Kantoorwet nummer één: de beamer doet het niet

Columnist Jacq. Veldman schrijft wekelijks over het kantoorleven, dat ze uit eigen ervaring kent

Jacq. Veldman
null Beeld
Beeld

Dat veel kantoreske bijeenkomsten beginnen met de frasen 'Momentje', 'momentje', 'moment nog' en 'lieve mensen, nog één klein momentje' komt natuurlijk door de kantoorwetmatigheid der kantoorwetmatigheden: de beamer doet het niet. Never. Nou ja, soms toch wel? Nee hoor, nooit. Niet in dit stukje in elk geval. Toch is er altijd weer eerst de schrik, dan de ontkenning, daarna het besef en op datzelfde moment start het zweten - vaak met één eenzame zweetdruppel die vanuit je nek over je rug glijdt en gedienstig wordt opgeslorpt door je bh-sluiting.

Kort vraag je je af hoe je dit probleem oplost, dan herinner je je: ik ben een vrouw. Het hulpeloos de zaal in staren kan een aanvang nemen. Natuurlijk, eerst priem je op last van het feminisme een paar vrouwen plichtmatig in het gezicht - de paar vrouwen staren nietsziend nét langs je heen terug. Nu het serieuze werk. Want je had natuurlijk alláng je Redder (m) gekozen en één wenk van je wenkbrauw en hij staat al. Interessant detail: de man die zo gretig naar voren beent, heeft óók geen idee waarom de beamer het niet doet - de beamer weet het zelf niet eens. Maar waar de vrouw als de dood is een verkeerde knop in te drukken en zodoende het hele Kantoor te laten ontploffen of iets anders irrationeels, drukt de man gewoon lukraak op alle knoppen die hem in het oog springen. En wat blijkt dan: de goede knop zit er altijd tussen. Dat, of de beamer voelt gewoon dat er een man aan de knoppen zit en bám. Eeuwenlang patriarchaat hè, dan krijg je dat.

Enfin, applaus, de man beent trots terug. Het ellendige gevolg van dit alles: nu volgt dus alsnog de powerpointpresentatie die anders wegens 'technische overmacht, lieve mensen' mooi gecanceld had kunnen worden zodat iedereen een vredige dag had kunnen hebben zonder een powerpointpresentatie erin. Schuld van de man dus weer - maar dit zeg ik als feminist.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden