VerslaggeverscolumnAriejan Korteweg in Den Haag

Kinderen van de politiek: lijsttrekkers pronken met hun dochters (en soms zonen)

null Beeld
Ariejan Korteweg

Ook politici hebben kinderen. Tenminste: sommigen. Wat moet je ermee, is vervolgens de vraag. Weghouden van alle aandacht en camera’s zoals heel lang gebeurde? Wim Kok, had die kinderen? Balkenende, een dochter misschien?

Gezinnen bestonden niet in de politiek. Alleen Jan Marijnissen had een dochtertje. Lilian zat in het kinderzitje voorop en zo liet Jan zich fotograferen voor een SP-affiche.

Daarna kwam er lange tijd niets. Tot Wouter Bos zich meldde, die als jonge vader de onzichtbaarheid naar een hoger niveau tilde door voor een fotomomentje uit wandelen te gaan met een lege kinderwagen. Het was alweer 2010. Ook het gezin Buma bleef twee jaar later onzichtbaar. In een iconisch CDA-spotje zette vader Sybrand na een rondje fietsen de boterhammen klaar voor vrouw en kinderen die nergens te bekennen waren. De eenzame Buma dronk een slok thee, haalde een doekje over de keukentafel en stapte op de tram naar zijn werk. Niemand om naar te zwaaien.

Segers met dochters: brrrr! Beeld Beeld: ChristenUnie
Segers met dochters: brrrr!Beeld Beeld: ChristenUnie

Intussen was met de bordjes en de briefjes op de koelkast wel cruciale informatie overgebracht: de lijsttrekker van gezinspartij CDA was geen man alleen. Hier was wel degelijk sprake van een – zij het zeer discreet – gezinsleven. Dat besef had zich inmiddels genesteld: gezin betekent bonuspunten.

In diezelfde campagne van 2012 brak Diederik Samsom de ban. Hij moest de strijd aanbinden met de eenzame Mark Rutte en liet zijn gezin prominent figureren in een campagnefilmpje. Vader Diederik smeerde in T-shirt boterhammen en fietste met dochter naar school. Er werd schande van gesproken.

Weer een paar jaar later plaatste Jesse Klaver een foto van zichzelf met twee zoontjes – drie Klavertjes in zwembroek met neushoornprint – op sociale media en vond dat de kabinetsformatie op vrijdag moest stoppen omdat hij dan thuis wilde zijn; gezin nu definitief op één.

De huidige campagne was amper begonnen of er waren al heel wat optredens van politici met hun kinderen. Wat blijkt: alle schroom is weg.

Hugo de Jonge en dochter: awkward. Beeld Beeld: Jeugdjournaal
Hugo de Jonge en dochter: awkward.Beeld Beeld: Jeugdjournaal

Eerst het Jeugdjournaal, dat Sarah de Jonge vroeg mee te komen naar de plek waar haar vader de coronapersconferenties geeft. Ze vertelde er over de dreigbrieven die soms aan huis worden bezorgd en vond het awkward dat kinderen TikTok-filmpjes maakten met haar vader als hunk. ‘Hoe kunnen ze dat doen, met een 43-jarige man’, vroeg ze zich af. Vader De Jonge grijnsde en stond er beter bij dan op die huiveringwekkende kerstfoto’s van het AD, thuis achter de piano. Foto’s die trouwens als twee druppels water leken op wat De Telegraaf in dezelfde periode schoot bij Wopke Hoekstra thuis, die en passant bonuspunten verdiende door zijn zoontje mee te nemen naar het Catshuisberaad.

Nog meer ontspannen, om niet te zeggen chill, lijkt het er aan toe te gaan in huize Kaag/al-Qaq, zo liet de tv-documentaire Van Beiroet tot Binnenhof zien. De kinderen kwamen in beeld als dat zo uitkwam. Ze hingen wat of lazen en hadden ook wel opvattingen over wat hun moeder zoal doet. Pose werd hier vanzelfsprekendheid.

Gert-Jan Segers ontpopt zich onverwacht als de waaghals in het genre. Hij zette een gesprek met zijn drie dochters, Anne, Eline en Nora – 22, 20 en 17 jaar – op Facebook. In de teaser zag je vooral de vader ongemakkelijk lachen en ‘brrr’ zeggen. Eng, vond hij het. Terwijl het toch zijn eigen idee moet zijn geweest.

Een gewoon gezin, zo hoorden we. Zij het dat de vader wat meer afwezig en God juist wat sterker wel aanwezig is dan gebruikelijk. Segers leek vooral de kameraadschap met zijn kinderen te koesteren. Hij vroeg naar hun vriendjes en relatie tot God. De jongste zei blij te zijn dat ze in Australië is tijdens de verkiezingscampagne. Segers: ‘Als een dochter een veto uitspreekt, zou ik het moeilijk vinden door te gaan als lijsttrekker.’ Waarmee meteen de context is genoemd waarbinnen het gezin doorgaans figureert aan het Binnenhof: als reden om de politiek te verlaten. Met Klaas Dijkhoff als meest recente voorbeeld.

Van der Staaij met dochter en echtgenote: ‘Komt allen tezamen'. Beeld Beeld: SGP
Van der Staaij met dochter en echtgenote: ‘Komt allen tezamen'.Beeld Beeld: SGP

Zelfs huize Van der Staaij blijkt door het kindervirus geraakt. Sprak de voorman van de SGP zijn kerstboodschap tot dusver solo uit, dit jaar ging Kees zingen, begeleid door echtgenote Marlies op dwarsfluit en dochter Camilla op piano. Komt allen tezamen, bij knapperend haardvuur.

Dan ben je dus Rutte, Wilders, Jetten, Marijnissen, Ouwehand, Krol of Baudet en kun je hoogstens je hond inzetten, of de poes of piano. Een ongelijke strijd. Eén troost: de fractieleiders zonder kinderen hebben een tweederde Kamermeerderheid. Ze kunnen het gebruik van kinderen in politieke uitingen simpelweg verbieden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden