Kenniseconomie

Politieke partijen strijden om de titel ‘onderwijskampioen’. Maar blijkens een peiling van TNS Nipo in opdracht van de Volkskrant vinden de meeste kiezers onderwijs minder belangrijk dan zorg en sociale zekerheid. De partijen kiezen echter terecht voor onderwijs. Goed onderwijs en onderzoek is van levensbelang voor de toekomst van Nederland.

de Volkskrant

De term kenniseconomie is een cliché geworden, dat niet kon verhinderen dat er lange tijd op onderwijs bezuinigd werd. De laatste jaren lijkt het tij echter te keren. De meeste politieke partijen willen het budget voor onderwijs verhogen.

In de politiek is onderwijs een symbool voor toekomstgericht denken. Daaraan bestaat grote behoefte bij politici die moeten bezuinigen op de verworvenheden uit het verleden, zoals de verzorgingsstaat. Uiteraard heeft onderwijs meer dan symbolische waarde. Om zijn positie te behouden en te verstevigen moet Nederland minstens evenveel aan onderwijs uitgeven als vergelijkbare landen. Daarnaast mag niet worden vergeten dat onderwijs een cultuurgoed is, dat zich niet uitsluitend in economische termen laat definiëren.

Het is natuurlijk wel zaak extra geld ook goed te besteden. Het Centraal Planbureau heeft al gewezen op het geringe rendement van voorschoolse educatie. Het lijkt logisch om kinderen uit achterstandsgroepen zo vroeg mogelijk bij te spijkeren, maar een overtuigend effect is nooit aangetoond.

Van groot belang is de positie van Nederland als locatie voor hoogwaardig wetenschappelijk onderzoek. Dat is niet alleen een kwestie van geld. Het hoger onderwijs kan anders worden georganiseerd, zodat toptalent meer ruimte krijgt. Ook zouden buitenlandse onderzoekers minder geplaagd kunnen worden door bureaucratische beperkingen die bedoeld zijn om kansarme migranten buiten de deur te houden.

Daarnaast zouden bedrijven, die al snel klaar staan om de politiek een gebrek aan visie te verwijten, meer kunnen investeren in onderzoek.

Wellicht staat wetenschappelijk toponderzoek wat ver van de ‘gewone’ burger af. Maar in een wereld waarin de industrie naar lage lonenlanden is verdwenen, zal Nederland het toch echt van kennis moeten hebben.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden