Column Commentaar

KLM dreigt te worden meegesleurd in de ondergang van de grotere Franse partner

Franse vakbonden moeten op tijd inzien dat voortbestaan afhangt van hervormingen 

Jean-Marc Janaillac , topman van Air France-KLM. Beeld Reuters

De fusie tussen KLM en Air France heeft een dramatisch dieptepunt bereikt. Dat de bedrijfscultuur van de twee vliegmaatschappijen onverenigbaar bleek, was bij aanvang al duidelijk. Maar met de laatste overwinning van de Franse vakbonden is nu echt de toekomst van het fusiebedrijf op het spel gezet. Zolang het personeel van Air France immers blijft dwarsliggen zal de groei van de Franse tak achterblijven bij het florerende KLM en blijft dus de scheve verhouding in stand  die zo fnuikend is voor het onderlinge vertrouwen.

De laatste poging van Jean Marc Janaillac, topman van Air France-KLM, om de impasse te doorbreken is vrijdag jammerlijk mislukt. In de hoop dat het personeel van Air France het nut van hervormingen van het zou inzien, verbond hij zijn lot aan een stemming over een redelijk loonbod. Het personeel koos voor eigen behoud en dus moest hij opstappen. De hoop dat Air France nu nog  snel de noodzakelijke hervormingen gaat doorvoeren om te kunnen concurreren met Europese budgetmaatschappijen en de snelgroeiende vliegtuigmaatschappijen uit het Midden-Oosten, is hiermee vervlogen.

KLM die de nodige hervormingen wél heeft doorgevoerd, dreigt zo te worden meegesleurd in de ondergang van de grotere Franse partner. Het zou een tragisch slot zijn van het ongelukkige verstandshuwelijk dat in 2003 werd gesloten om te overleven op de internationale luchtvaartmarkt. KLM leek destijds kansloos zonder de steun van het veel grotere Air France maar nu lijken de verhoudingen omgekeerd.

Air France heeft weliswaar een grotere thuismarkt en de verbinding naar vooral Afrika maar Schiphol en KLM hebben niet stil gezeten. Schiphol doet als internationale hub niet meer onder voor Parijs en profiteert sterk van de luchtvaartallianties in groeimarkt Azië en aan de overzijde van de Atlantische oceaan. De Nederlandse groeipotentie wordt nu slechts ondermijnd door Air France dat door de vele personeelsstakingen zijn verlies zag oplopen tot 300 miljoen euro en bovendien ernstige reputatieschade lijdt.

Hoe wenselijk ook, terugdraaien van de fusie lijkt geen optie. De enige hoop is dat de Franse vakbonden op tijd zullen inzien dat vooruitgang op het wereldtoneel niet gaat zonder hervorming.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.