreekuren vanuit huis en waarnemers zoals ik springen in maar kunnen ook niet alle gaten dichtlopen. Regelmatig vallen er spreekuren uit waardoor gewone huisartsenzorg opnieuw blijft liggen. Centrale registratie van ziekteverzuim in huisartsenpraktijken is er niet, het is al helemaal geen maat in het coronadashboard. Maar het is wel degelijk een probleem. Er was al een oplopend tekort aan assistentes en ook hun opleidingsplekken staan onder druk. Bij een krappe bezetting kun je er als team de belasting van een onervaren leerling-assistente er niet bij hebben, zeker nu niet.

Alle huisartsen, praktijkondersteuners en hun assistenten moeten nog maanden op de been blijven, want zij zorgen er uiteindelijk voor dat ziekenhuizen en ic’s niet overlopen. Bovendien willen ze u ook nog helpen met uw pukkels, suikerziekte, kanker en zere heupen. Net als bij de eerste golf staart de Tweede Kamer naar ziekenhuizen en goddank nu ook naar verpleeghuizen, maar het piepen en kraken begint al veel eerder: in de thuiszorg en bij huisartsen.

Kijk, als bange mensen die zich niet aan voorzorgsmaatregelen houden, straks bij me komen met covid-klachten zal ik ze natuurlijk behandelen. Maar als de echte aanstichters van de tweede golf, zeg maar de natuurdokters, opiniemakende psychiaters, dansleraren en hun vage juristen bij me komen, wat dan? Klappen geven? Op Twitter waren er voor hen al niet-ic-verklaringen. Dat gaat me te ver, ook onverstandige mensen hebben recht op zorg. Maar mijn kaken doen nu al pijn van het knarsetanden.

Meer columns van huisarts Joost Zaat:

Een voorhuid is geen overbodig velletje, blijf er vanaf

De prefontale kwab van Hugo de Jonge werkte even niet goed

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden