CommentaarDigitale Privacy

Justitie moet in staat worden gesteld criminaliteit te bestrijden - met inachtneming van regels waaraan ze nu al is gebonden

Als de politie, onder voorwaarden, huizen mag doorzoeken, zou ze ook smartphones mogen inzien.

Beeld EPA

Politie en justitie zijn verwikkeld in een permanente wapenwedloop met criminelen. Daarbij geven de laatsten het tempo aan. Zij maken gebruik van nieuwe technieken waarop de politie steeds weer een antwoord moet zien te vinden. Binnen de grenzen van een, per definitie verouderde, wet. En dat wringt.

Zo zal de rechter zich binnenkort uitspreken over de prangende vraag of een verdachte ertoe gedwongen mag worden zijn smartphone te ontgrendelen. Of hij, met andere woorden, de politie toegang moet verschaffen tot informatie die tot zijn eigen veroordeling kan leiden. Voorstanders van een verruiming van de politionele bevoegdheden betogen dat voor een smartphone hetzelfde geldt als voor een bureaula: ze mogen met toestemming van de officier van justitie worden geopend als er goede gronden zijn voor een verdenking. Volgens tegenstanders strekt het zwijgrecht van de verdachte zich echter uit tot het recht om justitie toegang tot zijn smartphone te weigeren.

Nieuwe ontwikkelingen en nieuwe rechtsvragen zullen over enkele jaren resulteren in een gemoderniseerd Wetboek van Strafvordering. Tot die tijd zullen rechters moeten bepalen wanneer inbreuk op de digitale levenssfeer van verdachten geoorloofd is. De maatschappelijke opvattingen over deze vraag lopen nogal uiteen. Aan de ene kant staan degenen die vinden dat privacy geen geloofs­artikel mag zijn waarvan met name criminelen profiteren. Aan de andere kant staan de mensen wier zorgen maandagavond bij DWDD werden vertolkt door acteur George van Houts: volgens hem lopen bewoners van bepaalde postcodegebieden die kunstmest bestellen gerede kans om als terrorist te worden aangemerkt.

Met die voorstelling van zaken ging hij voorbij aan de waarborgen waaraan bijzondere opsporingsmethoden moeten voldoen. Natuurlijk is geen waarborg waterdicht, en natuurlijk maakt digitalisering de samenleving kwetsbaar. Ook voor justitieel misbruik. Maar die ontwikkeling wordt niet gecreëerd door justitie. Wel moet justitie er het hoofd aan bieden om criminaliteit te kunnen bestrijden. Daartoe moet ze wel in staat worden gesteld – met inachtneming van regels waaraan ze nu al is gebonden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden