Commentaar Windenergie

Kabinet legt schuld van protesten tegen windmolens te makkelijk bij provincies

Windmolens bij windpark Slufterdam. Beeld ANP

Het is de provincies niet aan te rekenen dat ze hun eigen doelstelling voor windenergie niet gaan halen.

Zes jaar geleden stelden de provincies zich ten doel om in 2020 6.000 megawatt aan vermogen op te wekken met windmolens op land, ze komen naar verwachting uit op 5.153 megawatt. De provincies claimen terecht dat het overbruggen van het verschil tussen doel en werkelijkheid buiten hun macht ligt.

Uitkomen op 85 procent van het doel dat de provincies zes jaar geleden kozen, is een goed resultaat. Het getuigt in elk geval niet van onwil. Wel van onvoorziene tegenslag zoals een stroomnetwerk dat het energieaanbod niet aankan. Ook lopen lagere overheden aan tegen regels en bepalingen van hogere overheden die de bouw van windmolens op land belemmeren.

De provincies voeren vooral aan dat klachten van omwonenden, die tot aan de Raad van State worden uitgevochten, ertoe leiden dat windparken niet of met vertraging worden gebouwd. Die weerstand moeten de provincies voorzien, zegt de verantwoordelijke minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken. Als bewoners klagen niet bij de bouw van een windmolenpark betrokken te zijn, dan heeft de provincie het volgens de bewindsvrouw ‘niet goed gedaan’.

Zo legt het kabinet de schuld voor protesten tegen de windmolens op land wel erg makkelijk bij de provincie. Tegelijkertijd laat het kabinet geen gelegenheid onbenut te verklaren dat op zee inmiddels zonder subsidie windmolenparken kunnen worden gebouwd. Die leveren over elf jaar 11.450 megawatt. Dan is het niet vreemd dat het draagvlak onder burgers die in de slagschaduw van een windmolen op land denken te gaan leven, nog verder afneemt.

‘De provincies, gemeenten en het Rijk moeten niet meer tegenover elkaar staan’, zegt Ollongren. Geheel in tegenspraak hiermee dreigt ze zelf de plekken voor windmolenparken aan te wijzen als de provincie er niet uitkomt. Dat zal het draagvlak verkleinen, niet alleen voor windmolens op land, maar voor de hele energietransitie. In plaats van te dreigen, moet het Rijk provincies en gemeenten helpen omwonenden van een windmolen direct financieel te laten profiteren van het gevaarte. Een veel lagere energierekening vergroot het draagvlak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden