LezersbrievenWoensdag 12 februari

Kleuteronderwijs omvat veel meer dan het verschonen van poepbroeken

De ingezonden lezersbrieven van woensdag 12 februari. 

Kleuters op de Amsterdamse basisschool WereldwijsBeeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Brief van de dag: de rijke omgeving van het kleuteronderwijs

Afgelopen zaterdag schreef columnist Aleid Truijens in de Volkskrant dat het aantal (mannelijke) pabostudenten toeneemt. Top! Toch kon ik ook een zucht niet onderdrukken. Zij betoogde namelijk dat mannen wél voor het basisonderwijs kiezen als ze de kleuterstage mogen overslaan.

Natuurlijk kunnen pabo­studenten een voorkeur ontwikkelen voor het onderwijzen van een bepaalde leeftijdsgroep. Maar waarom moet het kleuteronderwijs het steeds ontgelden? In dit geval werd de kleuterklas weggezet als een plek voor ‘knutselen, kleuterliedjes en poepbroeken’, waar mannen ‘niet dol op zijn’.

Dit geeft geen realistische weergave van het werken met jonge kinderen. De kleutergroep is een rijke omgeving waar kinderen onderzoeken, ontdekken, uitproberen, fantaseren, communiceren, filosoferen, scheppen, delen en troosten. Hoe mooi is dat! Voor vrouwen én voor mannen. Dat we daarbij gebruik maken van beeldende vorming (zoals knutselen) en muziek inzetten, is meer dan logisch. Dat doen we bij elke leeftijdsgroep. Wat de poepbroeken betreft: ik heb de afgelopen tien jaar slechts één keer een ziek jongetje geholpen aan een schone broek.

Saskia Devilee-Vahle, Aerdenhout

Stefan Verwey

Stefan, bedankt voor het ongekend kernachtig weergeven van de ziel van een boekenlezer. Die ziel gaf je vorm vanuit verschillende invalshoeken. Er was geen mogelijkheid om te ontkomen aan jouw scherpe blik en pen. Een feest van herkenning, dat ik nu al mis. 

Karin Rienstra, Huizen

Stefan Verwey (2)

Het spijt me ontzettend dat Stefan Verwey ermee stopt. Ik heb vele tientallen van zijn tekeningen uitgeknipt en opgeplakt, opgeprikt en bewaard. Ik heb ook een paar boekjes van hem in de kast. De rust is hem van harte gegund, maar ik zal zijn humor missen en mijn zaterdagen zullen saaier zijn.

Tjally Everaarts, Spijkenisse

Oude meuk

Miranda Boonstra en Noel Keijsers stellen dat de sportschoen Vaporfly van Nike niets te zoeken heeft bij het hardlopen. Volgens hen wordt het hardlopen met hulpmiddelen een andere sport. Als voorbeeld noemen ze het schaatsen en wielrennen. 

Maar hulpmiddelen veranderen, ook binnen die sporten. Bij het schaatsen werd de klapschaats geïntroduceerd, bij het fietsen de ‘carbonfiets’. De sporten zijn hetzelfde gebleven. Niemand zou terug willen naar de vaste schaats of de aluminium fiets.

Boonstra en Keijsers, omarm de nieuwe technologie en maak de sport spectaculairder; er is geen publiek voor oude meuk. Waak wel voor een ongelijk speelveld, zodat mindere goden niet kunnen klaplopen.

Leon Rodenburg, Scheveningen

Minder, minder

Soms schaam ik me ervoor Nederlander te zijn, zeker als ik hoor en zie hoe Nederlanders met een Aziatisch uiterlijk nu worden gemeden. Ik heb jarenlang een grote groep Chinezen geholpen om Nederlands te leren. Zij zijn zonder uitzondering beleefd, respectvol, behulpzaam, ijverig, houden zich aan afspraken en zijn vindingrijk in het regelen van hun zaken. Als het om ‘meer of minder’ gaat, dan mogen er van mij wel wat minder discriminerende Nederlanders zijn.

Kees Daams, Hilversum

De storm

De storm raasde, regen kletterde, rukwinden trokken bomen omver, maar vanmorgen om half zes klepperde de brievenbus zoals gewoonlijk. Alsof er niets aan de hand was. Ik vond (anderhalf uur later) de krant op de mat. De krantenbezorger verdient een heel groot compliment.

Antoinette Bakker, Arnhem

Samenwerking

Naar aanleiding van de Brabantse vrijage tussen VVD en FvD heeft premier Rutte laten weten dat zijn partij geen principiële bezwaren heeft tegen samenwerking met FvD.

Daar zakt mijn broek van af. Toen de VVD in 2017 aan informateur Tjeenk Willink duidelijk maakte waarom de partij geen coalitie (meer) wilde aangaan met de de PVV, werd door Rutte onder meer de door de PVV in de politieke praktijk geëtaleerde strijdigheid met de liberale kernwaarden als bezwaar naar voren gebracht. Die strijdigheid kwam tot uiting in het stelselmatig ondermijnen van de democratische rechtsstaat.

Nu de FvD-leider evenzeer de pijlers van onze rechtsstaat beschimpt, rijst de of de VVD zijn liberale veren nu definitief heeft afgeschud, of dat dit een poging is tot indamming van een partij die als geen ander streeft naar een illiberale, totalitaire democratie. Als dat laatste het geval is, kent Rutte de geschiedenis niet. Het verloochenen van principes is in dit geval erger dan het er niet over beschikken. Er valt bij een samenwerking met de FvD veel, zo niet alles, te verliezen aan democratische en humane waarden.

Bob Vink, Leiden

Zinvol

Tijdens mijn studie biologie in de jaren zestig, hadden we in het Biologisch Centrum in Haren een brainstormsessie over de vraag welke gedragsproeven we zouden kunnen doen met stekelbaarsjes. Er kwamen verschillende suggesties: ‘Het lijkt me zinvol als we...’; ‘Zou het niet zinvol zijn om...’.

Totdat een medestudent vroeg: ‘Moet alles zinvol zijn?’.

Er viel een diepe stilte.

Rinze van der Bij, Eelde

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden