Brieven27 juni 2018

‘Justitie lijkt liever laaghangend fruit te plukken dan hoger hangende vruchten, zoals de georganiseerde misdaad’

De ingezonden lezersbrieven van woensdag 27 juni.

Het Justitieel Complex Zaanstad, de grootste en modernste gevangenis van Nederland. Beeld null
Het Justitieel Complex Zaanstad, de grootste en modernste gevangenis van Nederland.

Brief van de dag: een kwajongensstreek

Het verhaal van Toine Heijmans (Zero tolerance; O&D, 26 juni) laat nog eens zien waar het vooral aan schort bij de Nederlandse justitie. Een 13-jarige puber pikt een pak koekjes en twee drankjes in een supermarkt. Vroeger zou hij daarvoor misschien een pak rammel van zijn pa hebben gekregen of een bestraffende toespraak op het politiebureau. Tegenwoordig wordt hij als een crimineel ingerekend en rolt het hele justitiële apparaat over hem heen.

Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat men liever dit laaghangend fruit − want dat is het − eens flink gaat plukken dan wat hoger hangende vruchten, zoals de georganiseerde misdaad.

Politie en justitie moeten door overbelasting en onderbezetting tal van zaken laten liggen. Niet zo verwonderlijk als je leest hoeveel instanties zich met een doorgeslagen kwajongensstreek menen te moeten bemoeien. Hier ligt een taak voor het ministerie, zou je zeggen, ware het niet dat dit zelf niet op orde is, gezien het bovengemiddelde komen en gaan van bewindslieden de afgelopen tijd.

Johan Smit, Voorhout

Commissie-Sorgdrager

Voor mij is de belangrijkste conclusie van de onderzoekscommissie-Sorgdrager (Ten Eerste, 26 juni) dat ondeugdelijke communicatie (een understatement hier) een van de belangrijkste oorzaken van een falend proces is geweest. En wat gebeurt er? Weer worden miljoenen uitgegeven aan extra personeel, in dit geval inspecteurs. Zo makkelijk, er gaat iets fout, dus meteen maar extra mensen aannemen! Terwijl de kern ligt bij het onvoldoende, verkeerd en niet tijdig informeren over feiten en inschattingen van diverse betrokkenen.

Peter Sluijter, Almere

Roger Waters

Hoe kun je je fan van Pink Floyd en Roger Waters noemen (Brief van de Dag, 26 juni) en niet weten dat Waters in zijn songs en zijn optredens heel expliciet blijk geeft van zijn politieke standpunten? Al vele jaren komen ‘pigs’ voor in de teksten en visuele uitingen van Waters. Het zwevende varken met verschillende opschriften is vrijwel standaard bij zijn optredens. Heb je de vertaling in het Nederlands van ‘Trump is a pig’ nodig, dan heb je er eerder niet veel van begrepen. In dit soort kunstuitingen is er geen ruimte voor nuance.

Als je pretentieloos muzikaal en visueel vermaak wilt, ga dan naar de Toppers. Als je alleen het muzikale van Pink Floyd en Waters waardeert, blijf thuis en zet een plaat op. Probeer niet naar de teksten te luisteren of die te begrijpen. Als je meer wilt, ga naar zo’n fantastisch optreden (daarover zijn we het eens) en klaag naderhand niet over iets dat je had kunnen weten en verwachten.

Huub Olfers, Nieuwegein

Factor X

Prima artikel over cohortonderzoek (Sir Edmund, 23 juni). Mijn kennismaking met de glibberigheid ervan betrof de anticonceptiepil. Daar waren in de jaren zestig nogal wat medici, openhartig of stiekem, uiterst negatief over. Men begon met de veiligheid: hoe zat het met de sterfte van pilgebruiksters? Na slechts enkele jaren vond men een significant verschil. De opgetogenheid daarover was echter van korte duur, want op het tweede oog bleek dat de oversterfte geheel veroorzaakt was door auto-ongelukken. Conclusie: er is een factor X, die leidt tot meer deelname aan het autoverkeer en die tevens de geneigdheid tot pilgebruik verhoogt.

Ik sluit niet uit dat onder de medische big shots die vrouwen de grotere seksuele vrijheid misgunden, ook wat vaker de overtuiging leefde dat autorijden niks is voor vrouwen. De lezer kan zelf wel een factor X voor deze correlatie bedenken.

Jelto Drenth, Groningen

Rijksambtenaren

Terwijl de onderwijzers de afgelopen jaren op alle mogelijke manieren slag hebben moeten leveren en nóg leveren voor een respectabel salaris, krijgen de rijksambtenaren er zomaar 7 procent bij (Ten eerste, 26 juni). Een mooi resultaat, vindt minister Ollongren, ‘zo profiteren ook rijksambtenaren mee van de economische groei.’ Tja, waarom niet, maar kan iemand mij uitleggen waarom deze redenering kennelijk niet op gaat voor onderwijzers?

Jan Zwetsloot, Spaarndam

‘Vrekken’

In het artikel over de klimaattafels (Ten eerste, 23 juni) werd nogal schamper geschreven over de ‘vrekken’ van landbouw, de boeren dus. De boeren hebben al jaren verplicht geïnvesteerd in emissiearme machines voor mest, emissiearme stalsystemen en luchtwassers. Volgend jaar moeten de boeren weer aan een nieuwe machine om mest uit te rijden. We spreken dan weer over tienduizenden euro’s, waarvoor we echt geen subsidie krijgen. Dus laat nu de rest van Nederland de portemonnee maar eens trekken!

J. Duitman, IJsselmuiden

Bluegrass

Harry Rogge denkt bij een mandoline niet aan bluegrass (U-pagina, 23 juni). Inderdaad is de klank van de 5-string banjo dominant in bluegrass-muziek. Echter, de grondlegger van bluegrass is de mandolinespeler Bill Monroe die in de jaren veertig het sjabloon voor deze muziek creëerde dat nog steeds door de meeste bands gebruikt wordt: gitaar, banjo, mandoline, viool, bas en soms dobro, solozang afgewisseld met driestemmige chorus-zang waarbij de tweede stem boven de melodie ligt.

Tom Stuip, Den Haag

Kwab

Wat een heerlijk, sappig stuk over de kwab-kunst in Nederland (V, 25 juni). Kwab staaltje van Stefan Kuiper.

Maria Hagen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden