Ken uw wethouders

Gemeenteraadsverkiezingen zijn de belangrijkste verkiezingen. Maar wat te kiezen? Een advies van de Nationale Mental Coach

Wim de Bie

Als kiescoach begeleid ik groepen burgers in hun zoektocht naar de stembus. Belangrijke les: ken uw wethouders. Gaat u stemmen op een van de grote partijen in uw gemeente? Let op de plannen en het gedrag van de bijbehorende wethouders, de baasjes die de dienst uitmaken.
Trapgeveltjes
Vooral wethouders met bouwen en wonen in hun portefeuille verdienen een kritische blik. Zijn ze van plan ‘iets achter te laten’? Een nieuw gemeentehart met onverhuurbare kantoren, peperdure appartementen en retrohuisjes met trapgeveltjes? Wordt aan de rand van het natuurgebied de hoogste toren van het oostelijk halfrond gepland? Verpakken ze hun megalomane plannen in reclamefolders vol zonovergoten pr-taal en opgeblazen animaties? Stellen zij nadrukkelijk dat zij zich uit de naad werken ‘in het belang van u, uw kinderen en uw kleinkinderen’?
Bekijk de affiches op de borden: dragen zij opzichtige mantel- of streeppakken en brillen met monturen van boven de 500 euro, waardoor ze sprekend lijken op de managers en ondernemers die zij te vaak ontmoeten op de recepties van de hotshotcoterieën in uw gemeente?
Sluiproutes
Lichten de wethouders op inspraakavonden hun gigaplannen toe en verzekeren zij de boze inwoners dat zij naar hen zullen luisteren? Tien tegen één dragen ze de sluiproutes binnen de besluitvorming in hun binnenzak en gaan de plannen hoe dan ook door. (Laatst zei een ontwikkelaar van een megaproject tegen de krant: ‘Ach, als die boze protesterende mensen eenmaal met ballonnen en clowns op de opening staan, vinden ze het allang mooi.’)
Pannenkoeken
Als Nationale Mental Coach mag ik geen stemadvies geven, ik heb een begeleidende rol. Maar als u bovenstaande vragen met ja beantwoordt, durf ik u toch te adviseren op 3 maart eens naar een andere partij uit te zien. Een kleintje, dat pleit voor projecten ‘op menselijke schaal’. Voor de aanleg van vrij toegankelijke, mooi aangelegde openbare parken, met een theehuis en grote terrassen, waar pannenkoeken en porties poffertjes worden geserveerd die, met gemeentesubsidie, slechts 3 euro kosten; waar vrijwilligers de verpleeghuisbewoners naartoe rollen; waar de harmonie en de muziekschool concerten geven en waar alle bewoners samen van de zonsondergang genieten.
De gemeenteraadsverkiezingen zijn de belangrijkste verkiezingen in de democratie. Een kleine partij kan de grootste worden en uw directe omgeving in een sprookjestuin veranderen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden