Brieven10 juni 2018

‘Klaas Dijkhoff is er niet klaar voor, behalve dan voor carnaval misschien’

De ingezonden brieven van 10 juli, 2018.

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff.Beeld Jiri Buller

Brief van de dag: Klaas Dijkhoff

Bij het openslaan van Volkskrant Magazine (7 juli) was ik bijzonder verrast het duo Narinx/Kantelberg weer eens aan te treffen en nog wel over twee pagina’s. Zouden ze dan toch weer?

De teleurstelling kwam aan het slot – het bleek toch de finale. Jammer. Alsof styling-experts niet meer nodig zijn. Het tegendeel werd nog diezelfde dag bewezen door Klaas Dijkhoff in de Zaterdag die bezig is een jacquet aan te trekken. Ik constateerde een fout overhemdboord, gebreide rode stropdas, duikhorloge linkerpols, kleuterarmbandjes rechts en veel te lange pandmouwen aan de jas. Al met al een dikke onvoldoende, dunkt me. Hij zou toch moeten weten hoe het hoort.

‘Is Klaas er klaar voor?’ was de pakkende ankeiler. Toch niet voor iets officieels mag ik hopen. Maar misschien kleedde hij zich voor carnaval. Als dat zo is, heb ik natuurlijk niks gezegd.

mevr. Puck van der MeerPurmerend

Kevin De Bruyne viert zijn 2-0.Beeld Belga

Juicht Kevin De Bruyne?

Als ik deze foto bekijk (Sport, 7 juli) zie ik zeer zeker geen juichende De Bruyne, zoals het onderschrift vermeldt. Iemand die juicht, straalt vreugde en blijheid uit. Maar deze foto laat eerder een schreeuwende, enigszins angstaanjagende man zien, die vindt dat hij met zijn doelpunt een wereldprestatie heeft geleverd. Hij wil het publiek laten weten dat hij en niemand anders op dat moment belangrijk is om gezien en gehoord te worden. Ook zijn collega-voetballers doen er op dat moment niet toe. Maar ja, we leven nu eenmaal in een sterk individualistisch gekleurde maatschappij, waarin dit soort gedrag, mede door de propaganda van de media, normaal wordt gevonden. Eigenlijk wel zielig.

Cor van den Berkmortel, Deurne

Seks

Ombudsman Jean-Pierre Geelen meent dat seks − vooral voor oudere lezers − nog altijd een gevoelig onderwerp is (Opinie, 7 juli). Maar aan wie heeft de huidige generatie haar seksuele vrijheid te danken? Juist: aan de generatie die jong was in de jaren zestig en zeventig.

Loes Crouwel, Heemstede

Wiskunde

In Brabant, waar ik vroeger wiskundeleraar was, gold de stelling: ‘Wiskunde of kunde nie’. Daar komt nu, dankzij Gerardo Soto y Koelmeijer, bij: ‘Wiskunde wel leren’ (Wetenschap, 9 juli). En ook buiten Brabant geldt de regel: ‘Wiskunde is makkelijker als je denkt.’ De moeilijkheid zit ’m ook niet in de wiskunde, maar in de schoolse, op reproductie gerichte benadering van het wiskundeonderwijs. Petje af voor Gerardo’s idealistische kijk op de wiskunde en het leren omgaan daarmee.

Ik pleit ervoor wiskunde niet te laten vallen als het niet zo snel goed lukt. Maar er leuke dingen mee doen in de sfeer van het oplossen van aansprekende problemen, waarvan er zoveel zijn. En dan zonder examen. Dat vraagt echter om een complete ommezwaai van ons schoolse systeem.

Jaap Rossen, Sleen, oud-lerarenopleider wiskunde

Melania Trump met de gewraakte jas.Beeld Mandel Ngan / AFP

Melania

‘I don ’t care, do u?’ staat er op de jas van Melania Trump op weg naar een detentiekamp voor opgepakte ongedocumenteerden waar kinderen van hun ouders worden gescheiden. Ze wordt een ‘koele kinderhater’ genoemd in uw rubriek Beeldvormers (Zaterdag, 7 juli). Ik ben geen Melania- of Trumpfan, maar ik neem het toch voor haar op. Hoe ondoordacht ook met betrekking tot haar reisdoel, de first lady droeg een jas van Zara van 39 dollar als opgestoken middelvinger naar de pers die haar weer eens aangevallen had vanwege haar dure smaak (wordt een man daar ooit om bekritiseerd?). Door het bezoek aan de kampen − waarbij ze het jasje had uitgetrokken − en haar empathie voor kinderen en ouders, in alle Amerikaanse media geciteerd, gaat ze in tegen het beleid van haar man. Dat bewonder ik. Houd die vrouw in de gaten.

Jacqueline Maris, Heesselt

Verbijsterde kleuters

De kleutertoets wordt uit het leerling-volgsysteem gehaald (Ten eerste, 7 juli). Hoe nu verder? De minister ‘drukt onderwijzers op het hart weer aan de hand van observaties, gesprekjes of spelletjes bij te houden hoe kleuters zich ontwikkelen’. ‘Weer’ zegt u? Oké, weer. Maar van wie moest het onderwijzersberoep ook al weer geprofessionaliseerd worden tot een papieren rompslomp en verbijsterde kleuters? Juist. En wie zeiden ook alweer dat het beter was de ontwikkeling bij te houden aan de hand van observaties, gesprekjes of spelletjes? Inderdaad. Ik gun minister Slob zijn succesje, maar ik druk hem en dat hele overijverige ministerie op het hart voortaan meteen naar het veld te luisteren.

Maaike de Rijk, Oegstgeest, gepensioneerde leerkracht

Vegetarisme

In zijn lezenswaardige artikel over de hang naar zuiverheid (O&D, 9 juli) noemt Willem Melching vegetarisme als een van de kenmerken van de zuiverheidsapostelen aan het eind van de 19de eeuw. Uitgaande van ritueel slachten − iets waar ze vaak ook tegen waren − kom je dan al snel uit bij antisemitisme. Het is echter iets te gemakkelijk om het vegetarisme af te doen als een besmet zuiverheidsstreven uit verdachte hoek. Onlangs was te zien hoe varkens in kokend water werden verdronken en ganzen met handenvol in platte kratten werden gepropt. Goed trouwens, dat het Journaal dit durfde brengen. Voor vegetarisme zijn heel wat betere motieven te bedenken dan Melching suggereert.

Els ter Beek, Bergeijk

Tegengas

Wij herkennen ons volledig in de door Willem Melching gesignaleerde ontwikkelingen, vooral in het deel over de van-het-gas-af-beweging. Als de malle wereld van GeenStijl een referendum kan bewerkstelligen, is de vraag gerechtvaardigd hoe de gekte rond de geen-gas-beweging kan worden gestopt. Een historicus is geen actievoerder, maar de vraag opwerpen, schept wel verplichtingen. Dus, hoe geven we gezamenlijk tegengas.

Ben & Francien WesterdijkDen Helder

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden