Klapvee in de Kamer

Wat deed het parlement nou ook al weer?

de Haagse redactie

We zijn géén klapvee, zeiden gisteren Kamerleden op een praatmiddag over het functioneren van de Tweede Kamer. De een na de ander vond het nodig dat te benadrukken.

Doema
Die geluiden heb ik eerder gehoord, zei politicoloog en publicist Herman van Gunsteren. Het deed hem allemaal nogal denken aan het functioneren van Russische parlementariërs. Die waren ook oh zo belangrijk, in de Doema onder Poetin.

Daarmee wilde hij de Nederlandse parlementariërs natuurlijk niet vergelijken met hun Russische collega’s hoor, geenszins…. En hij voegde er fijntjes aan toe: Als je zo vaak moet zeggen dat je geen stemvee bent, is dat verdacht.

Laf
PvdA-Kamerlid Staf Depla stoof op. Laf, vond hij, zo’n vergelijking opgooien en tegelijk zeggen dat je het niet zo bedoelt. Hij liet zich niet álles zeggen.

Gelijk had hij, natuurlijk. Het Binnenhof is de Doema niet. Nederland is een echte democratie.

Maar toen ging ook hij weer opnoemen wat parlementariërs allemaal doen en mogen. Punt vier of vijf op zijn lijstje was: ‘.. we sturen ook ministers weg ..’

Wacht even! Ministers wegsturen, dat mag de Kamer inderdaad. Maar doen ze dat ook nog weleens?

Vogelaar

We waren het bijna vergeten, maar wie stuurde ook alweer de alom verguisde minister Vogelaar weg? Niet de Tweede Kamer. Dat waren Bos en Ploumen. En, inderdaad Mariët Hamer. De andere 149 Kamerleden stonden erbij en keken ernaar.

Achteraf lijkt die operatie-Vogelaar wel de opmaat voor Balkenende IV – versie 2.0.

Ron Meerhof

null Beeld

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden