LezersbrievenWoensdag 6 februari

Klimaatprotest wordt steeds leuker, want steeds meer volwassen beginnen zich eraan te ergeren

De lezersbrieven van woensdag 6 februari. 

Belgische scholieren, maar ook steeds meer studenten, demonstreren in Brussel.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant-

Brief van de dag: Complimenten aan juf van protesterende kinderen

De discussie rond het klimaatprotest van kinderen wordt steeds leuker en effectiever, want steeds meer volwassenen beginnen zich eraan te ergeren.

Arie Slob stelt dat ze maar moeten staken in hun vrije tijd. Dan heet het natuurlijk geen staken, maar protesteren.

Goed idee natuurlijk. Dat moeten we ook invoeren bij de vakbondsstakingen. Dat doen ze ook maar beter in het weekend, want tijdens werktijd kost het geld.

Dirk-Jan van Baar gaat nog een stap verder en stelt dat ‘klimaatpolitiek iets is voor grote mensen’. ‘In België spijbelen scholieren om de straat op te gaan met als argument dat zij de laatste generatie zijn die nog wat tegen de klimaatverandering kan doen. Dat hebben ze van de juf gehoord.’ (O&D, 4 februari)

Toch knap van Van Baar dat hij, als volwassene, die klimaatproblematiek helemaal zelf heeft uitgevogeld. Ik zag jongeren in praatprogramma’s hun standpunt verdedigen. Petje af en de complimenten aan hun juf die het ze zo goed heeft uitgelegd.

Sylvester Feldberg (73), ­Hoogwoud

Jong en oud voor milieu

Als bijna 80-jarige man steun ik van harte de scholierenactie voor het milieu.De jongeren hebben kennelijk op school geleerd dat het milieu zeer belangrijk is,voor nu en in de toekomst. De reactie van onderwijsminister A. Slob op het schoolverzuim is ver onder de maat.Ja, ik sta voor goed onderwijs, maar ook voor een goed milieu.

Even school verzuimen is echt niet storend voor de toekomst.De onderwijsminister dient weer naar de schoolbanken te gaan om onderwijs te krijgen over de effecten van de vernieling van de aarde nu, en wat dat betekent voor de toekomst van de jeugd.Ook nog een minister van christelijke huize die toch moet weten dat een goed rentmeesterschap van alles wat in het scheppingsverhaal staat serieus genomen dient te worden. Of vindt hij het gouden kalf van regeringsdeelname belangrijker? Als ik niet zoveel fysieke beperkingen had, zou ik graag met de demonstratie meelopen: jongeren en ouderen samen voor een veilig en schoon milieu.

Joop Luk, Wassenaar

Arme Matti

Arme Matti, kon na de schans het leven niet aan (Ten eerste, 5 februari). Zes keer getrouwd en heel veel drank verder stierf hij. Niemand weet waaraan hij is overleden, zegt het artikel. Maar de subtekst onder de kop verklaart dat arme Matti kapot ging aan drank en vrouwen. Ik zie maar één mogelijkheid waarin de vrouwen hier een kwalijke rol hebben kunnen spelen: als ze arme tegenstribbelende Matti tot zuipen hebben gedwongen. Laat de vrouwen er voortaan maar buiten, Volkskrant. Mannen zijn zeer goed in staat hun eigen leven kapot te maken.

Janine Peek, Harmelen

Ha, de Energievisie Rijswijk

Het bericht in de krant dat de VVD de coalitie in Rijswijk verlaat uit onvrede met het lokale klimaatbeleid laat eens te meer zien dat de centrale overheid, in haar zucht naar deregulering, privatisering, marktwerking enzovoorts, de greep volledig kwijtraakt (Ten eerste, 5 februari). Zonder op de inhoudelijke aspecten van de discussie in de gemeente in te gaan, wil ik graag wijzen op het grotere geheel. Met alle respect, maar een gemeente als Rijswijk die lokaal milieubeleid formuleert in een Energievisie Rijswijk ? Ik krijg hier een hoog wethouder Hekking-gevoel bij. Er zijn ongetwijfeld veel kundige bestuurders op gemeenteniveau, maar het kan toch niet de bedoeling zijn dat (alle) Nederlandse gemeenten eigen milieubeleid gaan ontwikkelen?

Het is een uiting van het verschijnsel dat de Haagse politiek wetten en regels opstelt en vervolgens de gedetailleerdere uitvoering daarvan over de schutting kiepert naar provincies, gemeenten, uitvoeringsorganen en de private sector, in plaats van zelf het voortouw te nemen. Monitoring en controle, laat staan handhaving, vinden niet of veel te laat plaats (jeugdzorg, bijstand, UWV) en er zal in de komende jaren nog veel misgaan.

Deregulering, privatisering en marktwerking betekenen niet dat je na invoering van een wet of regeling onmiddellijk je handen er weer van af kan trekken.

Jos Smeets, Amsterdam

Invallen doe je zo

Logisch dat er nauwelijks nog invalleerkrachten te vinden zijn (Ten eerste, 5 februari). Ze worden alleen uitbetaald voor de dagen dat ze voor de klas staan, of ze krijgen een tijdelijke aanstelling die precies afloopt zodra de zomervakantie begint.

Beter is als schoolleiders gaan investeren in invalleerkrachten. Geef ze een vaste aanstelling voor twee dagen per week en zet ze in op scholen die onder jouw bestuur vallen. In weken dat er geen zieke leerkrachten zijn, kunnen ze ingezet worden voor leerlingondersteuning. Hierdoor wordt de werkdruk voor leerkrachten verlaagd en wordt het voor invallers weer aantrekkelijk om in te vallen.

M. Kuiper, Leusden (ex-invalleerkracht)

Red onze IS-kinderen

Scholieren gingen de straat op voor het kinderpardon. Ze zetten zich ook in voor het klimaat en het milieu.

Laten ze dan ook eens denken aan al die onschuldige IS-kinderen die onder erbarmelijke omstandigheden in Syrische vluchtelingenkampen verblijven. Deze kinderen moeten daar weggehaald worden samen met de moeders. Zet je in voor deze kinderen, misschien bereiken jullie meer. Het kan zo toch niet langer.

Ank van der Spek, St.Michielsgestel

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden