Lezersbrievenwoensdag 29 januari

Kijk eens anders naar het drugsprobleem

De ingezonden lezersbrieven van woensdag 29 januari.

Redactie
null Beeld Harry Cock / de Volkskrant
Beeld Harry Cock / de Volkskrant

Brief van de dag

De Volkskrant schetst helder de maatschappelijke kosten van drugs (Ten eerste, 28 januari). De vervolgvraag is, Gaat het huidige beleid de drugsproblemen oplossen? Zijn er alternatieven? De lezer krijgt veel bestuurders, wetenschappers, rechercheurs en officieren van justitie voorgeschoteld. Zelden ontbreekt Pieter Tops, de door de gemeente Amsterdam betaalde adviseur die in de krant is opgedoken als verslaggever, expert, bestuurskundige en bron.

Het mantra kennen we: Nederland is een drugshol en de remedie is meer politie, meer geld, meer opsporing. De basisaanname: drugs zijn slecht en het gebruik en de criminaliteit eromheen moeten worden uitgeroeid.

Ik wil wel wat andere standpunten lezen. Een paar historische en internationale vergelijkingen, wellicht eens een voorstander van regulering of zelfs legalisering. Als ‘gezondheidsschade’ politici werkelijk aan het hart gaat, kijk dan naar dit cijfer op de site van de Jellinek: ‘97,9 procent van het aantal doden door alcohol, tabak en drugs is toe te schrijven aan de legale middelen alcohol en tabak. 2,1 procent is toe te schrijven aan de illegale middelen zoals heroïne, cocaïne, xtc, amfetamine en ghb.’

Toch richten wij ons halve opsporingsapparaat op die illegale middelen. Als het om gezondheid en mensenlevens te doen is, zoals de agenten beweren , dan klopt hier iets niet.

Jonathan Huseman, Tienhoven

Ironie

Forum voor Democratie is de grootste ledenpartij. Dat moet komen doordat veel mensen denken dat het duo Hiddema & Baudet satire bedrijft. Zij hebben hun dankbaarheid willen tonen omdat ze in tijden niet zo gelachen hebben. De paradox is dat het in de jaren tachtig precies andersom was. Toen wilden mensen lid worden van Koot & Bies fictieve Tegenpartij, ‘de partij voor alle Nederlanders die niet meer tegen Nederland kenne’. Ironie is werkelijkheid geworden.

Leon Palmen, Rotterdam

Allesweter

Een vleugje meer ironie zou Erdal Balci niet misstaan in zijn kritiek op Maarten van Rossem. Ook ik snap niet dat een miljoenenpubliek zo opgaat in Wie is de Mol?, een spelletje voor adolescenten die hun kindertijd maar niet kunnen afsluiten. De Efteling is een vorm van massahysterie waarvan de populariteit mij en wellicht ook Van Rossem ontgaat. Maar wat was ik opgelucht dat mijn kinderen door hun peetoom en peettante meegenomen werden naar Kaatsheuvel.

Het een hoeft het andere niet uit te sluiten. Balci geeft af op de arrogantie van de allesweter, maar bij de schrijver bekruipt mij hetzelfde gevoel: ‘Spinoza, wie heeft hem niet gelezen?’

Rien Geurts, ’s-Hertogenbosch

Minder slim

Wat een goede column van Erdal Balci. Ook ik verbaas me over de blijkbaar onaantastbare status van Maarten van Rossem. De man krijgt overal de ruimte om zijn gal te spuwen, terwijl hij als goed opgeleide man zelf ook wel weet dat ongenuanceerde praatjes niets bijdragen aan welke discussie ook.

Zijn bijdrage aan De slimste mens is volstrekt overbodig en kost alleen maar tijd. Wat hij verder nog voor schnabbels heeft weet ik niet, maar noblesse oblige is bij hem niet blijven hangen en daarmee is hij een stuk minder slim dan hij zelf suggereert.

Marga Folkers, Groningen

Hoger en lager

De opdracht en de grote uitdaging van het onderwijs, is kinderen te laten worden wie ze zijn. IQ en talenten zijn al aanwezig en moeten ‘ontwikkeld’ worden. De leerkracht helpt en stimuleert het kind om de ‘wikkels’ eraf te halen. Het kind krijgt een leertraject aangeboden, dat zo goed mogelijk bij hem of haar past. In het voortgezet onderwijs bieden wij praktisch en theoretisch onderwijs aan. De verschillende soorten onderwijs (van basis, beroeps tot vwo) zijn allen even belangrijk, ze hebben dezelfde waarde.

Wij zijn vaak geneigd om de verschillen tussen de soorten onderwijs aan te duiden met de begrippen ‘hoger en lager’. Dat heeft alles te maken met onze rigide manier van indelen op hoger en lager IQ. Hoger en lager wordt door ouders en leerlingen echter vaker uitgelegd als een verschil in waarde. Hoger is beter, lager is slechter. Hoger is meer salaris, lager is minder salaris.

Onzin natuurlijk. Louise Elffers en Thijs Bol spreken in ‘De middenschool kan wel wat feiten gebruiken’ bijna achteloos over een ‘stapje hoger of lager’, waarmee onbedoeld het gevoel van verschil in waarde weer wordt gevoed.

Rob Lieshout, Heerhugowaard

Dankbaar

Er zijn van die momenten, dat ik dankbaar ben te mogen wonen in onze democratische rechtsstaat. Zo’n moment was vorige week. De rechter corrigeerde minister Slob van onderwijs op zijn argumenten om het bestuur van het Haga Lyceum weg te sturen. De publieke opinie leek al overtuigd van de rechtvaardigheid van het ingrijpen door de overheid.

Los van wat uit verdere procedures gaat blijken: een mooi bewijs van de onafhankelijkheid van onze rechtspraak. Ook een pleidooi voor een democratie die rekening houdt met haar minderheden en recht doet aan de waarden uit onze grondwet. Wat een prachtig land.

Hans Scheltema, Tienhoven

Cynicus

Zelden werd Oscar Wildes uitspraak ‘Een cynicus is iemand die van alles de prijs en van niets de waarde kent’ beter belichaamd dan door Liesbeth Zegveld na Ruttes excuses voor het falen van de Nederlandse staat in de bescherming van haar Joodse bevolking.

Jolande Withuis, Zutphen

Tennis

Roger Federer bereikt de halve finale van de Australian Open nadat hij zeven matchpoints heeft overleefd tegen een Amerikaan die Tennys heet. Het kan dus wel: nieuws dat bijna te mooi is om waar te zijn en toch klopt.

Cyril Lansink, Nijmegen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden