VerslaggeverscolumnMargriet Oostveen

Kerstvloggen met de familie Koet

null Beeld
Margriet Oostveen


Modern Kerst vieren, voor een YouTube-­gezin, dat betekent kerstvloggen. En een afspraak maken met de vloggende familie Koet in Sittard, bekend van hun YouTube-kanaal ‘Koetlife’ met ruim 250 duizend abonnees, verloopt meteen anders dan normaal. Via hun hartelijke manager komt er eerst een appje met de vraag of voor het gesprek met vader Ruben, moeder Melanie en de 7-jarige ­drieling Jayson, Jayden en Djalychia kan worden betaald.

Nee sorry. ‘Okay, geeft niks!’

Volgt het verzoek of ‘voor promotionele doeleinden’ beelden van het interview kunnen worden gemaakt. (Welja. Dit pr-moment is nu te zien in de video Paardenrace, na de door Ruben Koet uitgesproken zin ‘Ik zie het vrouwtje van de krant aankomen’, waarop achterhoofd van ondergetekende geïnteresseerd zal knikken naar Melanie Koet.)

Deze vlogfamilie begon in zekere zin per ongeluk. Eerst was er ­Rubens YouTube-kanaal over pretparken ‘Xtremerides’, nu 140 duizend abonnees. Melanie werd intussen zwanger van een drieling, die al met 29 weken werd geboren. Jayden was maar 30 centimeter en woog 910 gram.

Met de klok mee: Vader Ruben, Jayden, Melanie, Djalychia en Jayson Koet. Beeld
Met de klok mee: Vader Ruben, Jayden, Melanie, Djalychia en Jayson Koet.

Ruben zei er wat over op Xtremerides. Trouwe fans vroegen hoe de kinderen eruit zagen. Ruben, het open type, plaatste al couveusebeelden terwijl Melanie nog bijkwam. Al snel waren die populairder dan de achtbanen.

Er kwamen meer filmpjes. Zo ontstond Koetlife. Nu zijn er meer vloggende Nederlandse families, de voornaamste concurrenten zijn de Lakaps uit Nieuwegein en de christelijke Bellinga’s uit Zwolle.

De kinderen worden niet de hele dag gefilmd, Ruben en Melanie ­bedenken wat lolligs voor één filmpje per dag. Grappen. Spelen met dingen die fabrikanten gratis toesturen. Soms iets spontaans, zoals toen Jayson een stuk uit het haar van Djalychia had geknipt.

Ruben begon intussen ook nog een YouTube-kanaal voor illegaal vuurwerk, ‘Xtremerides1’, ruim 190 duizend abonnees. Met voor­loper Xtremerides gaat het hele ­gezin nu ’s zomers wekelijks ­gesponsord de pretparken af. Voor Xtremerides1 verdwijnt Ruben een paar weken per jaar naar Polen, Spanje en Tsjechië, om al het vuurwerk af te steken dat in Nederland verboden is. Die opnamen verschijnen van september tot eind december op zijn videokanaal.

Kerstversieren met de Koeten. Beeld
Kerstversieren met de Koeten.

Maar Kerstmis dus. Dit vieren de Koeten vijf dagen lang: zaterdag en zondag voor de opnamen en maandag, dinsdag en woensdag met ­familie.

Het kerstontbijt met worstenbroodjes, frikandelbroodjes en ­sinaasappelsap hebben ze zaterdag, zodat het Eerste Kerstdag op Koetlife kan. Zaterdagavond gaan ze gourmetten, dat komt dan Tweede Kerstdag op YouTube. En na het gourmetten krijgt de drieling een boterham, want ze lusten geen gourmet.

Ruben checkt nu de diverse draaiboeken van de YouTube-­kanalen: ‘Ja, de categorie 1 vuurwerkbom met Jayden komt direct na Kerst’. Ruben loopt intussen even naar de trap. De drieling hing het eerste uurtje beneden met hun iPads (ze kijken heel veel naar andere vloggers) maar is nu boven aan het ruzie maken.

‘KAN HET EVEN RUSTIGER BOVEN!?’ Ruben grijnst erbij. De drieling komt onaangedaan beneden om aan tafel lief te zitten kleuren.

Maar waar waren we. O ja, in het echt gaan ze Eerste Kerstdag naar het graf van opa. Op YouTube zenden ze dan de ‘maden-prank’ uit: ieder jaar krijgen de kinderen bij wijze van grap met Kerst iets ‘bijzonders’ te eten en nu zijn dat zogenaamd maden. Is al opgenomen. De kinderen vinden die grappen ‘keileuk’, deelt Djalychia tussen het kleuren mee. Jayson, Jayden en ­Djalychia hoeven ook nooit in beeld als ze niet willen.

Vandaag bakken ze nog koekjes voor Koetlife-op-kerstavond. Tweede Kerstdag gaan ze op Koetlife uit eten, maar in het echt doen ze dat dus zaterdag al. O nee, zondag, checkt Melanie het draaiboek. Want zaterdag is het gourmetten.

De Koeten voor hun huis. Beeld
De Koeten voor hun huis.

Is vloggen voor zoveel kijkers slecht voor de kinderen? Ik denk dat er serieuze vragen bij zijn te stellen, maar bij de Koeten speelt meer. Twee van de drie kinderen liepen door hun vroeggeboorte meer schade op dan Koetlife laat zien. En wat de Koeten verdienen aan views, reclame en sponsor­cadeaus gaat naar een spaarrekening ‘voor als de overheid de hulpmiddelen niet meer betaalt’. Daar houden ze ernstig rekening mee, nu alles minder wordt.

In hun vorige baan reden Ruben en Melanie kinderen in een taxibusje naar het speciaal onderwijs. Daar kun je niet van sparen zoals nu.

Is dit zielig? ‘Een Groenlinkser die zijn kinderen steeds meesleept naar het bos, dát is zielig!’, roept Ruben uit de grond van zijn hart. Melanie: ‘Wij maken graag plezier, zolang het kan.’ De kinderen luisteren al niet meer – die kijken weer vloggers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden