Kabinet blijft dubbel over kernenergie

Een besluit over de bouw van nieuwe kerncentrales laat de op dit punt verdeelde coalitie van CDA, PvdA en CU graag over aan een volgend kabinet. Wel wordt de deur voorzichtig steeds een stukje verder open gezet. Zo ook in het vorige week gepresenteerde Energierapport 2008.

In dit gezamenlijke document van de ministers Cramer (Milieu), Van der Hoeven (Economische Zaken) en Verhagen (Buitenlandse Zaken) wordt in wervende bewoordingen de omvorming naar een duurzame energievoorziening bepleit, zonder conventionele opties uit te sluiten. Kolen – mits die ‘schoon’ kunnen worden verstookt – en kernenergie blijven beiden in beeld.

Stijging

Het kabinet voorziet de komende 25 jaar een stijging van de mondiale behoefte aan energie met meer dan 50 procent. Als gevolg daarvan zal de CO2-uitstoot door de verbranding van olie, kolen en gas met ongeveer 60 procent toenemen. De gevolgen voor het klimaat laten zich raden.

De olieproductie heeft bovendien steeds meer moeite de vraag bij te houden. Dat leidt niet alleen tot hoge prijzen, maar ook tot geopolitieke spanningen, daar ieder land zijn energievoorziening probeert zeker te stellen.

Doelstellingen

De belangrijkste doelstellingen van het kabinet waren al eerder geformuleerd. Zo moet in 2020 het aandeel duurzame energie op 20 procent liggen en moet de CO2-uitstoot in 2050 met de helft zijn verminderd. Nederland heeft op het gebied van duurzame energie een flinke achterstand op andere Europese landen.

Schoner

Het kabinet trekt tot 2011 7 miljard euro uit voor een schonere energievoorziening, waarvan 4 miljard naar de ontwikkeling van duurzame energiebronnen gaat. Of dit voldoende is om de achterstand in te lopen, moet worden betwijfeld. Eveneens vorige week kondigde de Duitse regering aan tot 2020 300 miljard euro te willen investeren in energiebesparende maatregelen. De Duitse economie is weliswaar een stuk groter, maar dan nog getuigt dit van een opmerkelijk verschil in ambitie.

Kernenergie

Een heet hangijzer blijft kernenergie. Het kabinet hinkt hier op twee gedachten. In deze kabinetsperiode zal geen besluit meer worden genomen over de bouw van nieuwe kerncentrales. Dat belet het kabinet niet alvast een aantal ‘scenario’s’ te onderzoeken, waarmee een volgend kabinet aan de slag kan. Daar is niets op tegen, zolang het niet de aandacht afleidt van de noodzaak nu eindelijk ernst te maken met de ontwikkeling van duurzame energie.

Het aandeel in Nederland geproduceerde ‘atoomstroom’ zal per definitie bescheiden blijven – is het niet vanwege het te verwachten verzet, dan wel vanwege het gebrek aan geschikte locaties in een klein en dichtbevolkt land. Een nieuwe kerncentrale zal er zeker niet voor 2020 staan.

Europees

Het is eens te meer een argument voor een Europees energiebeleid. Nederland verbruikt nu al meer atoomstroom dan de kerncentrale in Borssele produceert. De rest wordt geïmporteerd uit Frankrijk, zoals Nederland uit Duitsland elektriciteit invoert die deels met steenkool is opgewekt. Kolen die weer via Rotterdam naar Duitsland worden vervoerd. Het doet niets af aan de milieubezwaren tegen kernenergie en kolen, maar het heeft tegen deze achtergrond weinig zin roomser te willen zijn dan de paus.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden