ColumnBert Wagendorp

Kennis vermeerdert onenigheid; wordt het coronavirus minder gevaarlijk?

null Beeld
Bert Wagendorp

De Nederlandse Internisten Vereniging (NIV) heeft onderzoek gedaan onder internist-infectiologen – of eigenlijk meer een onderzoekje, want veel naam mocht het niet hebben en voorlopig komt het nog niet in Science of Nature. Maar wel in de Volkskrant. Michiel van der Geest legde er de hand op en zette zijn stuk dinsdag meteen online.

Uit het onderzoekje bleek, dat de gemiddelde opnameduur van coronapatiënten is gedaald van 11 naar 7 dagen. Het aantal patiënten dat moet worden opgenomen op de ic daalde van 30 naar 10 procent. 20 procent van de patiënten op de ic’s heeft corona – dat percentage is al sinds half juli stabiel. Op het hoogtepunt van de eerste golf lag het op vijftig. Gemiddeld liggen corona-patiënten nu 13 dagen op de ic, dat was 23.

Annelies Verbon, hoogleraar infectiologie aan het Erasmus MC las de resultaten maandag voor in het OMT. Het ziektebeeld leek minder ernstig te worden, zei ze.

Over de oorzaken daarvan bestaat onduidelijkheid. De lagere leeftijd van de patiënten kan een rol spelen, en de toegenomen medische kennis ook.

Volgens het tijdschrift Scientometrics verschenen er tussen 1 januari en 30 juni 23.634 wetenschappelijke publicaties over covid-19 – een immense zee van onderzoek en kennis.

Marc Bonten, hoogleraar medische microbiologie in Utrecht en ook OMT-lid, was niet blij met het openbaar maken van het onderzoek. Want nu ging ‘iedereen er een mening over hebben’. In het OMT hadden ze afgesproken dat de resultaten nog niet naar buiten zou worden gebracht – en daar hing Van der Geest al aan de telefoon.

De eerste wetenschappelijke specifieke covid-19-publicatie verscheen naar verluidt op 21 januari in Hongkong. Op dat moment wisten we nog vrij weinig over het virus – ja, dat je eraan kon overlijden. In de daaropvolgende maanden nam de kennis exponentieel toe. Kennis vermeerdert smart, zei Prediker al, en het vermeerdert in elk geval de kans op onenigheid. Als niemand iets weet, valt er weinig te ruziën, maar nu zijn we aanbeland in de fase waarin experts elkaar in de haren beginnen te vliegen – ook, zo bleek uit een reconstructie van Maarten Keulemans, binnen het ooit zo eensgezinde OMT. Dat verliest kennelijk ook binnen het kabinet rap aan autoriteit.

Virologen en andere betrokken wetenschappers lijken het lot van economen te ondergaan en Mark Rutte zal binnenkort, in een verwijzing naar Churchills uitspraak over economen verklaren: ‘Als je twee virologen in een kamer stopt krijg je twee meningen, behalve wanneer Van Dissel een van de twee is: dan krijg je er drie.’

Je zag het ook in het interview met doctor Fauci maandagavond in Nieuwsuur. Jeroen Wollaars ontlokte de Amerikaanse covid-19-paus triomfantelijk de uitspraak dat Jaap van Dissel nog maar eens goed naar de data betreffende mondkapjes moest kijken. Die waren wel degelijk van belang in de strijd tegen het virus – iets wat Van Dissel tot dusver stug blijft ontkennen. Binnenkort zal het eerste dissidente OMT-lid het Team verbitterd verlaten.

Er waren, zeiden wetenschappers over het NIV-onderzoekje, geen aanwijzingen dat het virus naar een mildere variant muteert en dat dát mogelijk een verklaring voor het minder ernstige ziektebeeld kan zijn. Dat wordt her en der in covid-19-publicaties wel geopperd, maar is nog lang niet bewezen.

Het is een cruciale vraag, waarover de komende maanden ongetwijfeld flink gebakkeleid zal gaan worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden