Kinderopvang

De PvdA kritisch begeleiden op het kronkelige pad van de coalitie, is de plicht van ied’re columnist uit het opiniehoekje. Maar niet nu.

Jan Mulder

De spreekbeurten en interviews van staatssecretaris Dijksma en woordvoerster Kraneveldt in de kamer over de kinderopvang die opeens te duur voor de regering is geworden, wekken medelijden. Het schrijnt wanneer je Dijksma en Kraneveldt ziet verklaren, omzeilen, de vraag negeren, zichzelf op de borst kloppen, deemoedig luisteren, cijfers achterhouden, cijfers ontkennen, en ‘wacht u maar rustig wat de toekomst brengen zal’ zeggen. Zij hebben ons begrip nodig.

Vooral Sharon lijdt zichtbaar. Ik hoor haar graag praten met die karakteristieke klank en mooi afgemaakte zinnen. Maar ze gaat langzamer formuleren. De afstand die ze tussen de woorden pleegt te bewaren, nam gisteren enorme afmetingen aan. Tijd winnen, nadenken, niks meer verkeerd zeggen nu. Alle tactieken heeft ze al geprobeerd: warm begrip tonen, snibbig correcties op kritiek aanbrengen, te klaaglijk zuchten bij een correcte conclusie van de opponent, te ontspannen lachen om de oppositie die haar ‘onbehoorlijk bestuur’ verwijt. Iemand in het nauw.

Mevrouw Kraneveldt staat schichtig achter de katheder. Ze moet een kabinetsbesluit tegen haar eigen principes verdedigen: ontplooiing van de vrouw, dus gratis kinderopvang. Erg eloquent is ze niet. Het debat werd gisteren een schietkraam met Kraneveldt als doelwit. En dat om een onderwerp dat de PvdA zo na aan het hart ligt: een volwassen deelname van de vrouw aan het arbeidsmarkt.

De subsidie wordt nu voor een kwart of half moet worden teruggedraaid wegens te hoge kosten omdat te veel mensen gebruik maken van de regeling.

Te veel? Dat kan niet. Te duur.

Terugdraaien.

De PvdA had de kinderopvang in het programma staan en draait terug. De vertegenwoordigers van de partij schreeuwen het eigenlijk uit tegen hun politieke belagers en interviewers: ‘Ik ben het helemaal met u eens!’ Maar ze moeten zich voegen in het kabinetsbesluit.

Politiek bedrijven is ‘prioriteiten stellen’. De PvdA heeft een andere prioriteit, zo simpel is het.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden