Opinie

Klimaatsceptici shoppen selectief uit ons IPCC-rapport, zegt hoogleraar economie en medeauteur

In november en december organiseerde het Milieucafé in Tilburg twee avonden over de nieuwe film van Al Gore. Ik gaf de inleiding en mocht vragen beantwoorden. De eerste vraag kwam overeen met de tweet van Baudet en het opiniestuk van wetenschapsjournalist Simon Rozendaal (de Volkskrant, 11 januari): Al Gore overdrijft, of niet? Ik voorspelde dat deze film tot kritische reacties zou leiden. Klimaatsceptici zouden aan de haal gaan met details die niet kloppen. Ondergraven deze details de conclusie? Nee.

Deelnemers van de Klimaatparade die aandacht vragen voor klimaatverandering. Beeld anp
Deelnemers van de Klimaatparade die aandacht vragen voor klimaatverandering.Beeld anp

Er is wel een toename van extreme weersomstandigheden. In de context van het rapport betekent de Engelse term 'low confidence' niet dat er weinig vertrouwen is, maar dat er weinig wetenschappelijk bewijs is om een bepaald effect toe te kennen aan klimaatveranderingen. Een subtiel punt misschien, maar belangrijk. Dat het statistisch niet vaststaat dat het aantal cyclonen toeneemt (één variabele van de vele) door de opwarming, ontkracht niet dat extreme weersomstandigheden toenemen.

Het tweede punt in de interpretatie van de tweet is dat modellen een grotere opwarming voorspellen dan waargenomen over de periode 1998-2012. Dit is een halve waarheid. Wie het IPCC-rapport leest, ziet dat de modellen zich richten op trends op de lange termijn, en dat de IPCC beschrijft hoe door korte termijn-cycli de trend in sommige decennia hoger en in andere lager uitvalt dan de modellen beschrijven. De periode 1984-1998 laat een grotere stijging zien dan de modellen voorspelden; de periode 1998-2012 een lagere. Dat is niet vreemd.

Onzekerheid

De laatste twee punten zijn ook een standaard onderdeel van het repertoire van klimaatsceptici. Meer CO2 heeft een positief effect op de plantengroei. Dat klopt. En smog is geen effect van de opwarming, maar wordt, net als klimaatveranderingen, wel veroorzaakt door het gebruik van fossiele brandstoffen. Simon Rozendaal hoeft anderen niet te vertellen dat ze de literatuur moeten lezen. Hij winkelt selectief uit een rapport waar jaren aan is gewerkt om de kennis breed beschikbaar te maken.

Er is veel onzekerheid over de precieze hoeveelheid klimaatveranderingen die we kunnen verwachten. Daaruit de conclusie trekken dat we geen maatregelen hoeven nemen, is net zoiets als geen brandverzekering afsluiten voor je huis omdat de kans dat je brand krijgt niet 100 procent is.

Reyer Gerlagh, hoogleraar economie Tilburg University en medeauteur klimaatrapport IPCC-AR5-WG3-CH5

Een klimaatmars in de Filipijnen in 2015. Beeld epa
Een klimaatmars in de Filipijnen in 2015.Beeld epa

Opinie: Baudets klimaattweet is grotendeels waar
De vier klimaat-statements in de tweet van Thierry Baudet zijn provocerend, maar grotendeels waar, betoogt Simon Rozendaal.

Het klimaat voorspellen blijkt achteraf een stuk gemakkelijker dan van tevoren
Terwijl de wereld zich schrap zet voor klimaatrampspoed, lijkt de aarde een slagje langzamer op te warmen dan werd gevreesd. Je kunt de klimaatsceptici al horen juichen. Maar wat zeggen die laatste metingen? (+)

Sombere wetenschappers noemen één lichtpuntje: klimaat reageert als schuifknop op broeikasgassen
Twee jaar na de klimaattop van Parijs zijn regeringsleiders vandaag in Frankrijk bijeengekomen voor een soort terugkomdag, een informele tussentop om de wereld bij de les te houden. Over het klimaat zelf is intussen weinig reden tot optimisme, blijkt uit een net verschenen stand van zaken. Maar moeten we ons echt zorgen maken? (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden