ingezonden brieven

‘Kies ik voor mijn gezondheid of voor het klimaat?’

De lezersbrieven van woensdag 14 april.

Redactie
Actievoerders tegen windmolens op de plek waar windmolens moeten komen op het water op IJburg in Amsterdam. Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
Actievoerders tegen windmolens op de plek waar windmolens moeten komen op het water op IJburg in Amsterdam.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Brief van de dag

Omwonenden van grote wind­turbines melden allerlei gezondheidsklachten (Zaterdag, 10 april) . De regering koos er ‘bewust voor’ om het effect van geluids­hinder met mogelijk ernstige gezondheidsklachten toe te staan.

Nog los van een groep burgers die ‘de pech hebben dat ze tot die 9 procent ernstig gehinderde mensen behoren’ is er in het artikel sprake van klimaatvluchtelingen. Het gaat om mensen die geen andere mogelijkheid zien dan huis en haard te ­verlaten, op de vlucht voor een ziekmakende realiteit.

Klimaatproblemen gaan fundamenteel op ons leven ingrijpen. Het wordt beklemmend als je bedenkt dat er is nagedacht over een toelaatbaar percentage dat geluidshinder mag ondergaan.

Altijd heb ik het idee gehad dat ik een rationele, afgewogen keuze wist te maken. En nu? Ik weet het niet meer. Kies ik voor mijn gezondheid of voor het klimaat?

Vincent de Lange, Sterksel

Schooladvies

‘Leerlingen van groep 8 gedupeerd door lager schooladvies’ luidt de kop boven een nieuwsbericht (Ten eerste, 13 april). De keuze voor het woord gedupeerd benadrukt de aanname dat ‘hoger opgeleid’ leuker of beter is dan ‘lager opgeleid’. Los van de wensen of capaciteiten van kinderen, heeft het afgelopen jaar geleerd dat de mensen die er écht toe doen in de samenleving vaak degenen zijn die de handen uit de mouwen steken, en niet degenen die vanuit een kantoor de boel zitten te managen.

Marjan Rynja, Lisse

Schooladvies (2)

Weer ophef over ogenschijnlijk niet goed ingeschatte schooladviezen. Leerkrachten handelen naar eer en geweten, daar ben ik van overtuigd. Maar de ontwikkeling van kinderen in groep 8 is, mede met de puberteit in aantocht, nog lang niet af.

Een schooladvies is een momentopname en spreekt een verwachting uit. Maar hoe een kind zich ontwikkelt, zowel cognitief als sociaal-emotioneel, is lastig in te schatten. Laten we ons daarom over andere onderwijszaken druk maken dan over schooladviezen. Wat er aan capaciteiten in een kind zit, komt echt wel boven drijven, wanneer dan ook.

Heleen Houterman, twintig jaar leerkracht groep 8, Middelburg

Afsluitdijk

Toine Heijmans geeft met zijn verslaggeverscolumn over het verdwijnen van de lunchroom bij het monument op de Afsluitdijk weer een wrang voorbeeld van besluitvorming en geldbesteding bij de overheid (Ten eerste, 12 april). Pas na twee jaar komt nu naar buiten dat de lunchroom dicht moet en vervangen wordt door een opgewaardeerd bouwsel van Rijkswaterstaat.

De beheerders werd kennelijk het zwijgen opgelegd. Wat nog toegevoegd kan worden aan het verhaal van Heijmans, is dat er sinds een paar jaar aan de Friese kant van de Afsluitdijk bij het Kazemattenmuseum een bezoekerscentrum is gekomen, met restaurant, zalen en waddenkust-expositie. Hier zijn ze ernstig bevreesd voor de terugval in bezoekers als Rijkswaterstaat de plannen doorzet. Hoeveel toeristenhaltes kun je hebben? Het antwoord mag duidelijk zijn: stop deze opwaardering en omarm de kleinschaligheid van het monument.

Jac Konig, Witmarsum

Titanic

Stel je voor dat Hugo de Jonge in 1912 ‘Hoofd veiligheid’ aan boord van de Titanic zou zijn geweest. Hij zou er bij het zinken van het schip scherp op hebben toegezien dat iedereen warm aangekleed en voorzien van muts en sjaal in de reddingsboten stapte.

Hugo zou betreuren dat door de daarbij opgelopen vertraging een deel van die sloepen ongebruikt bleef, maar er trots op wijzen dat van de opvarenden die wél werden gered niemand een verkoudheid had opgelopen.

Erik Spaans, Amsterdam

Foto

Hoe is het mogelijk dat in deze coronatijd op pagina 8 van deze krant een foto is afgedrukt van een vierkoppige familie die samen zonder mondkapjes aan het winkelen zijn bij een supermarkt (Ten eerste, 13 april).

De huidige regels zijn nog steeds: ga alleen boodschappen doen en draag een mondkapje. Alle overige goed zichtbare personen op de foto hebben het wel goed begrepen.

Emile de Beer, Weert

Vrijheid

Het is te gek voor woorden dat met zijn tweeën koffie drinken op een terras, in plaats van in een park of tuin, door een aantal Nederlanders wordt beschouwd als herwonnen vrijheid.

Ik gun de horeca-ondernemers dat ze open mogen en dat terrasgangers weer kunnen genieten van kletsen, kijken en bekeken worden. Maar om dat herwonnen vrijheid te noemen, is een inflatie van dit begrip. Vrijheid staat voor vrijheid van meningsuiting, levensovertuiging, pers, vereniging, betoging.

Hans van den Heuvel, Reeuwijk

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden