Lezersbrievenwoensdag 25 september

Klaas Knot is een uitgekookte kikker

De ingezonden brieven van woensdag 25 september. 

Klaas Knot, President van de Nederlandse Bank, tijdens een debat over het monetaire beleid van den ECB.Beeld Freek van den Bergh

Brief van de dag: Gepensioneerden, kom in verzet

Als je een kikker in gekookt water gooit, springt hij er onmiddellijk weer uit. Doe je hem echter in een pan met koud water dan blijft hij zitten, ook als je de pan op het vuur zet. Klaas Knot heeft tijdens de hoorzitting over de pensioenen in de Tweede Kamer het vuur onder de pan met gepensioneerden aangezet.

De parlementsleden wachten tot het eind van 2019 of de gepensioneerden nog in actie komen. Zo niet dan zal de verlaging van de pensioenen met 10 procent per 2020 een feit zijn en het pensioengat van ongeveer 40 miljard opgelost. Generatie 60-plus zal voor de derde keer gelegaliseerd worden bestolen.

De eerste keer was met de Uitnamewet kabinetten-Lubbers en Kok I waar voor bijna 50 miljard (33 miljard ABP; 15 miljard PFZW) het werkgeversdeel (de overheid is naast wetgever, werkgever van ambtenaren en betaalt de trendvolgers in de zorg) niet uitgekeerd is aan de pensioenfondsen.

De tweede keer is de wettelijke verplichting dat pensioenfondsen voor tenminste 25 procent van hun vermogen beleggen in staatsobligaties tegen een inmiddels negatieve rente (de overheid als bankier van de Staat), ook al heeft de overheid een overschot op de betalingsbalans. Ongeacht de positieve rendementen van de pensioenfondsen (PFZW 15 procent) moeten zij wettelijk uitgaan van een rekenrentemodel alsof er voor 100 procent in staatsobligaties is belegd, waardoor de dekkingsgraad onder de 95 procent daalt.

De derde keer ligt in het verlengde van het vorige punt. Nu we toch bezig zijn de gepensioneerden kaal te plukken kan de overheid nog eens 50 miljard tegen een negatieve rente lenen van de pensioenfondsen om te investeren in de toekomst.

Die Knot is een uitgekookte kikker. Als bankpresident is hij er geen voorstander van dat de staatsschuld met een dergelijke lening oploopt, maar in dit geval kan hij het voorgenomen beleid van minister Wopke Hoekstra van Financiën wel steunen. Niet in een apart fonds maar gewoon op de lopende rekening.

Gepensioneerden, kom in verzet. Staken kan niet meer, maar het verkeer kunnen we nog altijd ontregelen.

Gerard Teunissen

‘Greta d’Arc’

In de reportage over de VN-klimaattop (Ten eerste, 24 september) zien we vier afbeeldingen van een woedende maar vooral ontroostbare Greta Thunberg, genegeerd door een zelfvoldane Trump. Treurig zijn de reacties op haar wanhoop. Waar volwassenen zich zouden moeten ontfermen over een kind dat overstuur is, wordt ze door de halve wereld uitgelachen en gekleineerd. Ook Paul de Leeuw, bij Jinek op bezoek om zijn succesvolle leven toe te lichten, raadde Thunberg een mediatraining aan. Geen woord over haar heroïeke actie en de plaatsvervangende verantwoordelijkheid die ze op zich neemt.

Thunberg is de stem van haar generatie en zal vermoedelijk de geschiedenisboeken ingaan als de Jeanne d’Arc van de 21ste eeuw. Toch rijst de vraag of de wetenschap wel moet willen worden beschermd door een meisje van zestien.

Is het niet tijd dat het IPCC voor zichzelf gaat opkomen en een militanter geluid laat horen in plaats van de eeuwige data en nuanceringen? Als het om pure emotie gaat kan het klimaat panel nog veel leren van de bevlogenheid van Thunberg.

Fred Jenner, Utrecht

Godsdienstvrijheid?

Yaniv Reijzer vindt dat de godsdienstvrijheid wordt aangetast, wanneer de overheid ritueel en onbedwelmd slachten van dieren zal verbieden (O&D, 24 september).

Is dat zo? Godsdienstvrijheid is geen absolute vrijheid. We leven in een land met een seculiere, neutrale overheid, die tot taak heeft een afweging van diverse belangen te maken. In dit geval godsdienstvrijheid versus belangen van dieren.

Elk geloof predikt eerbied en dankbaarheid voor de schepping, voor planten en dieren. Mogen we niet juist van gelovigen verwachten liefdevol met dieren om te gaan?

Annelies de Vries, Wageningen

Kattenhulp

Naar aanleiding van het onderzoek over de liefde van de kat voor zijn meester (Ten eerste, 24 september) is het verhelderend om het standpunt te leren kennen van de bewoners van Užupis, de vrijstaat in Vilnius (de Litouwse hoofdstad, red.).

Artikel 13 van de Grondwet stelt: ‘Een kat hoeft niet van zijn baas te houden, maar in moeilijke tijden moet hij hem helpen.’

Jelto Drenth, Groningen

Voetbalschaamte

Schaam u, de Volkskrant! Een pagina over Virgil van Dijk en Lionel Messi en een pagina over Donyell Malen (PSV) in de krant van 24 september. En slechts één (!) zinnetje over Sari van Veenendaal die tot de beste keepster ter wereld is uitgeroepen.

Ik roep redacteur Willem Vissers op om dit recht te zetten en een prachtig portret (paginagroot wat mij betreft) over deze sportvrouw te schrijven.

Marlies Nafzger, Den Haag

Koos Kuut

Een prachtig portret van Malens jonge jeugd op Wieringen, als jochie spelend bij VV Succes, door Willem Vissers (Sport, 24 september). Onze gelauwerde verslaggever noemt een tweede prof die voortkwam uit VV Succes (Adriaan Hoogesteger, AZ).

Hij vergeet echter de voetbalprof te noemen, die ook als jochie actief was bij VV Succes en vervolgens meer dan 300 wedstrijden speelde voor Telstar in de jaren 70 en 80. De naam van deze Witte Leeuw, een echte cultheld in de IJmond: de prachtig allitererende voetbalnaam, Koos Kuut.

Koert de Groote, Alkmaar

Het boek van Oek

Al enkele weken is het nieuwe boek van Oek de Jong − Zwarte schuur − uit. Waar blijft de recensie van de Volkskrant, Arjan Peters?

Niki Oterdoom, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden