Opinie

Kleinere vermogens blijven onder Wiebes absurd hoog belast

Belast het werkelijke inkomen uit vermogen. Dat is rechtvaardiger en levert bovendien meer op.

Alman Metten was lid van het Europees Parlement voor de PvdA
Staatssecretaris Wiebes. Beeld ANP
Staatssecretaris Wiebes.Beeld ANP

Van de 7,5 miljoen huishoudens in Nederland hebben slechts 2 miljoen belastbaar vermogen. Toch gaat de hoogte van de vermogensbelasting ook de andere 5, 5 miljoen aan. De hoogte van de vermogensbelasting beïnvloedt de belasting die op arbeid betaald moet worden.

Nederland kent na Zweden de hoogste belasting op arbeid in Europa, terwijl we met de belasting op vermogen juist met enkele Oost-Europese landen tot de allerlaagste behoren. Helaas wordt door de plannen van de regering geen euro belasting van arbeid naar vermogen verschoven. De verontwaardiging bij lobbyisten is dan ook opmerkelijk.

Het enige dat de plannen doen, is een verschuiving aanbrengen in de verdeling van de vermogensbelasting van kleinere naar zeer grote vermogens. Tweederde van de huishoudens met alleen of voornamelijk spaartegoeden gaan er iets op vooruit, 663.000 huishoudens waarvan de percentages effecten oplopen en spaartegoeden aflopen met hun rijkdom zullen weinig verandering merken, en alleen de ruim 92 duizend miljonairs zullen aardig wat meer gaan betalen.

Onrechtvaardig

Doordat de regering volhardt in het werken met fictieve opbrengsten uit vermogen, en niet met de werkelijke opbrengsten, blijft het systeem echter fundamenteel onrechtvaardig, al probeert de regering wel enigszins rekening te houden met de verschillen in opbrengst van de verschillende vermogenscategorieën.

De verschillen in werkelijke opbrengst uit vermogen worden voor een groot deel bepaald door het percentage aandelenbezit in dat vermogen. Nu blijkt niet alleen aandelenbezit voor 97 procent geconcentreerd te zijn bij de driekwart miljoen rijkste huishoudens, maar ook nog daarbinnen sterk toe te nemen met de omvang van het vermogen, zodat de ruim 92 duizend miljonairs zeventig procent van alle aandelen bezitten.

In een artikel op de economenwebsite MeJudice heb ik uitgerekend wat aandelen de laatste vier jaar - waarin gedetailleerde belastinggegevens beschikbaar zijn - opleverden. Voor de miljonairs betekende dat op een aandelenbezit van 161 miljard euro het ongelooflijke bedrag van 66 miljard euro. Dit is ongelooflijk, omdat in die vier jaar onze economie kromp, onze koopkracht afnam en er dramatisch bezuinigd moest worden op sociale zekerheid en zorg, ook omdat er niet genoeg belasting binnenkwam.

De miljonairs hoefden echter in deze vier jaar maar 9 miljard euro te betalen over hun vermogenswinst op aandelen en dividenden samen. Als hun werkelijke rendement belast was, hadden zij 10,5 miljard meer betaald. Dat is dus hun voordeel uit het huidige systeem.

27 miljard

Ter vergelijking: de totale opbrengst van de belasting op vermogen en dividend samen was over de afgelopen vier jaar 27 miljard. Als miljonairs, net als bij inkomen uit arbeid, over hun werkelijke rendement 52 procent in plaats van 30 procent belasting hadden betaald, was de opbrengst zelfs 25 miljard hoger geweest, zonder dat de miljonairs nu direct in armoede zouden vervallen.

Hoe anders is het lot van de 1,3 miljoen huishoudens met kleinere belastbare vermogens. Zij behalen een rendement van 1-1,5 procent op hun voornamelijk spaartegoeden, wat in het huidige stelsel leidt tot een belastingpercentages van 80 tot 120 procent op hun vermogensinkomen.

Door de regeringsvoorstellen zou dat 58 tot 87 procent worden. Onze miljonairs daarentegen zouden afgelopen vier jaar over hun vermogenswinst uit aandelen geen 13, 8 procent, maar 19,1 procent belasting hebben betaald.

Twee conclusies. Door de onwil het werkelijke inkomen uit vermogen als basis te nemen blijven de 92 duizend miljonairshuishoudens absurd laag, en de 1,3 miljoen kleinere vermogens absurd hoog belast. Het werkelijke inkomen uit vermogen belasten is echt eenvoudig op te lossen, vele landen zijn ons al voorgegaan.

Tenslotte moet iedereen zich schamen die de bescheiden stap die de regering nu voorstelt om de vermogensbelasting iets minder onrechtvaardig te maken presenteert als een enorme concessie van de VVD aan de PvdA, die gecompenseerd moet worden met een presentje aan de zeer vermogenden die nu belastingvrij jaarlijks een ton in plaats van slechts 52 duizend mogen wegschenken.

Daarmee beweren zij eigenlijk dat het lot van de kleinere spaarders de VVD niet interesseert, maar van de miljonairs des te meer. Dat kan ik toch niet geloven.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden