CommentaarSander van Walsum

Kabinet moet niet lijdzaam toezien dat ouders leerlingen thuishouden

Minister Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media) bracht maandag een bezoek aan OBS Florens Radewijnsschool. Beeld ANP

Het kabinet helpt zwakke leerlingen, maar treedt niet op tegen ouders die hun kinderen thuis houden.

Nog slechts enkele maanden geleden zou een injectie van 244 miljoen euro in het onderwijs wellicht de inzet hebben gevormd van debatten in de Kamer en geruzie in het kabinet. Maar nu wordt dit bedrag min of meer terloops beschikbaar gesteld voor het wegwerken van de leerachterstanden die tijdens de coronacrisis zijn ontstaan. Tussen de tientallen miljarden die met de bestrijding van de crisis en haar gevolgen zijn gemoeid, vallen die 244 miljoen nauwelijks op.

Aan de betekenis van deze relatief bescheiden uitgavenpost doet dit niets af. Het kabinet geeft ermee te kennen oog te hebben voor het effect dat de coronacrisis op de lange termijn in het onderwijs kan hebben: nog meer zwakke leerlingen die nog meer achterop raken. Deze groep, veelal kinderen met een migratieachtergrond, waren vaak al in het nadeel bij het afstandsonderwijs waarop zij de afgelopen weken waren aangewezen. Na de (gedeeltelijke) heropening van de basisscholen blijven veel van deze leerlingen thuis, op last van ouders die niet vertrouwen op de effectiviteit van de getroffen coronamaatregelen. Die in Nederland minder streng zijn dan in de landen van herkomst.

Docenten in basis-, voortgezet en beroepsonderwijs zullen zich de komende maanden en jaren extra moeten inspannen om te voorkomen dat de betrokken leerlingen hun aansluiting bij leeftijdsgenoten definitief verliezen. Dat zijn ze aan hun stand verplicht: kenmerk van het Nederlandse onderwijs is dat zwakke leerlingen relatief goed presteren en hun schooltijd relatief  (in vergelijking met andere ontwikkelde lande) vaak met een diploma afsluiten. Het kabinet hoopt eraan bij te dragen dat dit ook in de tijd na corona het geval zal zijn.

Dit vereist een zekere wederkerigheid. Als het kabinet op goede gronden heeft besloten het onderwijs te hervatten, hebben de ouders van schoolgaande kinderen geen redenen meer om, uit beduchtheid voor besmetting, hun kinderen thuis te houden. Minister Arie Slob wil tot de zomer de leerplichtambtenaren nog niet op de ouders in kwestie afsturen, maar daarmee doet hij de kinderen die hij wil helpen te kort.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden