Klare taal

Ayatollah Khamenei, de hoogste geestelijk leider van Iran, heeft gesproken. Voor het eerst sinds het land in de greep verkeert van een massale protestgolf, gaf hij publiekelijk zijn mening over de omstreden verkiezingen en de massale demonstraties die daarop volgden. Het was klare taal. Hij deed geen moeite toenadering te zoeken tot de aanhangers van oppositiekandidaat Mousavi, die de verkiezingen verloor.

de Volkskrant

Volgens de Opperste Leider is er niets mis met de herverkiezing van president Ahmadinejad. In Iran is het nu eenmaal onmogelijk dat met stemmen wordt geknoeid. De beschuldigingen over fraude en de straatprotesten tegen de uitslag moeten dan ook ophouden. Als dat niet gebeurt, zullen de demonstranten en hun politieke leiders ‘verantwoordelijk worden gehouden voor de chaos’. Een waarschuwing, die inhoudt dat elk moment kan worden besloten tot harder optreden tegen de oppositiebeweging.

Daarmee heeft de conservatieve Khamenei de verhoudingen op scherp gezet. Zonder enige toezegging van de zijde van de machthebbers is het moeilijk voor te stellen dat de honderdduizenden demonstranten, die de afgelopen dagen in diverse steden de straat op gingen, zich naar huis laten sturen. Ook al zou Mousavi onder druk van Khamenei zijn aanhang oproepen het protest te staken, dan is de vraag of hieraan gehoor wordt gegeven.

Zeker nu Khamenei zich met zijn volle politieke gewicht achter de zege van Ahmadinejad heeft geschaard, is het uitgesloten dat de verkiezingsuitslag nog zal worden teruggedraaid. Het beperkte onderzoek dat de machtige Raad van de Hoeders naar de beschuldigingen van fraude gaat doen, zal daaraan niets veranderen.

Inmiddels zijn er al doden gevallen en er zijn waarschijnlijk honderden mensen opgepakt, maar de oproerpolitie heeft tot nu toe niet ingegrepen om de massaprotesten te verhinderen. Aan die ‘zelfbeheersing’ lijkt nu een einde te komen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden