Kan China de VS financieel ruïneren?

Tweefrontenoorlogen worden zelden gewonnen, zo weten de Duitsers als geen ander. Maar Donald Trump heeft nooit veel boodschap gehad aan de lessen van de geschiedenis.

Naast de Koude Oorlog tegen Rusland voert hij nu een handelsoorlog tegen China. Er zijn analisten die er een briljante strategie in zien zoals Raoul Leerling van ING die woensdag op de opiniepagina in deze krant meldde 'dat Trump ons allemaal te slim af is'. Omdat de export naar de VS voor de Chinese economie vijf keer zo belangrijk is als omgekeerd, kiezen de Chinezen eieren voor hun geld.

Nu is Trump en slimheid tot nu toe een contradictio in terminis gebleken - of slimheid moet worden afgemeten aan de mate van chaos. In werkelijkheid heeft China de beste troef in handen. Het kan de VS financieel ruïneren door van de dollar een even waardeloze munt te maken als de Venezolaanse bolivar.

De VS zouden een absurde rente moeten gaan betalen om nog beleggers te vinden die in de Amerikaanse staatsschuld zouden willen beleggen

China heeft van zijn enorme deviezenreserves van ruim 3.000 miljard dollar het overgrote deel belegd in de VS - in obligaties van Amerikaanse bedrijven, in hypotheekobligaties van Freddie Mac en Fannie Mae en zo'n 1.400 miljard in Amerikaanse staatsobligaties, zogenoemde treasuries. Als China die morgen op de markt zou gooien staat de VS op de rand van een bankroet, ook omdat ieder ander dat voorbeeld zou volgen. De VS zouden een absurde rente moeten gaan betalen om nog beleggers te vinden die in de Amerikaanse staatsschuld zouden willen beleggen.

Alleen zou China hiermee niet alleen de VS treffen maar zou zichzelf ongenadig in de voet schieten. In de eerste plaats zouden de Chinezen zelf met een hoop waardeloos schuldenpapier worden opgezadeld. En ten tweede zouden ze de wereldeconomie in een giga-crisis storten waar ze als exportland zelf het meeste last van zouden hebben.

Maar dat neemt niet weg dat de Chinezen de Amerikanen zullen testen. Vorige week maakte China bekend zijn olierekeningen in de eigen munt - yuan - te gaan voldoen in plaats van dollars. Dat betekent dat de wereld na petrodollars ook met petroyuans zal worden overspoeld. Rusland en veel Arabische landen zullen graag - al is het alleen uit politieke redenen - yuans willen ontvangen in plaats van dollars.

Deze maatregel zal de Amerikanen harder treffen dan de heffingen op 106 Amerikaanse producten, waaronder een tarief van 25 procent op sojabonen, die woensdag werden bekendgemaakt. De VS kunnen alleen boven hun stand leven en hun enorme militaire apparaat in stand houden omdat de dollar de enige reservevaluta van de wereld is. Als China daaraan voorzichtig gaat morrelen, zullen de VS vroeg of laat in problemen komen.

In de opinierubriek waar Leerling het vernuft van Trump prees, stond een stukje uit The Wall Street Journal, waarin werd gesteld dat het handelsconflict ten koste gaat van bedrijven, consumenten en de Amerikaanse economie.

Als Trump wint is het een pyrrus-overwinning.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden