Opinie

'Kamp haalt zijn schouders op voor een werkend uurtje minder of meer van de vrouw'

Volgens minister Henk Kamp (VVD, Sociale Zaken) hebben de bezuinigingen op de kinderopvang amper effect op het aantal werkende vrouwen. Mis, stelt Sarah Meuleman, want hoeveel uren die vrouwen werken heeft Kamp niet bekeken.

Kinderdagverblijf. Beeld ANP
Kinderdagverblijf.Beeld ANP

Minister Kamp is in zijn nopjes: 22.000 kinderen uit de opvang en slechts een 'minieme' daling in het aantal werkende vrouwen. Het valt dus tóch mee met die bezuinigingen op de kinderopvang.

Maar er schuilt een stinkend addertje in de onderzoeksresultaten: het ministerie heeft zicht op het aantal vrouwen dat werkt, maar geen idee van het aantal uren dat die vrouwen werken. Met andere woorden: alle vrouwen die door de bezuinigingen minder zijn gaan werken, worden in Kamps plaatje buiten beschouwing gelaten. Als ze maar wat doen, lijkt de teneur.

Laat daar nou de crux liggen vanKamp haalt zijn schouders op voor een werkend uurtje minder of meer van de vrouw het probleem. ; maar o wee, als we hem zelf zouden verplichten om voor het verschonen van een luier een vergadering over te slaan. Hoe moet het dan met zijn carriere en zijn verantwoordelijkheden als minister!

Zo slingeren deze kabinetsplannen de positie van de vrouw tientallen jaren terug in de tijd. Kennelijk wordt door Kamp en consorten nog steeds verondersteld dat mannen werken aan een carrière, en vrouwen werken naast een carriere, als moeder welteverstaan. Het werk van de vrouw wordt door Kamp benaderd als een 'bijbaan'; iets waar een uurtje meer of minder heus geen verschil in maakt. Het geld in haar zakken kan net zo goed in de buidel van de overheid blijven.

Terwijl Kamp zelf donders goed weet dat carrière maken niet kan zonder grote investeringen in energie èn tijd. Wanneer een vrouw minder uren gaat werken omdat haar kinderen minder vaak naar de opvang kunnen, kan zij haar carrière aan de wilgen hangen. Want op de werkvloer gelden dezelfde regels voor mannen als voor vrouwen, dat dan weer wel.

Na drie feministische golven beseffen we dat arbeid net zo belangrijk is voor de zelfverwezenlijking, het gevoel van eigenwaarde en het levensgenot van vrouwen als van mannen. Deze bezuiniging (die nog maar de helft is van de voorgenomen bezuinigingen op de kinderopvang) ontneemt vrouwen de mogelijkheid om te investeren in een carrière. Het is treurig om te zien dat rechten waar jarenlang voor is gestreden zo genadeloos en met zo'n ondermaatse argumentatie worden teruggedraaid.

Sarah Meuleman is journalist, programmamaker en presentator.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden