ColumnPeter de Waard

Kan de Spaanse furie de Oranje Leeuw verslaan?

Peter de Waard
null Beeld

Santander was een van de drie ‘schurkenbanken’ die in 2008 met een knock-outbod ABN Amro overnam en in stukken scheurde. Terwijl het voor de twee andere de nagel aan de doodskist werd – Fortis ging ten onder en moest zijn activiteiten in een genationaliseerde ABN Amro onderbrengen, Royal Bank of Scotland kon alleen met staatssteun van de Britse regering overleven – wist Santander er een slaatje uit te slaan.

De bank maakte haar deel in ABN Amro te gelde. De Italiaanse aanwinst Antonveneta, die Santander bij die overname kreeg, werd met een flinke winst doorverkocht. De Zuid-Amerikaanse bankendochters van ABN Amro vormen nu de basis van een internationale gigant.

Santander behoort qua balanstotaal nu tot de top-3 banken van Europa. En de leningenportefeuille is zelfs de allergrootste.

De Oranje Leeuw van de enige Nederlandse gigant ING past hier met gemak twee keer in. Vorige week introduceerde Santander hier haar Openbank-concept, een nieuwe digitale bankapp waar in de toekomst een hele reeks van financiële diensten aan zal worden gekoppeld.

Of het met deze superapp opnieuw een bom legt onder het Nederlandse bankenstelsel moet de toekomst uitwijzen. Maar dat er snode plannen zijn bleek wel uit het lokkertje: een spaarrente van 2 procent. Hiermee werd in de oude en nieuwe media veel publiciteit gegegenereerd, terwijl eigenlijk iedereen op het verkeerde been werd gezet.

Het maximum dat tegen 2 procent kan worden uitgezet, is 5.000 euro, over zes maanden: 50 euro. Na die periode gaat de rente op dat bedrag weer omlaag naar 0,01 procent, gelijk aan ING en Rabo. Santander komt wel uit Spanje, maar is Sinterklaas niet.

Met die premie moeten klanten lekker worden gemaakt voor een beleggingsrekening. Tegen betaling van 0,5 tot 1 procent per jaar kunnen Nederlanders, die zich doodergeren aan de 0- of bijna 0-procent rente op een spaarrekening, gebruikmaken van een robo-adviseur van deze bank die naar gelang het risicoprofiel beleggingen in aandelen of indextrackers gaat doen. Dat levert de bank meer geld op dan een spaarrekening.

Iedereen kan daarnaast via deze app de standaard betaaldiensten bij Openbank gaan doen, zij het dat Openbank hier nog geen kredieten verleent – iets wat Satander hier wel onder eigen naam doet.

In Nederland zijn meer van deze app-banken actief. Het Duitse N26 zit hier al twee jaar en zegt 100 duizend klanten te hebben. Het Britse Revolut heeft er 80 duizend. En dan zijn er de Nederlandse online-banken Bunq en Knab. Maar geen van deze banken kan tegen de kapitaalkracht en diepe zakken van Santander op.

Openbank kan een strijd voeren van de lange adem. Misschien wel een tachtigjarige oorlog. Gelukkig is de Oranje Leeuw daar ook goed in. Die heeft met zijn app ING Direct in een eerste slag in Spanje vier miljoen klanten weggesnoept.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden