ColumnBert Wagendorp

Kennelijk is het voor derderangs komedianten als Thierry Aartsen makkelijk carrière te maken bij de VVD

null Beeld
Bert Wagendorp

Donderdag wordt Thierry Aartsen beëdigd als lid van de Tweede Kamer namens de VVD. Hij is de opvolger van Jeanine Hennis, die iets leukers gaat doen. Twee kandidaten die hoger op de lijst stonden dan Aartsen wilden niet, en hoppakee, daar hing fractieleider Klaas Dijkhoff al bij Aartsen aan de telefoon om te vragen of hij het dan maar wilde doen. Aartsen had voor de gemeenteraadsverkiezingen laten weten dat hij Breda verre prefereerde boven Den Haag, maar dat was toen Den Haag nog niet in beeld was, dus dat geldt niet.

Wilt u dit artikel liever beluisteren? Hieronder staat de door Blendle voorgelezen versie.

Iemand ging daarop de Twitterhistorie van Aartsen doorspitten en vond daar een paar brandbare tweets, waarvan ‘Als je die bril op een lekker wijf zou zetten, zou ik mijn hond erop gooien’ en ‘Gvd! Weer iemand voor de trein, kom dus niet verder dan Eindhoven! Zelfmoordenaars, word eens creatief!’ de meeste aandacht trokken. Voor de laatste excuseerde Aartsen zich bij alle treinspringers en hun nabestaanden, het was jeugdige onbezonnenheid, hij was toen pas 19. Op die leeftijd trad hij ook toe tot de Bredase gemeenteraad, maar dat was wellicht ook jeugdige onbezonnenheid, zo niet groteske zelfoverschatting.

Op de eerstgenoemde tweet kwam hij niet terug, vermoedelijk omdat een excuus aan alle lekkere wijven en honden ook weer tot problemen had geleid. Bovendien kun je je moeilijk excuseren voor je eigen platte geest – die heb je en daar moet je het mee doen. Of, zoals Aartsen het zelf uitdrukte: ‘Ik ben wie ik ben.’

Het waren ‘slechte grappen’, gaf hij toe. Aartsen wilde vroeger, zei hij ooit in een campagnefilmpje voor de VVD Breda, cabaretier worden. ‘Ik ben uiteindelijk politicus geworden. Maakt elkaar niet veel.’ Klopt, die twee beroepen lopen steeds meer in elkaar over. Bij Aartsens aanstaande baas Klaas Dijkhoff is het verschil al niet meer te zien. Die staat op het rostrum in de Tweede Kamer altijd zijn nieuwste conference te oefenen. Soms maakt hij zelfs zulke goede grappen dat je vermoedt dat hij in de theaters veel beter tot zijn recht zou komen dan in het parlement.

Over Aartsen en alle ophef die hij veroorzaakte, had Dijkhoff de volgende grappige tekst bedacht: ‘Laten we accepteren dat mensen dingen doen die niet slim zijn.’ Dat wil ik best accepteren, ik ben net als Aartsen ook een mens, geen robot en zeker geen heilige, maar in het geval van de VVD krijgen die woorden zo langzamerhand toch iets pijnlijks. Het wemelt daar van de niet zo slimme types en het is voor derderangs komedianten kennelijk zo gemakkelijk carrière te maken in de partij, dat het accepteren van niet-slimme uitglijders een dagtaak is geworden voor Dijkhoff. Dat houdt natuurlijk een keer op.

De twitterende politicus is een plaag. Om de een of andere reden (‘direct contact met de kiezer’) zijn politici onbekommerd in het open riool gedoken. Sinds Trump zich naar het presidentschap twitterde, is er geen houden meer aan. Via Twitter passeer je, denkt de politicus, de reguliere ‘oude’ media. Die methode werkt alleen doordat de reguliere media elke tweet waarvan ze vermoeden dat die weleens enige impact zou kunnen hebben hondsbraaf overnemen in de kolommen of in de talkshow. Het mes snijdt zo voor de politieke twitteraar aan twee kanten.

Twitter haalt de politicus naar beneden, het maakt van hem een ordinaire straatschreeuwer – en hij staat er toch al niet al te best op. Wie dat heel goed ziet, is Thierry Aartsen. Hij is overgestapt naar Instagram en Facebook. Het wachten is op de eerste zwembadfoto van déze Thierry.

Thierry Aartsen, zo waarlijk helpe ons God Almachtig.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden