Katja Schuurman over GeenStijl: kijk eens buiten je eigen bekrompen kaders

Katja Schuurman.Beeld anp

Ik heb het opiniestuk dat zaterdag door de Volkskrant en het NRC geplaatst is en zich richt tegen lompe, beledigende, ongenuanceerde, onware, domme, of bedreigende stukjes en opmerkingen over vrouwen, homo's, moslims etc., mede ondertekend omdat ik de manier waarop er online met elkaar wordt gecommuniceerd heel erg lelijk vind. En aangezien we steeds meer online met elkaar in contact staan, vind ik het van belang om ook op die plek een soort van omgangsvormen met elkaar te hanteren. Op straat vanuit het niks tegen iemand zeggen dat je iemand 'de kanker aan haar lelijke ouwe uitgezakte bek' wenst, kan je toch moeilijk onder de noemer 'vrijheid van meningsuiting' scharen. Toch doen GeenStijl en haar fans dat wel. Onder het mom van 'moet toch allemaal lekker kunnen, met je pleurissmoel' laat GeenStijl zich erop voorstaan ongefundeerd en nodeloos kwetsend te zijn. In naam van de Vrijheid van meningsuiting. En jeetje mina, wat zijn we lekker assertief en vrij met z'n allen.

Lees ook: Katja's billen als wapen in strijd tegen seksisme: in de roos of hypocriet?

'Sorry, maar je bent een hypocriete doos'. Het is een van de vele reacties onder de billenfoto die Katja Schuurman gisteren op Twitter plaatste. Dat hypocriete verwijst naar het feit dat Schuurman het diepe decolleté in de regel niet schuwt en als actrice regelmatig schaars gekleed in beeld verschijnt. In 2016 poseerde ze uitdagend op de cover van het licht pikante mannenblad Esquire. Dus, zo luidt de conclusie van menig reaguurder: Schuurman is geen geloofwaardig rolmodel in de strijd tegen seksisme.

Maar als de vrijheid van de een de onvrijheid van de ander betekent, moet je je afvragen of je Vrijheidsidee nog wel overeind blijft. Als vrouwelijke journalisten bepaalde dingen eigenlijk niet meer aan de kaak durven te stellen uit angst direct een bak met sperma, excuus, seksistische opmerkingen over zich heen te krijgen, betekent dat toch op z'n minst een beperking van de vrijheid van die journaliste. Het argument dat je je maar moet harden en het je niet moet aantrekken vind ik persoonlijk onzin; waarom zouden we onszelf en onze omgeving nog verder verharden? De wereld is gebaat bij meer zachtheid en liefde. Dat lege negatieve elkaar uitschelden moeten we toch niet willen?

Als je daar dan iets van zegt ben je een deugmeisje uit de linkse grachtengordel, ben je aandachtsgeil - de reacties kan je van tevoren uittekenen. Oké, deze had ik misschien niet exact kunnen citeren: 'Amoebe leest ons de les. Hey oud vel, pak een borrel en een spiegel en huil jezelf in slaap.'

Daarbij mag ik natuurlijk al helemaal niks zeggen, want ik draag bij aan seksistisch gedrag van mannen omdat ik houd van een mooi decolleté en weleens uitdagend op een foto sta. Nu hoef ik de Volkskrantlezer waarschijnlijk niet uit te leggen dat seksisme betekent 'het discrimineren op grond van geslacht' en dat dat met seks an sich in principe niks te maken heeft. Maar de gemiddelde GeenStijler vindt dat allemaal best ingewikkeld. Dingen met nuance enzo. Ik vond het toen wel een goed idee om een en ander uit te leggen in een paar simpele Twitterberichtjes. Vergezeld van een foto van mijn billen, natuurlijk als knipoog naar Dumpertreeten, om aan te geven dat je niet pas serieus genomen kan worden als je een coltrui draagt. Ik houd van onze vrijheid om te zijn wie we zijn en anderen te omarmen voor wie zij zijn. Ik hecht aan de wetenschap dat we allemaal gelijkwaardig zijn - anders maar gelijk. En ik houd van seks. Als ik een knappe naakte man met een erectie zie, objectificeer ik hem ook; het is dan een lustobject. Dat betekent vanzelfsprekend niet dat ik vervolgens alle mannen als lustobjecten zie. Met kleding aan, in een andere omgeving, kan je bijvoorbeeld ook heel leuk met ze kletsen.

Ik wil mensen graag uitdagen buiten de soms zo bekrompen kaders van hun manier van denken en kijken te treden. De wereld wordt er zoveel mooier en interessanter van. Maar ook wat onoverzichtelijker, en ik snap dat dat voor sommigen te ingewikkeld is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden