Opinie

'Klokkenluider Edward Snowden is een immorele einzelgänger'

Door de werkwijze van de Amerikaanse geheime dienst NSA aan de kaak te stellen, heeft klokkenluider Edward Snowden de erecodes geschonden van allen die hem ooit hebben geholpen, meent columnist David Brooks van The New York Times.

Edward Snowden Beeld epa

Voor zover we nu weten, is Edward Snowden de ultieme eenling. Hoewel hij duidelijk ontzettend intelligent is, is hij er niet in geslaagd de middelbare school af te maken. Ook in het beroepsonderwijs raakte hij de weg kwijt. Volgens The Washington Post is hij al jaren nauwelijks bij zijn moeder op bezoek geweest. Een buurman in Hawaii die zichzelf wilde voorstellen, werd door Snowden in de rede gevallen met de mededeling dat hij niet geïnteresseerd was in relaties met buren. Hij is gaan werken voor Booz Allen Hamilton en de CIA, maar ook van hen heeft hij afscheid genomen.

Technologisch bestaan
Hoewel hij bedachtzaam is, moreel betrokken en zeer standvastig in zijn overtuigingen, lijkt hij toch het product van een van die onfortuinlijke trends van deze tijd: de fragmentering van de samenleving, het losser worden van sociale banden, het groeiend aantal mannen van in de twintig die een technologisch bestaan leiden in het vage gebied tussen de instituties van hun jeugd en volwassen gezinsverantwoordelijkheden.

Wanneer je een leven leidt dat niet wordt gevormd door de ordenende werking van de instituties van de burgermaatschappij, is het misschien niet zo gek dat je de wereld op een bepaalde manier bekijkt. Dan is het leven niet ingebed in een reeks geleidelijk in elkaar overgaande, steeds breder wordende gezagsstructuren als gezin, buurt, religieuze groepering, de staat, het land en de wereld. In plaats daarvan is er slechts het eenzame, naakte individu tegenover de gigantische, bedreigende staat.

Wanneer je door zo'n bril kijkt, heb je meer kans je thuis te voelen bij ideeën uit het libertaire gedachtengoed die het zo goed doen in dit gefragmenteerde tijdsgewricht: het diepe wantrouwen tegen autoriteiten, de sterke overtuiging dat hiërarchieën en organisaties verdacht zijn, de vurige toewijding aan transparantie en de veronderstelling dat je eigen opvatting voor alles gaat. Dan geef je ook eerder geld aan de verkiezingscampagne van presidentskandidaat Ron Paul, wat Snowden deed.

Vertrouwelijkheid
Tegen deze achtergrond en met zo'n manier van denken is het dan ook logisch dat Snowden zijn loopbaan heeft opgeofferd om de manier waarop de National Security Agency informatie vergaart en doorspit aan de kaak te stellen. Ook al heeft hij geen enkel specifiek misbruik kunnen aantonen, hij moet de vertrouwelijkheid die eigen is aan militaire operaties en activiteiten van inlichtingendiensten wel afschuwelijk hebben gevonden. En uiteraard heeft hij gelijk dat de procedures die hij heeft onthuld in de toekomst misbruikt zouden kunnen worden.

Big Brother is echter niet het enige gevaar dat de VS bedreigt. Er is ook het groeiende wantrouwen en cynisme, de aantasting van het maatschappelijk weefsel en de opkomst van mensen die zo'n individualistisch wereldbeeld hebben dat ze niet begrijpen hoe ze zich met anderen kunnen verbinden en het algemeen nut kunnen dienen. Maar dat is niet het gevaar waarop Snowden zich richt. In feite maakt hij alles alleen maar erger.

Wil de samenleving kunnen functioneren, dan moet er een zeker vertrouwen zijn, en samenwerking, respect voor instituties en acceptatie van procedures. Door in zijn eentje te besluiten geheime NSA-documenten te lekken, heeft Snowden dat alles verraden. Hij heeft de eerlijkheid en integriteit verraden, die de basis vormen van elke samenwerking. Hij heeft expliciet en impliciet gezworen de hem toevertrouwde informatie geheim te houden. Die eed heeft hij gebroken.

Verraden
Hij heeft zijn vrienden verraden. Iedereen die met hem heeft gewerkt, is nu verdacht. Jonge mensen op soortgelijke posities zullen geen verantwoordelijke taken meer krijgen, uit angst dat ze hetzelfde zullen doen als Snowden. Hij heeft zijn werkgevers verraden. Booz Allen en later de CIA hebben een gesjeesde student een baan gegeven met een vorstelijk salaris. Hij schendt de erecodes van allen die hem in staat hebben gesteld hogerop te komen.

Hij heeft de zaak van de open overheid verraden. Telkens als er iets wordt gelekt, zullen de machthebbers de kring van vertrouwen verder inkrimpen en het debat verder inperken. Hij heeft de privacy van ons allen verraden. Als de federale veiligheidsdiensten geen grote hoeveelheden data meer kunnen scannen, zullen ze terugvallen op oudere, meer inbreuk makende afluistermethoden. Hij heeft de Constitutie verraden. De VS zijn niet gesticht om een 29-jarige in zijn eentje te laten beslissen over wat openbaar moet worden gemaakt. Snowden heeft egocentrisch kortsluiting veroorzaakt in de democratische verantwoordingsstructuren en zijn eigen opvatting boven alles gesteld.

Moreel dilemma
Snowden stond voor een moreel dilemma. Enerzijds had hij informatie over een programma dat hij werkelijk als een bedreiging zag. Anderzijds had hij verantwoordelijkheden aanvaard als ambtenaar, als lid van een organisatie en als burger van een land. Soms is lekken onvermijdelijk, als klokkenluiders over informatie beschikken die zo ernstig is dat ze hun eed wel moeten breken. Maar je hoopt toch dat ze vóór ze dat doen goed bij zichzelf te rade gaan en zich afvragen of er wellicht goede redenen zijn het niet te doen. Is de informatie zo ernstig dat die het rechtvaardigt een eed te breken, de gevestigde besluitvormingsprocessen te omzeilen en op eigen gezag geheimen te onthullen die nooit meer opnieuw geheim kunnen worden?

Snowden was geobsedeerd door het gevaar van het opslaan van gegevens, maar hij is zich totaal niet bewust van zijn verraad en de schade die hij aanricht aan sociale afspraken en de onzichtbare banden die ze bijeenhouden.

David Brooks is columnist van The New York Times.

 
Snowden maakt het groeiende wantrouwen en cynisme alleen maar groter.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden