LezersbrievenDinsdag 1 september

Klassieke musici zijn geen veeleisende diva’s

De ingezonden lezersbrieven van dinsdag 1 september.

Redactie
Koningin Beatrix poseert na afloop van het jubileumconcert Meesterpianisten met een aantal muzikanten in de foyer van het Concertgebouw.  Beeld ANP
Koningin Beatrix poseert na afloop van het jubileumconcert Meesterpianisten met een aantal muzikanten in de foyer van het Concertgebouw.Beeld ANP

Brief van de dag: de lievelingsbloemen van de pianist

Het artikel over het einde van de serie Meesterpianisten in Amsterdam (Ten eerste, 28 augustus) maakt duidelijk dat de cultuur het moeilijk heeft. Complimenten voor Marco Riaskoff dat hij dit zo lang, en ongesubsidieerd, heeft volgehouden.

Het artikel zou echter ook tot een verkeerde conclusie kunnen leiden, namelijk dat klassieke muziek elitair en duur is en dus alleen toegankelijk is voor muziekliefhebbers met een dikke beurs. Nog vervelender zou het zijn als de constatering dat Riaskoff van de pianisten weet welke bloemen zij op hun kamer willen, de indruk zou wekken dat klassieke musici veeleisend zijn.

Ik organiseer in Eefde/Zutphen al meer dan 25 jaar concerten en heb meerdere pianisten geboekt die in het artikel worden genoemd. Ik kan iedereen verzekeren dat al die musici de bescheidenheid zelve zijn. Waar anders wordt zo makkelijk genoegen genomen met (om maar eens wat te noemen) een kleedkamer zonder stromend water, die alleen toegankelijk is via een smalle trap? Ook de grote namen brachten hun eigen lunchpakketje mee en waardeerden het bijzonder als er soep of een kroketje werd aangeboden. Evenals het bloemetje na het concert.

Een dergelijke framing doet de cultuur in het algemeen en de (klassieke) muziek in het bijzonder geen goed. Zonder dat is het al moeilijk genoeg.

Of zouden de genoemde eisen recht evenredig zijn met de (relatieve) hoogte van de subsidies in de Randstad? In dat geval zou de cultuur juist gebaat zijn bij een vermindering ervan.

Peter Buikstra, Zutphen

Starterswoning

Het kabinet is voornemens om de overdrachtsbelasting voor mensen jonger dan 35 jaar te verlagen tot 0 procent. Kopers van een tweede woning zouden een overdrachtsbelasting van 8 procent moeten gaan betalen. Het verbaast mij dat tot nu toe deze regeling niet is getoetst aan onze opvattingen over leeftijdsdiscriminatie. Er zijn talloze voorbeelden te bedenken waarin een arbitraire grens van 35 jaar in de situatie van de woningmarkt niet goed uitpakt. Bijvoorbeeld de 36-jarige koper van een eerste huis, de 44-jarige bewoner van een huurhuis dat nu door de verhuurder verkocht wordt en eindelijk binnen het financiële bereik ligt, et cetera. Of de ouders die hun kinderen kunnen helpen door een tweede woning te kopen en aan ze te verhuren totdat die in staat zijn deze woning te kopen.

Kortom, het plan gaat aan goede wil ten onder omdat het voorstel onvoldoende doortimmerd is.

Bert van Loen, Leiderdorp

Voortplanting

Paleontoloog John de Vos (Ten eerste, 31 augustus) vindt dat ons leven geen andere betekenis heeft dan voortplanting. Daaruit volgt voor hem dat mensen zonder kinderen geen zinvol leven leiden. Ik begrijp niet hoe die opvatting zich verhoudt tot een uitspraak iets verderop in hetzelfde interview: de mensheid graaft haar eigen graf door zich voort te planten. Moet ik nou géén of juist wél kinderen willen?

Rudy Schreijnders, Maarssen

Beetje dom

Ons bruiloftsfeest hebben we afgeblazen omdat te voorzien is dat tachtig gasten geen afstand zullen of kunnen houden. Verjaardagen in onze familie zijn niet gevierd om dezelfde reden. Vakantie geannuleerd, want te veel risico dat het gebied oranje zou kleuren.

Allemaal vooraf te beredeneren. Regeringsleiders zijn daartoe dus niet in staat! En onze koning is blijkbaar nog steeds ‘een beetje dom’.

Hélène van Riel, Eindhoven

Lesbos

Nederland moet haast maken met de opvang van kinderen in vluchtelingenkampen en ze eventueel naar Nederland halen. Dit is een oproep van de kerken. Tijd voor CDA en ChristenUnie om staatssecretaris Broekers-Knol (Asiel) weer, en liefst met spoed, naar de Kamer te halen. Wel op een afstand die coronaproof is, maar die kent zij inmiddels ook. Het moet toch mogelijk zijn de staatssecretaris uit te leggen dat social distancing iets anders is dan de opstelling die Nederland tot dusverre gekozen heeft tegenover de kinderen van Lesbos.

Hans Akveld, Berkel en Rodenrijs

Rondemiss

De rondemiss is deels afgeschaft door de Tour de France (Sport, 31 augustus). Dit toont aan wat er echt ‘miss’ is in deze tijd. De mensen die geloven dat alles een ‘sociaal construct’ is, krijgen steeds meer de overhand. Zij denken: ‘Als het op tv klopt, dan gaat het in de werkelijkheid ook kloppen.’ Ik moet dan direct denken aan de tv-serie Little Britain, waarin een politicus met zijn gezin voor de camera zijn homoseksuele escapades opzichtig gladstrijkt. Het feit dat vrouwen meer dan mannen op hun schoonheid worden beoordeeld, gaat hierdoor echt niet verdwijnen.

Hans Kellerhuis, Utrecht

Thuisquarantaine

Woensdag vloog ik terug uit Spanje, na een familiebezoek. Tijdens mijn verblijf was Spanje ‘oranje’ geworden. Dat had ik opgemaakt uit het nieuws. De e-mail van de vliegmaatschappij die ik 24 uur voor vertrek ontving, bevatte allerhande uitleg over de vlucht. Er zat ook een link in naar de website van de Nederlandse overheid. Die link bevatte vrolijke mededelingen over hoe je als toerist je alsnog kunt vermaken in dit land. Geen informatie over de tien dagen quarantaine. Sterker nog: tijdens de vlucht slechts een kort zinnetje van de purser: ‘U wordt geadviseerd tien dagen in thuisquarantaine te gaan.’ Ik dacht nog: dan krijg ik vast wel bij aankomst nog een folder of iets dergelijks. Welnee, we werden losgelaten in de gate en alle reizigers verspreidden zich over de luchthaven en verder. Zo gaat het wel lukken met de verspreiding van het virus.

Karin van Kesteren, Diemen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden