Opinie

Kinderen krijgen hier prima tandheelkundige zorg

De reactie van prof. dr. R. Burgersdijk, emeritus hoogleraar tandheelkunde op de brief van Jaap Veerkamp, voormalig opleider kindertandheelkunde bevat flagrante onjuistheden.

Catherine de Jonganesthesioloog en Amsterdam
null Beeld anp
Beeld anp

Burgersdijk weet dondersgoed dat kindertandartsen die behandeling onder narcose aanbieden wel degelijk een 'stepped care'- model hanteren waarbij preventieve benadering (en indien zinvol beslijpen) als eerste worden geprobeerd.

Dat tandenpoetsen en eten een pijnlijke aangelegenheid kan zijn voor een kind met uitgebreide cariës (en beslepen kiezen) zal niemand verbazen.

Kindertandartsen behandelen alleen kinderen onder narcose als het echt niet anders kan. Het is mijns inziens tamelijk wreed om een kind adequate tandheelkundige behandeling (zo nodig onder narcose) te onthouden als deze behandeling een verbetering van kwaliteit van leven oplevert voor het kind. Na de behandeling onder narcose volgt een intensief nazorgprogramma, waarbij preventie alle aandacht krijgt, zodat de kans op cariës in de toekomt wordt geminimaliseerd. De bewering van Burgersdijk dat het kindergebit na een restauratieve behandeling onder narcose pas echt in verval raakt, is dus volstrekte onzin.

De door Burgersdijk genoemde leer- en gedragsproblemen op latere leeftijd bij kinderen die op jonge leeftijd narcose hebben gehad, betreft kinderen die meerdere grote operaties met ziekenhuisopnamen hebben ondergaan. Dit is niet van toepassing op kinderen die eenmalig een korte lichte narcose voor tandheelkundige behandeling krijgen.

Het is Burgersdijk kennelijk ontgaan dat de moderne anesthesiologie kinderen veilig een adequate narcose kan bieden waarbij de te behalen gezondheidswinst van een gerestaureerd gebit de minieme risico's van narcose rechtvaardigt.

Onprofessioneel

Onnodig angst zaaien over de risico's van narcose voor kindertandheelkundige behandeling is onprofessioneel en niet in het belang van kinderen die behandeling nodig hebben, noch van hun ouders die het beste willen voor hun kind.

Het is prachtig dat er Centra voor Bijzondere Tandheelkunde (CBT) bestaan waar kinderen indien nodig onder narcose kunnen worden behandeld. Burgersdijk weet dat de wachtlijsten onoverzichtelijk lang zijn en de behandelcapaciteit veel te klein. Gelukkig is er inmiddels een groeiend aantal praktijken voor kindertandheelkunde die over een eigen afdeling anesthesiologie beschikken en die passende anesthesiologische zorg aanbieden. Deze praktijken voldoen aan de eisen van de Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie en IGZ houdt een oogje in het zeil.

Dankzij deze praktijken krijgen kinderen de tandheelkundige zorg op het niveau dat in alle westerse landen om ons heen inmiddels de norm is geworden.

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden