Kindermagneet

Denkfouten in hedendaags ontwerp gefileerd door innovatie-expert (en cabaretier) Jasper van Kuijk. Deze week: het overal lokkende scherm.

Jasper van Kuijk
Jasper van Kuijk. Beeld .
Jasper van Kuijk.Beeld .

Ik zou de krant voortaan digitaal lezen. Dus zaterdagochtend na het ontbijt pakte ik mijn iPad om ogenblikkelijk omringd te worden door mijn hele kinderschare die ‘iPad, iPad!’ scandeerde. Apple tartte met de iPad alle natuurkundige wetten en maakte een magneet die moeiteloos organische materialen aantrekt. Kortom, ik lees de krant weer op papier.

Waar je ook bent en wat je ook doet en hoe leuk ze dat ook vinden, zodra mijn kinderen een beeldscherm zien laten ze alles uit hun handen vallen en veranderen ze in apathische beeldschermjunkies. We proberen hun ‘schermtijd’ te doseren en verleiden ze tot andere activiteiten als knutselen, bordspelletjes en boekjes lezen. Tegenover dat laatste staan ze niet geheel onwelwillend, dus trekken we af en toe met z’n allen naar de lokale bibliotheek om de boekencollectie te verversen in de superhip vormgegeven kinderboekenhoek.

Alleen heeft de bibliotheek sinds enige tijd ook een ‘videohoek’ staan, waarin continu dvd’s worden vertoond. Dus zodra we de bibliotheek binnenlopen zuigen mijn kinderen zich aan het scherm vast als die alien uit Alien aan het gezicht van de bijrolacteur die voor onfortuinlijk ruimteschipbemanningslid speelde.

En als je ze dan eindelijk met behulp van een krik, groene zeep en loze dreigementen hebt losgeweekt van dat scherm en ze naar de boekenhoek hebt gesleept: je draait je een seconde om om een boek te pakken en zoef, weg.

Als je het puur functioneel bekijkt, stelt die videohoek ons als ouders in staat om veel sneller de taak ‘zoek kinderboeken’ uit te voeren. Maar het idee was niet om snel even wat boeken uit het rek te trekken, maar om de kinderen er een beetje bij te betrekken. Ze ook zelf wat te laten zoeken, overleggen wat ze leuk vinden. En je zou denken dat een bibliotheek dat wil ondersteunen.

Dus wij naar de balie of dat scherm uit kon. ‘Ja, we horen het wel van meer ouders’, aldus de bibliothecaresse. ‘Misschien moeten we er eens naar kijken.’

Het kan zijn dat ze naar dat scherm gekeken hebben, maar dan op dezelfde apathische manier als mijn kinderen, want die filmpjes draaien nog steeds. Volgende keer neem ik mijn iPad mee, kan ik rustig de krant lezen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden