Opinie

'Keep calm and carry on', luidt parool Groot-Brittannië

Waar hebben ze het deze week over in Groot-Brittannië? Parijse aanslagen, ratten en het mysterie van de verdwenen Cheshire Cheese, constateert onze correspondent Patrick van IJzendoorn.

Een man maakt een foto van de bloemen voor een wasserette in de Rue du Faubourg du Temple.Beeld anp

Discussieer niet over politiek en zeker niet over godsdienst. Deze gouden regel uit de Engelse samenleving doet nog steeds opgeld op de Britse televisie. Wie na de Parijse aanslagen de behoefte had op de BBC of andere zendgemachtigden een maatschappelijk discussieprogramma te zien - iets als RTL Late Night, Pauw of DWDD - kwam bedrogen uit. Laat hardop filosoferen, analyseren en moraliseren maar aan de Fransen, Amerikanen of Nederlanders over. Op het eiland staan praatprogramma's in het teken van amusement, humor en gezelligheid, ook al heeft de Engelse taal voor dat laatste geen woord.

Het kalifaat slaat terug

Maar wat zou het toch aardig zijn geweest om in plaats van Cristiano Ronaldo iemand als John Bradley te zien aanschuiven in een praatprogramma, de Midden-Oostendeskundige die in The Spectator een leerzaam artikel had geschreven onder de kop 'Het kalifaat slaat terug'. Hij beschreef daarin hoe IS een nieuwe wereldorde aan het scheppen is en hoe een gezelschap dat 'geobsedeerd is door de manier waarop de profeet en zijn kornuiten 1400 jaar geleden leefden opeens invloed kan hebben op de manier waarop wij elke ochtend naar het werk forensen'. Het stuk was geschreven aan de vooravond van de Parijse aanslagen.

In kranten en tijdschriften leidde de poging van IS om de Lichtstad onder te dompelen in de duisternis van het Stenen Tijdperk afgelopen dagen tot levendige debatten. De echo's van de laatste schoten in de Bataclan hadden nog niet geklonken of het eerste opiniestuk was al te lezen op de website van The Guardian. Daar schreef de progressieve columniste Natalie Nougayrède, nog onwetend over de achtergrond van de terroristen, dat de benarde positie van islamitische jongeren in buitenwijken heeft bijgedragen tot de gruweldaden. Eenzelfde soort 'het is onze schuld'-betoog verscheen in deze krant na de aanslagen op het World Trade Centre.

Beeld anp

Afvalligen

Het leidde tot ergernis bij Brendan O'Neill die op Spiked - het webmagazine dat 'de mensheid wordt onderschat' als motto hanteert - op zijn hirsialiaans een einde eiste aan de culturele appeasementpolitiek, gekoppeld aan de angst voor 'islamofobie', om met windkracht 12 te pleiten voor Verlichting. Maar wat te doen in de praktijk? In The Daily Telegraph verzocht Philip Johnston Britse moslims om zich harder uit te spreken tegen extremisme en waar mogelijk de inlichtingendiensten te helpen. 'Vergeet niet dat 90 procent van de slachtoffers van IS collega-moslims zijn die IS beschouwt als afvalligen.'

Wie een oorlogszuchtig geluid zoekt, kan altijd bij de rechtse Daily Mail terecht. Die plaatste bijvoorbeeld een cartoon van Mac waarop te zien is dat vluchtelingen en ratten de tocht naar Europa maken, hetgeen associaties oproept met een nazi-cartoon uit 1939. Hij werd geslacht op de sociale media, maar kreeg bijval van Independent-collega Dave Brown, die erop wees dat de redactie van Charlie Hebdo stierf voor de vrijheid van meningsuiting (en belediging). Wat overheerste in de Britse pers is de behoefte om het beschaafde hoofd koel te houden en de terroristen niet hun zin te geven. Keep Calm and Carry On.

Typerend is de discussie over blauwe kaas die afgelopen dagen in de schaduw van schrifturen over het kalifaat, brexit en sociale ongelijkheid plaatsvond op de brievenpagina van The Daily Telegraph. Sangfroid op z'n best. Aanleiding was deze brief: 'Kan iemand me vertellen wat er met de Cheshire Blue is gebeurd?', vroeg Richard Waldron zich af. 'Deze valt naar mijn mening te prefereren boven stilton en andere blauwe kazen, maar is dezer dagen niet meer te vinden in de supermarkten.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden