OpinieBrieven

Kies ik met mijn hart of met mijn hoofd?

De lezersbrieven van dinsdag 10 maart 2020.

Redactie
Eindexamen wiskunde op het vwo van het Dr. Mollercollege in Waalwijk. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Eindexamen wiskunde op het vwo van het Dr. Mollercollege in Waalwijk.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Brief van de dag

Ik ben 14 jaar, zit in mijn derde jaar van het vwo en sta voor mijn profielkeuze. Geschiedenis is mijn favoriete vak en ik ben ook van plan het te kiezen om er later iets mee te gaan doen. Maar het artikel ‘Vrouwen, stel eerder de vraag: wat levert het op?’ van ­Angela Wals heeft mij aan het denken gezet. Wals schrijft dat ze geen financiële armslag heeft en die wel graag wil hebben. Zo kan ze bijvoorbeeld geen nieuwe laptop kopen als haar oude het begeeft. Het feit dat ze in deeltijd is gaan werken, heeft hiertoe geleid.

Ik lees dat er een aantal oorzaken zijn voor haar situatie. Ten eerste de ‘brede culturele processen’. Ze zorgt (meer) voor de kinderen terwijl haar vriend meer werkt omdat hij beter verdient. Ook heeft ze ervoor gekozen iets te studeren wat ze leuk vindt in plaats van iets waarmee je voldoende geld kunt verdienen: ‘naïef’ vindt ze nu. Als ze alleen zou komen te staan, is ze niet financieel onafhankelijk.

Wat kan ik hiervan leren? Dat ik voor belangrijke keuzes sta de komende jaren. Wil ik kostwinner worden – en is het dan slim om economie en bedrijfskunde te overwegen? Of kies ik voor de studie die ik leuk vind? Of kan het allebei? Ga ik zorgen voor de kinderen of zal ik dat aan mijn partner overlaten, tegen de ­culturele processen in?

Sophie Berger, De Meern

Boekenweekgeschenk

In het artikel ‘Krijgen vrouwelijke schrijvers meer erkenning of lijkt dat maar zo?’ las ik dat er in de afgelopen jaren 62 mannelijke auteurs zijn geweest die het Boekenweekgeschenk schreven en slechts twintig vrouwelijke auteurs.

Vrouwen zijn de grootste boeken­lezers. Nederland kent genoeg goede schrijfsters. Dus hoezo zouden we blij moeten zijn met de belofte van de organisatie van de Boekenweek dat er de komende vijf jaar even vaak mannen als vrouwen worden gevraagd om het Boekenweekgeschenk te schrijven? Een grote inhaalslag om de boel echt recht te trekken, op naar 62 vrouwelijke auteurs van het Boekenweekgeschenk, zou een beter en rebelser plan zijn. Zeker in het jaar dat het ­Boekenweekthema ‘rebellen en dwarsdenkers’ is.

Hilmar Mulder, Amsterdam

Skeelertraining

Petr Novak, trainer van Martina Sablikova, was een trainer van de oude stempel, die zijn pupil keihard liet trainen, las ik in een artikel over Sablikova. Voor een skeelertraining van 100 kilometer draaide hij zijn hand niet om. Best heftig hoor, al die tijd met een stopwatch aan de kant staan.

Colette Fleur-Pot, Leiden

Weekend

Het is zondag. Een van onze gezinsleden heeft koorts, hoest voortdurend en heeft het benauwd. Omdat dit de symptomen van corona kunnen zijn, bellen we eerst naar de huisartsenpost. Die luistert naar ons en verwijst naar het RIVM. Die bellen we op het landelijke nummer. Als er naar ons is geluisterd, adviseert men om de GGD te bellen. Een test op het coronavirus is aan te raden, zo krijgen we mee. We bellen het gewone nummer en daarna het noodnummer van GGD Midden Holland. Niemand neemt op. Een stem zegt dat het weekend is. Het is duidelijk dat er van paniek geen sprake is bij de GGD.

Bert Teeuwen, Gouda

Excuses

Ik lees dat SP en GroenLinks het gepast vinden als onze koning tijdens zijn komende staatsbezoek aan Indonesië excuses aanbiedt voor de koloniale overheersing, iets wat niet is gebeurd tijdens het vorige staatsbezoek 25 jaar geleden. Maar waarom verlangt men niet dat de Indonesiërs (ook) excuses aanbieden, en wel voor het kolonialisme dat zij al decennia praktiseren in het westelijke deel van Nieuw-Guinea? In die regio – de sinds 1962 ingelijfde provincie Papua Barat – wordt de oorspronkelijke Papoea-bevolking namelijk nog steeds hardvochtig onderdrukt. Excuses over ­koloniale overheersing zijn zeer gewenst, maar dat geldt voor álle koloniale overheersers.

Ruud Nagel, Lelystad

Sommer

Gerard Jensen stelt dat de redeneringen van Martin Sommer moeilijk te weerleggen zijn. Dat is volgens mij niet zo. Ik heb twee keer een ingezonden brief met een weerlegging van een column van Martin Sommer gestuurd, maar deze werden niet geplaatst. De columns van Sommer zijn soms best scherp en goed, maar als het om de energietransitie gaat is hij nogal selectief in zijn presentatie van de feiten en heeft hij ze ook niet op orde. Gaten schieten in plannen is over het algemeen simpel. Dat dat veel lezers aanspreekt, snap ik ook. Hij geeft een goed excuus om niet te hoeven veranderen.

Ik ben benieuwd of deze reactie wel wordt geplaatst, want hij is ook nog eens niet van Albert Kort.

Marcel Reijnen, Culemborg

Xenofobe uitspraken

Ik ben het er helemaal mee eens dat Frits Huffnagel weigert op te stappen als voorzitter van Pride Amsterdam wegens zijn ‘ xenofobe’ uitspraken waardoor hij hele groepen over zich heen kreeg. Natuurlijk was zijn woordkeus niet handig en heeft hij terecht excuses aangeboden, maar iets zeggen wat bij veel mensen in het land ook in de hoofden speelt, kan tegenwoordig helaas niet meer. De door ons verworven en gekoesterde ‘vrijheid van meningsuiting’ wordt steeds meer aan banden gelegd.

Er zijn altijd wel mensen die het niet eens zijn met andermans uitspraken maar het meteen een ‘MeToo-lading’ meegeven gaat me te ver. Xenofobie is heel wat kwalijker dan de ongelukkige uitspraken van Huffnagel.

Rinse Lammerts, Heerhugowaard

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden