OPINIEMeelezers

Kan er geen belasting geheven worden op lawaai?

In deze rubriek reageert de redactie op wat er leeft onder lezers. Deze week: geluidsoverlast.

Fleur de Weerd
Motorrijdop de dijk langs rivier de IJssel tussen Veessen en Zwolle. Beeld Hollandse Hoogte / Rob Voss
Motorrijdop de dijk langs rivier de IJssel tussen Veessen en Zwolle.Beeld Hollandse Hoogte / Rob Voss

Motorrijders in het natuurgebied waar je wandelt, thuiswerkende buren die net te vaak de boor erbij pakken tijdens de lunch, ‘moderne muzak’ in de supermarkt en bij de tandarts. Volkskrantlezers worden gek van het lawaai in Nederland.

Deze week stuurden we de deelnemers aan de Open Redactie een vragenlijst over stilte. Immers, het lijkt net alsof steeds meer mensen geluidsoverlast ervaren. Is er echt meer lawaai, of kunnen we er minder goed tegen? En wat willen onze lezers hierover weten?

De Open Redactie is een panel waarin abonnees kunnen meedenken over onderwerpen waarover de redactie wil schrijven, bijvoorbeeld door te stemmen op artikelideeën, maar ook door anoniem onderwerpen voor te stellen. Met de hulp en inbreng van deze ruim zevenduizend lezers hebben we het afgelopen half jaar zo’n zeventig artikelen gemaakt.

Het onderwerp ‘stilte’ maakt bij het panel heel wat los. Het voorstel van de redactie om te schrijven over oplossingen, architectuur die stilte faciliteert in de openbare ruimte, als medicijn tegen ons rumoerige bestaan, kan op wel 89 procent van de stemmen rekenen. 88 procent van de deelnemers wil dat de Volkskrant gaat uitzoeken of het lawaai wel echt toeneemt in Nederland, of dat we misschien minder kunnen hebben en snel overprikkeld zijn. Een artikel over overlast door wegverkeer in natuurgebieden krijgt 86 procent instemming.

Dat zijn voor de Open Redactie zeldzaam hoge percentages. Met die onderwerpen gaan we dan ook aan de slag.

Opvallend weinig lezers melden dat ze géén last hebben van een teveel aan geluid. Hoewel het natuurlijk zou kunnen dat lawaaiminnende lezers de vragenlijst over stilte even hebben overgeslagen.

Uit de onderwerpen die de bijna 1.500 wel reagerende lezers noemen, blijkt hoe indringend en persoonlijk de geluidsoverlast voor velen is. Ze vragen ons onderzoek te doen naar snelwegen, vliegtuigen, ambulances, windmolens, drones, bladblazers, warmtepompen, landbouwvoertuigen en straaljagers boven de Waddenzee, maar ook naar menselijk lawaai: festivals, schreeuwerige reclames op de radio, de wc van de buren, krijsende kinderen, autoradio’s en te lange buurtbarbecues. ‘Kan er geen belasting worden geheven op lawaai?’ oppert een lezer.

‘De WHO-richtlijnen voor geluidsoverlast worden niet serieus genomen: het grootste deel van de Randstad ligt hierboven’, schrijft een ander. De gevolgen voor de fysieke gezondheid en het psychisch welbevinden baren tientallen lezers zorgen. ‘Ik maak me zorgen over het feit dat kinderen geen stilte meer kennen en dat bij jongeren er altijd een geluidsboxje hard moet spelen.’ Er hebben zo veel mensen tinnitus en burn-outs, voor hen is het extra heftig, weet een andere lezer te vertellen.

Misschien komt het ook wel doordat we ons hufteriger zijn gaan gedragen in Nederland of sneller overprikkeld zijn door corona. Hoe lawaaiig zijn Nederlanders vergeleken met inwoners van andere landen, vragen sommigen zich af. ‘Velen hier schijnen lawaai te moeten maken om hun aanwezigheid te accentueren, net als bijvoorbeeld gorilla’s’, merkt iemand op. En: ‘Elke keer als ik terugkom van vakantie valt het me op hoe stil het daar is – en hoe lawaaiig hier en hoe onprettig ik dat vind.’

Over wiens schuld het is mogen de meningen verschillen, dat het te luidruchtig is, daarover zijn de reagerende Volkskrantlezers het eens. ‘Het is nergens in ons land nog echt stil. Het is iets van het verleden in Nederland. Als je stilte wilt ervaren, moet je naar het buitenland.’

Ook meedenken? Mail openredactie@volkskrant.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden