LEZERSBRIEVENdinsdag 28 juli

‘‘Karen’ verdient onze steun, niet onze haat’

De lezersbrieven van maandag 27 juli.

Redactie
null Beeld Jip van den Toorn
Beeld Jip van den Toorn

Brief van de dag

Meer begrip voor ‘Karen’ mag ook wel eens, Volkskrant. De Karens van nu hebben op hun 45ste een stressvolle, verantwoordelijke baan en hebben schoolgaande en puberende kinderen. Ze hebben (gescheiden) ouders in de zorgbehoevende leeftijd. Hun lichaam zit middenin de perimenopauze, met symptomen als slecht slapen, stemmingswisselingen, en een verlaagde sexdrive en ­andere sexverpestende symptomen zoals vaginale droogheid en nachtzweten. Combineer die lage sexdrive met de stress, en de boosheid op hun mannen vanwege de scheve taakverdeling in huis, en je kunt ervan uitgaan dat het huwelijk van de meeste Karens in de ijskast staat.

Dus natuurlijk eist Karen op hoge poten dat de manager haar probleem komt oplossen. Ze heeft namelijk verdorie nog meer te doen die dag en die slampampers helpen niet echt. En natuurlijk windt ze zich op over dingen die onveilig lijken, want ze heeft het gevoel dat ze maar heel weinig dingen nog onder controle heeft. En ook Karen moet haar agressie kwijt, en tegen haar geliefden kan ze niet uitvallen, want dan worden de problemen alleen maar groter.

Onze Karens zitten op het dieptepunt van geluk; uit onderzoek blijkt dat veertigers het ongelukkigst zijn, daarvoor en daarna is het beter.

Dus verdienen Karens, met hun hormonale ellende en hun vele verplichtingen, eerder onze steun en sympathie dan onze haat. Kom je een Karen tegen, help haar dan de door, en zeg iets aardigs tegen haar, in plaats van bang voor haar te zijn.

Carlijn van Tijen, psycholoog, de Karen-leeftijd voorbij, Maastricht

Mondkapje

Mij valt op dat er totaal geen aandacht is voor hoe mensen het mondkapje gebruiken. Ik zie op televisie, wanneer er mensen met mondkapje worden geïnterviewd, dat ze de kapjes van het gezicht trekken, in de hand houden en vele malen goed zetten. Het nut ervan wordt vaak met een handbeweging teniet gedaan.

Het personeel in de zorg en de ziekenhuizen heeft voor het op- en afzetten van de kapjes speciale proto- collen, maar gewone burgers wordt niet verteld hoe ze het mondkapje moeten gebruiken. Een publiekscampagne is misschien een idee.

Jan Bleeker, ’s Hertogenbosch

Egoïstisch

Elma Drayer heeft het goed begrepen. Een mondkapjesplicht geeft iedereen juist het besef dat het virus nog onder ons is. Haar ervaring in een Zuid-Europees land is ook mijn ervaring. Ik woon in Zuid-Frankrijk en iedereen draagt het kapje op de plekken waar het verplicht is. Ik ben er ook al helemaal aan gewend. Schijnveiligheid? Dat is een egoïstische redenering. Het gaat er juist om dat je anderen niet besmet, omdat je virusdrager kunt zijn zonder het zelf te weten.

Het dragen van mondkapjes is ­bedoeld om virusverspreiding te ­beperken. Dat argument hoor je te weinig. Misschien moet dit besef van solidariteit en verantwoordelijkheid naar een ander eindelijk eens doordringen in Nederland.

Ineke Wennink, Bélaye

Elma Drayer

Elma Drayer verbaast zich in haar column over de mondkapjesloosheid in winkels. Laat ik me nou verbazen over haar vakantie naar een Zuid-Europees land. Ook het oude normaal dus.

G.J. Fransen, Hoogland

Islamofobie

In het artikel ‘Anti-zwart racisme is duidelijk een systeem dat voortkomt uit het koloniale verleden’ heeft de heer Esajas van het Amsterdamse discriminatiemeldpunt het over ‘andere vormen van racisme zoals islamofobie’. Sinds wanneer is de islam een ras? Volgens mij is dat nog altijd een godsdienst. Een godsdienst waar ik, als homoseksueel, best wel bang voor ben. Zoals ik overigens beducht ben voor alle godsdiensten, want die beschouw ik per definitie als een gevaar voor mijn persoonlijke vrijheid.

In een vrije samenleving moet het mogelijk zijn om, desnoods felle, kritiek op godsdiensten te hebben. Kritiek op de islam racistisch noemen, plaatst die kritiek echter categorisch in een foute hoek en maakt critici van die religie monddood. Ik acht dat uiterst kwestieus en bedreigend.

Fred Sevriens, Den Haag

Gymnastiek

De beschuldigingen aan het adres van coaches van turnsters leggen een totaal gebrek aan pedagogische noties bloot. Die mensen hebben toch op het CIOS of ALO (Academie voor lichamelijke opvoeding) gezeten? Hebben ze daar alleen maar gesport?

Ik herinner me van mijn middelbare schooltijd al de gymleraar die groepjes liet formeren door de ­besten, die dan de slechtsten tot het laatst lieten wachten.

Wim Velthorst, Hauwert

Wijsheid

Kees Kraaijeveld schrijft in ‘Hoog tijd voor een nieuwe Socrates’ (Opinie, 25 juli) over een zoektocht naar een modernere versie van wijsheid. Dat we de antwoorden voor de vragen van deze tijd in wijsheid moeten zoeken, ben ik met Kraaijeveld eens. Ik denk echter niet dat vooruitgang ligt in het zoeken naar wijsheid die we nog niet hebben, maar eerder in het erkennen en vooral toepassen van de wijsheid die beschikbaar is. Filosofie is nutteloos als het niet in de praktijk gebracht wordt. En wees eerlijk, passen wij wijsheid toe tot op alle niveaus van ons handelen? Zo ja, dan hebben we zelf al ervaren wat ‘Boeddha bedoelt met Karma’. Die eigen ervaring brengt meteen onderscheid in welke oude ideeën relevant zijn en welke niet. De tijd is gekomen om ‘wijsheid’ te erkennen en vooral zelf in de praktijk te brengen.

Ralph Koper, Den Haag

Angst

Pieter Klok schrijft sympathiek over empathie (‘De week van de hoofdredacteur’), maar heeft een wonderlijke redenering over angst. ‘We hebben bij het begin van de eerste golf juist geprobeerd geen on­nodige angst aan te wakkeren. Mis-

schien zijn we daar wel te ver in gegaan, want angst bleek achteraf bezien in deze uitzonderlijke situatie juist een goede raadgever.’

Ik lees de Volkskrant niet om door de redactie angstig te worden gemaakt. Ik lees de krant voor feitelijke informatie, verstandige opinies en voor wetenschappelijke informatie, zoals die met name door Maarten Keulemans voortreffelijk wordt verstrekt.

Ik vind dat de krant niet bewust angst bij haar lezers moet aanwakkeren: of de lezer bezorgd raakt of niet, dan wel in paniek raakt, is aan hem en niet aan de hoofdredacteur.

‘Bij het begin van de tweede golf zijn media, ook wij, minder terughoudend’, schrijft Klok. Vertelt u dan meer feiten en geeft u meer informatie dan de afgelopen tijd, of komen er vooral meer emoties los? Blijf alstublieft rationeel: (valse) emoties opwekken en angst aanjagen zijn het terrein van actiegroepen, niet van een serieuze krant.

D.F. Rijkels, Wassenaar

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden