Kaars
Hoe maak je je, als baas van een land, geliefd?
Die vraag is niet eenvoudig te beantwoorden, en ik denk dat de geliefdheid van de baas van een land ook vaak willekeurig fluctueert, zonder dat de baas daar wat over te zeggen heeft.
Ik vond Balkenende bijvoorbeeld ontzettend vervelend toen hij een tijdje geleden ineens in een Fuck Drugs T-shirt ging rondlopen, maar amper een paar dagen later vond ik hem weer heel lief toen hij, bij zijn toespraak waarin hij vertelde dat hij ermee ging stoppen, een verdrietig kopje aan zijn vrouw gaf.
Het verkeerde shirt, een kopje, zulke kleine dingen kunnen er al toe doen.
Je vraagt je af hoe de discussie tussen Beatrix en Willem-Alexander is verlopen over de vraag of het koninklijk huis moest gaan twitteren, wat ze sinds gisteren doen onder de hippe naam khtweets.
‘Ik heb twitteren een paar troonredes geleden nog afgezeken omdat ik het verderfelijk vond dat iedereen tegenwoordig alleen nog maar elkaar communiceert via snelle, korte boodschapjes,’ zei Beatrix.
Waarop Willem-Alexander, moe en jengelig: ‘Mahaaam, Twitter is cool.’ Daarna volgden vast termen zoals ‘draagvlak’, ‘transparantie’ en ‘volk’ en toen hebben ze een account geopend.
Tot nu toe is die zo saai als je zou verwachten van Beatrix en Willem-Alexander, of waarschijnlijk van Computerlakei: toen ik keek, waren er twee tweets geplaatst, waarvan de spannendste mededeelde dat de koningin ergens een kaars ging aansteken.
Maar de koningin moet elke dag een kaars aansteken, een lint doorknippen of een figuratieve wandschildering van een groep vrouwelijke asielzoekers onthullen. Hoe kan ik dan van haar verwachten dat ze af en toe een boeiende tweet stuurt?
De vraag moet niet zijn: hoe kan mijn staatshoofd zich geliefd maken bij mij? De vraag is: wat wil ik eigenlijk van mijn staatshoofd?
Ik hoef niet zoveel van Beatrix, van mij mag ze met pensioen, en Willem-Alexander ook – hij komt al bijna in aanmerking. Maar als ik koningshuisgezinden hoor, dan is hun voornaamste argument altijd dat ze lekker rustig worden van het idee dat er een koningin is.
Dus, tip voor de koningin, of voor Computerlakei: twee tweets. De ene dag is dat: ‘Alles gaat goed’. De andere dag: ‘Wij bidden voor u’. Die tweets afwisselen, en op zondag vrij. Ik voorspel veel volgers.