BrievenDit schrijven onze lezers

Kamperen is eenvoud en aanmodderen

Kamperen op een natuurcamping in Ermelo, in de regen.Beeld Marcel van den Bergh

Vroeger, een aantal jaren geleden en voor het coronatijdperk, vond je op het gemiddelde natuurkampeerterrein nog de nodige tenten, naast alle mobiele huizen zoals caravans en campers. Een beetje zoals kamperen bedoeld was, getuige ook het verkeersbord voor een camping, met een tentje en een caravan eronder. Lekker divers, met daardoor een afwisselende populatie op de camping die rekening moest houden met elkaar, omdat een tentdoek nou eenmaal meer geluid doorlaat. Bekijk de foto’s in het boekje van de Natuurkampeerterreinen uit 2020 en je snapt wat ik bedoel: heerlijke groene vergezichten vanuit, ja echt, de tent: het tentje als ideaal beeld.

Hoe anders is de huidige kampeertrent, ingegeven door corona, met de wens op eigen sanitair, op staycations en dito de extra verkoop van woonmobielen.

Als roepende in de woestijn, uit een précoronatenttijdperk, wil ik laten weten dat er ook kampeerders zijn voor wie kamperen juist terug naar de basis is: het horen roffelen van de regen op het doek, ’s nachts even eruit om te checken of alles droog blijft, primitief aanmodderen om koffie en thee te brouwen, heerlijk!

Ik wil niemand zijn plezier misgunnen, maar om de inwoners van Drenthe nou kampeerkampioen te noemen én alleen caravans en campers mee te tellen, vind ik dan weer het andere uiterste.

Boukje Loopstra, Almere

China en corona

Nico van Apeldoorn betoogt dat we landen of leiders niet als schuldigen van de pandemie mogen aanwijzen. Hij beweert dat we het verkopen en eten van allerlei vreemde dieren niet mogen bekritiseren, omdat wij er ook vreemde praktijken op na houden zoals nerts- en geitenfokkerijen. Deze redenering is van de leerling die zich tegenover de leraar verweert met: ‘Ik ben niet de enige die kliert.’

Van Apeldoorn ziet de belangrijkste misdaad van China over het hoofd: het niet stopzetten van het luchtverkeer naar het buitenland. Leen Vervaeke maakt duidelijk dat China veel wist (‘Waarom luisterde het Westen niet naar China?’, Ten Eerste, 7 september), maar benoemt deze misdaad evenmin.

Pro memorie: de lockdown van Wuhan startte op 23 januari. Op 3 februari verklaart de WHO, op aandringen van China, dat stopzetten van het luchtverkeer niet nodig is. Het luchtverkeer van China naar Nederland is pas op

13 maart gestaakt op last van minister Cora van Nieuwenhuizen, niet op initiatief van China. De weigering van politici en journalisten om de Chinese schuld te benoemen laat zien hoe machtig dit land is geworden.

Jean-Paul Selten, Haarlem

Oude wijzen

Een ‘commissie van wijzen’ gaat het kabinet adviseren omtrent projecten voor het Nationaal Groeifonds. Deze groep van tien zal in de praktijk beslissen waaraan de komende vijf jaar

20 miljard euro wordt uitgegeven. Het jongste lid van de commissie is 43 jaar, de gemiddelde leeftijd ligt boven de 56. Bovengemiddeld oud dus, gezien de gemiddelde leeftijd van 42 jaar in Nederland. Mogen jongere generaties misschien ook meebeslissen? Helemaal gezien het feit dat het kabinet de kosten ten laste zal brengen van de staatsschuld.

Joris Droog (26), Amsterdam

Sport

Het stelt mij teleur dat de Volkskrant langzaam maar zeker de populistische kant op glijdt. Er verschijnt steeds meer sport ten koste van overig nieuws. Bij de populistische dagbladen, bijvoobeeld De Telegraaf en het AD, was dit al lang zo, maar de Volkskrant heeft het verzet kennelijk gestaakt, zo blijkt. U schaart zich graag onder de noemer ‘kwaliteitskrant’, maar een vergelijking van afgelopen maandag, ja ik weet dat er dan naar verhouding meer sport in alle kranten staat dan de rest van de week, was het weer raak. In het AD was ruim 40 procent ingeruimd voor sport, in de Volkskrant ruim 30 procent. Misschien om een en ander te verhullen verschijnt er ook steeds meer sport buiten de sportkatern om. Bij de kwaliteiteitskrant NRC lag de verhouding op ruim 20 procent. Redactie, alstublieft, keer op uw schreden terug.

G. Valster, Hendrik-Ido-Ambacht

Griekenland

Code oranje voor alle Griekse eilanden is zoiets als niet naar Texel mogen als er op Schiermonnikoog gevallen van corona zijn.

Sity de Boer, Alphen a/d Rijn

Riek Bakker

Landschapsarchitect Riek Bakker heeft bij haar eigen woning in Berkenwoude last van bodemdaling. Zij is vermaard als stedebouwkundige (Leidsche Rijn, Kop van Zuid, etc.). Als onderdeel van haar visie tot het oplossen van de woningnood lanceert Bakker de gedachte om in Groningen te gaan bouwen. Daarnaast in dezelfde krant staat de bodemdalingskaart van Nederland waarbij twee epische centra opvallen: Delft en de provincie Groningen.

Op het eerste gezicht zou je zeggen: Riek Bakker heeft een gebrek aan visie om juist in Groningen te gaan bouwen. Het zou evenwel ook kunnen dat zij een fenomenaal masterplan voor Groningen in gedachten heeft, waarin niet alleen bodemdaling ten gevolge van droogte wordt opgelost, maar ook die ten gevolge van de gaswinning.

Johan F. Bil, Oosterhout

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden