COMMENTAAREENHEID EUROPESE UNIE

Kabinet gedraagt zich zelfgenoegzaam en egoïstisch

Corona stelt de eenheid in de EU opnieuw op de proef, maar Nederland lijkt de urgentie niet te vatten.

Carlijne Vos
Mark Rutte tijdens een bezoek aan een intensive care unit in het Erasmus MC.  Beeld ANP
Mark Rutte tijdens een bezoek aan een intensive care unit in het Erasmus MC.Beeld ANP

De storm van kritiek over de lompe Nederlandse opstelling vorige week omtrent de inzet van het Europese noodfonds voor de coronacrisis is nog niet geluwd. Ook de Italiaanse oud-premier Enrico Letta waarschuwde maandag in de Volkskrant terecht voor de mogelijke gevolgen voor het Europees samenwerkingsproject wanneer landen geen onderlinge solidariteit meer tonen.

Burgers verliezen het vertrouwen in de zegeningen van een verenigd Europa wanneer zij zich niet gesteund voelen door andere lidstaten als het er op aankomt. In Italië en ook de meeste andere Zuid-Europese landen, die nu een woedend front vormen tegen de ‘zuinige zelfgenoegzame boekhouders’ van Nederland en Duitsland, voelen burgers zich al veel langer in de steek gelaten door Brussel. Het gevolg is dat rechtspopulisten en eurosceptici zoals de Italiaanse Lega-leider Salvini de wind in de zeilen hebben.

De eerste keer dat de Zuid-Europeanen zich in de steek gelaten voelden was al tijdens de financiële crisis toen hen vanuit Brussel keiharde bezuinigingsmaatregelen werden opgelegd. Daarna volgde de vluchtelingencrisis die hen onevenredig hard trof door hun geografische ligging aan de Middellandse Zee. Nu is het dan de coronacrisis, waar de landen zelf al helemaal niets aan kunnen doen, die de Europese solidariteit op de proef stelt.

Drie keer is scheepsrecht, zeker in een Unie die al langer steeds verder verdeeld raakt. De woedende reacties op Rutte en vooral het ‘weerzinwekkende’ belerende wijsvingertje van minister Hoekstra over de begrotingsdiscipline van Italië spreken boekdelen. De ijsberg treft ons allen, zo hielden de Zuid-Europeanen Nederland voor; je hebt niets aan een eersteklas hut als het hele schip zinkt.

De coronacrisis raakt de hele wereld en vraagt om eensgezindheid en solidariteit. In deze alarmfase is het volstrekt ongepast om nu Italië op de vingers te tikken over een begroting die al jaren niet op orde is. Dat komt later wel weer. Met deze zelfgenoegzame en egoïstische opstelling dreigt Nederland zich in de EU verder te isoleren en daarmee zichzelf bovendien in de eigen ondernemende vingers te snijden. Wie heeft er immers nu nog medelijden met onze getroffen exportsector?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden