Scherpste opinies

'Kans dat Republikein een conservatief is, is groter'

Republikein Ted Cruz heeft de voorverkiezingen in de staat Iowa gewonnen. In de nek-aan-nekrace bij de Democraten heeft Hillary Clinton een minieme zege van minder dan een procent geboekt op Bernie Sanders. Wat schrijven Amerikaanse media over deze uitslag?

Ted Cruz Beeld epa

Een mooie avond voor conservatieven

De rechtse National Review spreekt in zijn hoofdredactioneel commentaar van een 'mooie avond voor conservatieven'. Ted Cruz krijgt felicitaties omdat hij heeft gewonnen, ook al ging hij lijnrecht in tegen de conventionele wijsheid dat je in Iowa alleen kunt winnen door te pleiten voor subsidies op ethanol. Cruz verdient volgens de National Review ook felicitaties voor het stoppen van Trump. Toch gelooft het tijdschrift niet dat Trump nu is uitgespeeld: 'Integendeel. Zoveel mensen achter je krijgen met zo weinig organisatie en terwijl je de normale regels van de politiek aan je laars lapt, is een indrukwekkende prestatie. Maar nu is wel duidelijk geworden dat Trump niet onverslaanbaar is. En het blijkt ook niet te kloppen dat hij alleen bij een lage opkomst verslagen kan worden.'

De National Review adviseert de Republikeinen die bang waren om Trump aan te vallen, hun terughoudendheid te laten varen. 'Republikeinen die hebben geflirt met het idee hem te steunen, omdat ze Cruz niet mogen, moeten op zoek naar een eervoller strategie. En alle Republikeinen moeten die onderdelen van Trumps boodschap die zowel juist als populair zijn, schaamteloos stelen. Ze moeten staan voor een immigratiebeleid dat de belangen van de huidige Amerikaanse bevolking dient, wat betekent dat een hervorming die leidt tot meer laagopgeleide immigranten van tafel moet. En ten slotte moeten Republikeinen een gebaar maken naar de kiezers die zich niet alleen zorgen maken over de vermogensbelasting.'

De National Review adviseert Cruz zijn optreden te verbeteren bij kiezers die zichzelf als 'een beetje conservatief' zien, en die altijd de sleutel zijn geweest tot het winnen van de Republikeinse nominatie, en bij kiezers die geen evangelische christenen zijn.

Rubio, die applaus verdient door derde te zijn geworden, ook al heeft een met Jeb Bush verwante organisatie miljoenen uitgegeven om hem te bestrijden, moet laten zien dat hij ook ergens kan winnen. De verkiezingen in Iowa bepalen de race niet, maar hebben wel laten zien dat de kans dat de Republikeinse kandidaat een conservatief zal zijn, groter is geworden.

Beeld afp

Establishment-slag

'Marco Rubio's 'beter dan verwachte-uitslag', gaf de Republikeinse elite een sprankje hoop', kopt het links-progressieve online tijdschrift Slate. Volgens Slate-redacteur Jim Newell overtrof Rubio de verwachtingen door gematigde Republikeinen uit de buitenwijken van Iowa aan zich te binden en slechts een paar duizend stemmen van de tweede plaats te eindigen.

Newell denkt dat deze uitslag het vertrek betekent van Jeb Bush, Chris Christie en John Kasich meteen na New Hampshire, waardoor een enorme hoeveelheid fondsen en officiële partijsteun richting Rubio zal gaan.

Hoe langer de overvolle 'establishment'-slag gaat duren, hoe makkelijker het wordt voor zowel Cruz of Trump om er sterker uit te komen, verwacht Newell.

Beeld afp
Beeld reuters

heldere campagne svp

'Na een lang jaar met te veel peilingen, poseren en propaganda maken Amerikaanse kiezers nu eindelijk keuzes', stelt de New York Times in zijn commentaar. 'De aanloop tot de verkiezingen in Iowa van maandagnacht toont dat het tijd wordt om het ventileren van emoties achter zich te laten', meent de krant.

Uitzondering op de regel was John Kasich, gouverneur van Ohio. 'Hij volhardde in zijn buitengewoon langdurige poging om een nette en hoopvolle toon in te kunnen brengen in de Republikeinse strijd, maar bleef in de polls ver achter.'

Senator Ted Cruz uit Texas, schrijft de New York Times, scoorde een belangrijke overwinning op Donald Trump 'door zich van zijn meest rechtse kant ten laten zien en zette zijn gebruikelijke vileine aanvallen in'.

'Senator Marco Rubio deed een poging een jonger en charmanter gezicht te geven aan de Republikeinse basisboodschap van woede, angst en haat. Maar Rubio heeft tenminste ideëen. Trump, die de meeste zuurstof verbruikte tijdens de campagne, schijnt er geen te hebben. Tijdens de afgelopen dagen beloofde Trump een boerderij te kopen en naar Iowa te verhuizen, en zei hij dat hij niet meer geld aan zijn champagne in Iowa wilde besteden omdat hij medelijden had met zijn tegenstanders. Hij was er kennelijk van overtuigd dat hij alles kan zeggen', constateert de krant.

'De Democratische strijd was - eindelijk - een wedstrijd om ideëen. Bernie Sanders en Hilary Clinton gingen nek aan nek. Hoewel ze de Republikeinen en elkaar bekritiseerden deden ze dat op een beschaafdere manier dan de Republikeinen en ze namen elkaar de maat over wat ze wilden gaan doen in plaats van te discussiëren over wat Obama níet had gedaan. Hun strijd wordt vooral gezien als een keuze tussen hoofd en hart. Sanders is een en al hart', aldus het commentaar.

'Zondag sprak hij over een 'revolutie' zoals hij altijd doet en bleef zijn publiek vragen of ze 'een ander radicaal idee' wilden horen. Hij sprak er niet alleen over dat hij een einde wilde gaan maken aan de machtstructuur in Washington, maar zelfs dat hij die zou afbreken. En zijn zeer enthousiaste publiek juichte over zijn belofte 'de banken open te breken', even los van het feit of dat ook maar enigszins mogelijk is.'

Clinton voert, volgens het commentaar, veel afstandelijker en pragmatisch campagne. 'Ze riep hartstochtelijk op tot het beschermen van mensenrechten, gelijke lonen en gezondheidszorg, maar ze focuste vooral op het feit dat ze gedetailleerde ideeën heeft en die ook kan waarmaken.
Nu een paar van de zwakkere kandidaten beginnen uit te vallen kunnen vermoeide kiezers alleen maar hopen dat de campagne helderder en substantiëler wordt de komende weken.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden