Kinderen, speciaal voor jullie nog even: normaal gesproken blokkeer je geen snelweg

Melle Runderkamp en Simon Hendriksen
null Beeld
Beeld

Natuurlijk, het demonstratierecht is heilig. Toch was minister Ollongren vooral blij dat de intocht verder probleemloos was verlopen. 'Daar ging het uiteindelijk om. Misschien is dat wel het allerbelangrijkste.' Haar trouwe knechtje Raymond Knops sloot zich er van harte bij aan. 'Normaal gesproken ga je geen snelwegen blokkeren', vond-ie. Maar hier kon hij dan wel weer begrip voor hebben.

Ze waren een heel end gekomen met hun dure 'demonstratievergunning', maar de betogers van Zwarte Piet is Racisme hadden bij Joure op last van de Friese politie rechtsomkeert moeten maken. Het geeft anders maar gedoe, zo'n betoging. Nog even zwaaien naar de blikschade die door de plotselinge wegversperring was ontstaan, en hup, terug naar die Randstad van jullie. Ze hadden al genoeg zwarten in Dokkum, daar hoefden geen ongeschminkten meer bij.

De Telegraaf pakte flink uit over 'de cultuurstrijd'. Helden waren het. Friese helden. Ook de vrouw die aan de wieg stond van 'De Slag om Dokkum', ene Jenny, werd in het zonnetje gezet. In Friesland wilden ze dat gevecht over Zwarte Piet gewoon niet voeren, aldus 'Jenny d'Arc'.

Slag, gevecht, cultuurstrijd. De oorlogsretoriek was niet van de lucht. En ook de kindsoldaatjes werden gretig als menselijk schild de frontlinie opgeduwd. Hoofdredacteur Hans Nijenhuis vulde namens het Algemeen Dagblad snel zijn verlanglijstje in: 'Een Sinterklaasbestand, dat is het enige wat we vragen.' Ze wilden zich er verder niet mee bemoeien, en 'zeker geen standpunt innemen.' Gewoon, even stoppen. Tot de gemoederen een beetje bedaard zijn. En het wat minder gevoelig ligt. Het is namelijk, en dat vergeten de mensen weleens, een kinderfeest. Weliswaar een kinderfeest waar een goed deel van de genodigden zich niet thuis voelt, en misschien niet voor de kleintjes die met hun ouders uren in een file op de A7 stonden. Maar toch, een kinderfeest.

Even waren we bang geweest dat het volledig was opgedroogd. Dat alle traditie- en schoorsteenargumenten nu wel uit en te na waren behandeld. Maar gelukkig was er iets waar we het nog over konden hebben: want, wanneer mogen we het er eigenlijk over hebben?

Kinderen hebben duidelijkheid nodig. Dus, speciaal voor hen nog even, want het is allemaal zo eenvoudig: normaal gesproken ga je geen snelweg blokkeren. Beeld anp
Kinderen hebben duidelijkheid nodig. Dus, speciaal voor hen nog even, want het is allemaal zo eenvoudig: normaal gesproken ga je geen snelweg blokkeren.Beeld anp

Het klinkt natuurlijk heel verstandig, zo'n bestand. En al dat Haagse begrip. Zo zit je keurig in het redelijke midden. En kan je doen alsof de belangen van beide partijen even rechtvaardig zijn. Alsof ze beide in dezelfde mate over de schreef gaan. Zij die met een demonstratievergunning kwamen en zij die met zwaar vuurwerk naar de intocht gingen en op een snelweg eens flink op de rem trapten. Goed, Humberto Tan moet dan al anderhalf jaar onder bewaking naar zijn auto worden gebracht, maar wist je dat in Dordrecht de sloten van het Sinterklaashuis zijn dichtgelijmd? Vier zwarte pieten gingen zaterdag bij Sylvana Simons langs, vrijdag viel een pro-Pietenactiegroep een basisschool in Utrecht binnen. Maar die sloten, potdichtgelijmd. Dat is toch niet normaal?

Nee, er is maar één juist moment om het over Sinterklaas te hebben, en dat is met Sinterklaas. Door de discussie uit te willen stellen, kies je enkel voor de status quo. En daar zit niemand op te wachten. Neem van ons aan, die kinderen merken er niks van. En anders kunnen ze wel tegen een stootje. Zie de gemiddelde gezinssfeer in een willekeurige Ikea of dierentuin. Wat maakt een beetje extra ruzie dan nog uit? Nee, wat kinderen nodig hebben is duidelijkheid. Dus, speciaal voor hen nog even, want het is allemaal zo eenvoudig: normaal gesproken ga je geen snelweg blokkeren. Misschien is dat wel het allerbelangrijkste.

Voor de komende week adviseren wij u volgende mening:

Ter verdediging: hij doneert jaarlijks een substantieel deel van zijn huisjesmelkgeld aan het Prins Bernhard Montuurfonds.

Veel plezier van uw nieuwe mening!

Melle Runderkamp en Simon Hendriksen op Twitter: @Betmannetjes

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden