Opinie

Kabinet toont Nederlanders in het buitenland de middelvinger

Eelco Keij, belangenbehartiger voor (oud)Nederlanders in het buitenland en actief in D66, vindt dat VVD en PvdA het hebben verbruid bij landgenoten in den vreemde.

Een verlopen paspoort. Beeld Jeroen Mirck (JeroenMirck.nl)

Vanaf donderdag 15 september mogen de naar schatting vijfhonderdduizend stemgerechtigde Nederlanders in het buitenland zich via www.stemmenvanuithetbuitenland.nl gaan registreren voor de aankomende Tweede Kamer verkiezingen op 15 maart 2017. Als ze het nieuws een beetje gevolgd hebben de afgelopen 4 jaar, zullen ze in ieder geval níet voor een verlenging van de huidige PvdA-VVD regering stemmen.

Het kabinet is namelijk de verkiezingen ingegaan met een dikke middelvinger tegen alle Nederlanders in het buitenland. De afgelopen jaren zijn onze medeburgers stelselmatig tegengewerkt: een andermaal herhaald verbod op dubbele nationaliteit, afkalving van Nederlands onderwijs in het buitenland en het afbreken van ons wereldwijde netwerk van consulaten en ambassades zijn voorbeelden van de kruistocht van onze regering. Het recente voorbeeld van de in India opgesloten Nederlander Peter de Bruijn geeft pijnlijk aan hoezeer wij, bij gebrek aan een doordacht 'brugsysteem', enkel bij excessen in het geweer komen.

Ombudsman genegeerd

Zelfs oud-Nederlanders zijn niet veilig voor de PvdA en VVD. Deze omvangrijke groep bestaat grotendeels uit mensen die het Nederlanderschap onvrijwillig verloren hebben, en daar pas jaren na dato achterkwamen, tot hun grote verrassing - zonder redelijke mogelijkheid tot herstel van de oude situatie. Een recente oproep van de Nationale Ombudsman om tot een herstelsituatie te komen werd door het kabinet geluidloos en efficiënt terzijde gelegd. Wilt u voor uw ouder wordende ouders zorgen in Nederland? Regelt u maar een visum, voor tijdelijk verblijf - met een beetje geluk overlijden uw ouders als u net op bezoek bent.

Deze tegenwerking, zowel tegen Nederlanders als oud-Nederlanders, is des te pijnlijker wanneer men beseft dat (oud-)Nederlanders in het buitenland nu juist wel degelijk van waarde zijn voor de Nederlandse nationale schatkist - een punt dat de regering tot op heden weigert in te zien.

Politieke bruggen

Waar landen als Frankrijk, Zwitserland, Italië en Portugal al decennialang politieke bruggen hebben gebouwd naar hun medeburgers in het buitenland en hun toegevoegde economische en culturele waarde erkennen, lijkt dit kabinet te verlangen naar een land dat in de 20ste eeuw al ophield te bestaan. Je hoeft maar naar de inkomende toeristencijfers te kijken om te constateren dat veel toeristen afkomstig zijn uit landen waar zich grote concentraties van (oud-)Nederlanders bevinden. Nederlanders in het buitenland, met of zonder paspoort, blijven onze ambassadeurs. Bovendien zijn ze vaak goed geïntegreerd en hebben ze waardevolle contacten voor het bedrijfsleven: een internationaal handelsvolkje pur sang. Waarom laten wij onze Nederlandse identiteit in het buitenland in de steek?

Wat de (oud-)Nederlanders nodig hebben is een nieuwe lichting leiders die begrijpt dat het opbouwen van internationale politieke bruggen naar onze medeburgers in het buitenland simpelweg in het belang is van onze eigen economie.


Eelco Keij is belangenbehartiger voor (oud)Nederlanders in het buitenland en was in 2012 kandidaat-Kamerlid voor D66.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.