ColumnAleid Truijens

Kinderopvang, eindelijk een basisvoorziening?

,Beeld ,

Zou het er nu eindelijk van komen? School en kinderopvang ineen, voor alle kinderen – zo’n basisvoorziening die alle landen met goed onderwijs en veel werkende moeders hebben? Het lijkt er wel op. Misschien gaf de grotesk beschamende kinderopvangtoeslagaffaire het laatst zetje.

Een adviesgroep met de sovjet-achtige naam ‘Platform de Toekomst van Arbeid’ presenteerde vorige week haar rapport aan minister Koolmees. In dat rapport staan zinnige aanbevelingen voor onderwijs en kinderopvang: één doorlopend curriculum voor nul- tot twaalfjarigen, een ‘speelleerschool’ voor kinderen tot zes en een school met aansluitend opvang voor de groten. Die krijgen een zogenaamde ‘brede schooldag’ op één locatie, waar ook aan sport, muziek, toneel en knutselen gedaan wordt. Kinderen onder de vier hebben in dit plan recht op 2 dagen opvang per week.

Als dit doorgaat zijn veel werkende ouders af van een hoop kopzorg en gesleep met kinderen naar verschillende locaties en clubjes. Wat een verademing zal dat zijn. Gewoon rustig naar je werk kunnen. Geen akelige naheffingen. Wat heel normaal zou moeten zijn, want onze overheid ziet graag iedereen werken, maar zo’n basisvoorziening is in Nederland een ongekende weelde. Niet langer meer die eeuwige inspanning om elke week en in de schoolvakanties het schema rond te krijgen, geen paniek meer als er geen vervanger is voor een zieke juf, of een studiedag op school.

Kinderopvang is niet alleen handig voor werkgevers en werknemers. Eindelijk dringt door dat een paar dagen per week naar de crèche goed en leuk is voor kinderen. Ze leren er samen spelen, speelgoed delen, ruzies oplossen en hun emoties hanteren. Ze merken er dat ze niet het middelpunt van het universum zijn. Het is goed voor hun taalontwikkeling. Dat alles dat scheelt een hoop zorg en geld in de toekomst: minder leerachterstanden, minder ongelijkheid, eerder gesignaleerde huiselijke problemen, minder jeugdzorgklantjes.

Er is nog één heikel punt: helemaal gratis wil dit Platform de opvang niet maken, de ouderbijdrage blijft inkomensafhankelijk.

Daar denken verschillende politieke partijen ander over. Kamerlid Steven van Weyenberg diende vorige week namens D66 een ingrijpend plan in dat aansluit bij dat van het Platform, en verder gaat: gratis kinderopvang, vier dagen per week. Dat kost wat, maar daar staat tegenover dat veel toeslagen worden geschrapt en de hypotheekrenteaftrek verdwijnt. Er resteert een gat van 8 miljard, dat betaald wordt door hogere belastingen voor bedrijven, vermogenden en vervuilers.

Het D66-plan sluit aan bij wat Groenlinks, SP (drie dagen gratis opvang) en de PvdA (16 uur gratis) willen, maar is ruimhartiger, beter uitgewerkt en doorberekend.

Als we toch bezig zijn: haal de kinderopvang uit private handen. Het is toch krankzinnig dat buitenlandse equityfondsen schaterlachend de winsten binnenharken van een voorziening die merendeels uit belastinggeld wordt betaald? Gemeenschapsgeld voor kinderen mag niet bij aandeelhouders terechtkomen. Kinderopvang en het toezicht erop horen onder OC en W te vallen.

Pieter Omtzigt, met Renske Leijten de held van de belastingdienst-gedupeerden, is het vast hiermee eens, al lees ik er bij zijn partij niets over: schaf die toeslagen af en neem als overheid de regie. Als CDA-ouders hem tot lijsttrekker kiezen, en áls zijn partij zich aansluit bij de nieuwe plannen voor kinderopvang en de brede school, dan gaan we geschiedenis schrijven. Aan ouders de keus.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden